Status

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Digitale supermennesker dækker ind for to medarbejdere

PLUS.
Med færre medarbejdere på fabriksgulvet som følge af de stadigt mindre årgange, bliver det nødvendigt, at den enkelte medarbejder kan udfylde flere specialistroller. Derfor bliver virtuelle hjælpemidler som augmented reality et vigtigt redskab. Illustration: Bjørn Godske

Tallene taler deres klare sprog: Antallet af mennesker i den arbejdsduelige alder falder. Derfor er der både behov for at ­kunne tiltrække unge og fastholde de erfarne folk i automations- industrien.

Spændende job er et af midlerne, et andet er nye digitale løsninger.

Det kaldes for human centric og skal ses som næste skridt i automationsindustrien. Dermed bevæger vi os væk fra det tyskintroducerede begreb ‘Industri 4.0’, der især havde fokus på de rå data, til at se på, hvordan mennesker skal fungere på et fabriksgulv.

Det er budskabet fra en af verdens største leverandører af automations- løsninger, Rockwell Automation, der for nylig stod bag den internationale event ‘ROKLive EMEA 2022’ i Göte- borg.

For at understrege pointen kom følgende tal på bordet: I de svenske byer Göteborg og Stockholm er der i dag halvt så mange 20-25-årige som 30-35-årige. Altså lige netop dem, som nu er i gang med uddannelser.

Tænk bare 10-20 år ud i ­frem­tiden, og problemet står klart: Der vil mangle mennesker til at ­udfylde hullerne i industrien, når de ­nuværende 50-60-årige går på pension. Der er intet, der tyder på, at problemet er anderledes for Danmark, og lignende udfordringer ses i resten af Europa. På verdensplan er Kina og USA måske lidt bagud, når man ser på den demografiske udvikling, mens Japan er foran.

Behov for efteruddannelse

Ifølge Åsa Arvidsson, der er regional vice president for Rockwell Automation, region North, er der brug for flere ting, hvis problemet skal løses, f.eks. efteruddannelse:

»Alle siger, at industrien skal gøres mere attraktiv for unge, men det har vist sig at være en udfordring, samtidig med at den demografiske udvikling ikke understøtter behovet. Så hvis vi ikke kan få nok medarbejdere til industrien udefra, må vi bruge dem, vi har, bedre. Det vil give udfordringer i forhold ressourcer og til de evner, hver enkelte har.«

Grænsen mellem, hvad mennesker og robotter kan, vil flytte sig. Derfor kommer vi til at se digitale supermennesker.Henri Putto, chef for software & control i Norden og Baltikum, Rockwell

Åsa Arvidsson peger på tal fra EU, der forudser, at der inden for de næste fem år bliver behov for at give en million industriarbejdere mindst en måneds efteruddannelse. Det betyder, at der vil ­forsvinde 1,25 millioner ‘arbejdsår’ ud af virksomhederne.

Et alternativ vil derfor ­være at tage nogle af de nye digitale tekno­logier i brug, som kan gøre daglig­dagen mere effektiv. En af dem er augmented reality (AR eller det mere generelle begreb XR, der dækker over flere andre teknologier i samme kategori). De er allerede taget i anvendelse i en del virksomheder, men kan udnyttes langt bedre, påpeger Henri Putto, der er chef for Software & Control for de nordiske lande og Baltikum i Rockwell.

»Det er blevet en usikker verden, vi lever i, og derfor skal vi trække mere produktion tilbage til EU. Der er derfor brug for at udvide medarbejdernes muligheder, både fordi vi har en arbejdsstyrke med en høj gennemsnitsalder og for at ­kunne motivere den unge generation,« siger han.

XR og digitale tvillinger

For hvor de fleste virksomheder gennem mange år har været fortrolige med CAD-filer, så er det et grundlæggende udgangspunkt for at forstå ‘digitale tvillinger’.

I dag er der så lagt flere digitale lag oven på den oprindelige teknologi bag CAD-filerne, og det gør det muligt at opbygge både produkter og hele produktionsapparatet i den digitale verden, forklarer Henri Putto:

»I dag kan vi skabe hele automationsudstyret og simulere produktionen i en digital model. Vi kan ved hjælp af XR koble modellen til den virkelige verden og bruge den til f.eks. at træne de medarbejdere, der skal betjene den, når den står klar i den fysiske verden.«

Covid har på flere måde været med til at skubbe på ­udviklingen – for når ingen kunne rejse ud i verden, så har de digitale løsninger fået lov til at fylde.

Også problemer med komponenter har haft en uforudset bivirkning. For selvom automationsudviklerne ikke har været i stand til at skaffe en bestemt chip til et automationsanlæg i den fysiske verden, så har der ikke været noget til hinder for, at den selvsamme chip kunne testes af på et virtuelt anlæg.

Og for unge mennesker vil det slet ikke være uvant at bevæge sig ind og ud af den virtuelle verden. For som det bliver beskrevet af folkene bag Rockwell, så læser unge i dag aldrig en manual.

I stedet lærer de af andre eller går på nettet og finder en forklaring på Youtube eller lignende steder. Med andre ord er den skrevne tekst på vej ud.

Derfor bliver AR også helt afgørende for virksomhedernes produktivitet, når først produktionen er gået i gang.

Med færre medarbejdere på fabriksgulvet skal den enkelte nemlig kunne udføre flere specialist- roller på én gang. Gennem AR kan den enkelte få adgang til den rette ekspertise, f.eks. gennem et video­link til den ‘rigtige’ ekspert, som måske sidder på den anden side af Jorden.

Men mennesker har stadig en vigtig rolle, også selvom halvdelen af arbejdsstyrken om ti år er væk, og de unge ikke læser bøger, understreger Henri Putto. For selvom en skakcomputer i dag kan slå selv den bedste menneskelige skakspiller, så kan ingen slå en skakcomputer i samarbejde med et menneske:

»Derfor kommer vi heller ikke til at se fabrikker fyldt med robotter og uden mennesker, som nogle måske drømte om før i tiden. Men grænsen mellem, hvad mennesker og robotter kan, vil flytte sig. Derfor kommer vi til at se digitale supermennesker,« siger han.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

at man får helt styr på, hvad sådan noget må bruges til. Et eller andet sted vil nogen komme i tanke om, hvor meget information man kan skaffe, om hvad ens ansatte kigger på. Og lave et fint overvågningssystem.

  • 1
  • 0

Har vi ikke allerede rigelig information til at ledelsen kan lave alle de overvågningssystemer, de måtte ønske, når så meget foregår foran en skærm? Er vi ikke forbi den gamle kamp mellem X-teori og Y-teori om hvad der motiverer arbejdsindsatsen i dag? Hvad er det for en instans, der er kvalificeret til at styre hvad den menneskelige kreativitet kan finde på og må realisere for at forbedre arbejdsprocesser? Sådan topstyring sætter ting i stå. At arbejde med matematiske modeller og digitale tvillinger er så udfordrende og spændende, at udøverne er højt motiverede og bør bedømmes på resultaterne, ikke hvad de kigger på. At bruge en digital tvilling til uddannelse er fremragende. Det er ligesom at stille en flysimulator til rådighed for piloter og havarikommission.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten