Når medarbejdere i en industrivirksomhed skal navigere på en touchskærm, må de fjerne øjnene fra maskiner og aktiviteter og lade blikket glide ned mod skærmen. Dermed flytter de fokus fra den primære aktivitet i produktionen til den tablet, der styrer produktionen.
Men med en ny software vil startup-virksomheden Camar gøre det muligt at betjene en touchskærm uden at se på den – ved at gøre de digitale knapper ‘fysiske’.
»Hele udgangspunktet er, at man ikke kan navigere på en touchskærm uden at kigge på den. Det er forskellen på et device med fysiske knapper og så en skærm,« siger Christina Agger, stifter af Camar.
Teknologien bag kaldes for proaktiv haptisk feedback. Det er simpelt og ligner den effekt, som giver en lille vibration i fingeren, når man åbner en applikation på sin smartphone.
Med Camars software kommer vibrationen umiddelbart før applikationen aktiveres. Dermed kan skærmen betjenes ved at lade fingeren glide hen over den og føle sig frem til den rette ‘knap’. Herefter kan knappen – eller applikationen – aktiveres. Brugeren af softwaren kan selv vælge, hvorvidt det skal ske ved at løfte fingeren eller give skærmen et langt tryk ved at holde fingeren på applikationen.
Den haptiske feedback kan kombineres med en stemme, der ligeledes hjælper brugeren til at navigere uden at fjerne blikket fra produktionen.
»I en produktion har du tit en touchskærm, som skal betjenes af én, der har opmærksomheden rettet imod noget andet. Uanset om der er tale om et samlebånd eller en maskine, så er princippet det samme. Med vores løsning kan du styre simple funktioner uden at kigge væk,« forklarer Christina Agger.
Oprindeligt var teknologien egentlig tænkt til at skulle hjælpe almindelige smartphonebrugere med navigation på skærmen. Christina Agger har nemlig en fortid inden for tele- og mobilbranchen, hvor hun blandt andet har arbejdet for Nokia.
»Vi er selvfølgelig alle sammen glade for, at vi er gået fra telefoner med et fysisk tastatur til, at vi nu har små computere med en touchskærm. Men man mangler den fysiske interaktion. Derfor stiftede jeg et smartphoneselskab, hvor vi opfandt den proaktive haptisk feedback til at navigere på en touchskærm,« fortæller Christina Agger.
Først senere stiftede hun selskabet Camar, der har videreudviklet softwaren med fokus på at kunne bruge det i industrien. I en produktionssammenhæng kan softwaren hjælpe med at gøre multitasking lettere og mere sikkert, og dermed lå der en mulighed for at optimere produktionen.
Potentielt spildes der nemlig tid, hver gang medarbejderen flytter sin opmærksomhed fra produktionen og til skærmen. Christina Agger peger selv på shippingbranchen som et eksempel på, hvordan teknologien kan give en tidsbesparelse. Her kan det gøre en forskel, hvis teknologien kan hjælpe med at spare et par sekunder for hver container, der lastes.
»Det kan godt være, det ikke lyder af meget, men hvis man har 1.000 containere, så kan fem eller ti sekunder i sidste ende betyde ret meget,« siger hun.
Der er imidlertid en grænse for, hvor langt man kan nå ved udelukkende at benytte sig af følesansen. For selvom den proaktive haptiske feedback gennem små vibrationer giver brugeren besked, når fingeren er ved den rette applikation, nytter det ikke meget, hvis fingeren inden da skal fumle længe for overhovedet at finde frem til den.
For at forbedre softwaren og gøre det lettere at navigere på skærmene, måtte der altså tilføjes endnu en dimension. Derfor har Camar i samarbejde med innovationsplatformen Made, som hjælper startup- virksomheder med at videreudvikle deres produkter, fundet et supplement til vibrationerne.
Ændringer i farven på lyset fra touchskærmen kan hjælpe med at guide brugerens finger i retning af den rigtige knap, uden at man behøver at se direkte på skærmen.
»Ud af øjenkrogen kan man godt registrere farver, selvom man har fokus på noget andet. Så hvis skærmen glider fra noget rødt over til noget grønt, så kan det hjælpe med navigationen, uden at brugeren kigger på skærmen,« siger Christina Agger.
Det er ikke kun i industrien, at knapperne er forsvundet. Både på telefonerne i vores lommer og andre steder er de blevet erstattet af touchskærme, og også her forventer Christina Agger, at den proaktive haptiske feedback vil blive relevant.
Det mest oplagte eksempel er måske de touchskærme, der efterhånden sidder i de fleste moderne biler. På samme måde som en smartphone kan de distrahere føreren af bilen – hvilket kan have fatale konsekvenser.
Softwaren giver føreren mulighed for at betjene skærmen uden at fjerne blikket fra vejen.
En anden og mindre alvorlig anvendelse kunne være i spil, hvor den haptiske feedback kan fungere som en digital efterligning af de knapper, der sidder på en controller.
»Det kan bruges alle steder, hvor der er brug for at kunne mærke noget, samtidig med at du har opmærksomheden på noget andet. Det kunne eksempelvis være i spil, men vi har også overvejet, hvordan det kunne bruges af folk med nedsat synsevne,« siger Christina Agger.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard