Digital signatur bliver rullet hurtigt ud

Mindst én million danskere skal inden for tre år have udleveret en digital signatur. Det er aftalen mellem Videnskabsministeriet og TDC, som i dag blev udpeget som vinder af ministeriets EU-udbud om udbredelse af en digitale sigantur til danskerne.

Borgerne vil med den gratis IT-signatur kunne udveksle fortrolige oplysninger med offentlige myndigheder.

»Vi kan udbrede den digitale signatur hurtigt, effektivt og sikkert,« sagde TDCs koncernchef Henning Dyremose på et velbesøgt pressemøde i dag i Videnskabsministeriet. Topchefen fra TDC lagde ikke skjul på, at han var "stolt" over at have vundet konkurrencen – og dermed at have slået konkurrenten af banen, et bankkonsotium med deltagelse af nogle meget tunge spillere i dansk erhvervsliv: A.P. Møller, Danske Bank, KMD og PBS.

TDC vil gerne samarbejde med taberne

Videnskabsminister Helge Sander (V) fremhævede som baggrund for afgørelsen, at TDCs løsninger er åbne, og at andre parter relativt let kan koble sig på den.

»Udfordringen er at få implementeret løsningen og at få de offentlig internettjenester i gang, ligesom det er vigtigt at få den private sektor med,« sagde Helge Sander på pressemødet.

Henning Dyremose pointerede straks, at TDC er indstillet på et bredt samarbejde.

»Vi er positivt indstillet på et samarbejde med taberne og vil indbyde til at få snakket med konsortiet om mulighederne,« sagde han. Samtidig understregede Henning Dyremose, at også aktiv deltagelse fra det private erhvervsliv er nødvendigt for at få IT-signaturen bredt hurtigt ud til danskerne.

En del af aftalen med Videnskabsministeriet, som på bedste traktatvis blev underskrevet af videnskabsminister Helge Sander (V) og Henning Dyremose under pressemødet, er, at de digitale signaturer skal ud til danskerne i et tempo, som ikke kendes magen til i Europa. Allerede om et år skal mindst 350.000 danskere have fået en digital signatur installeret på deres computer, om to år 700.000, stigende til 1,3 millioner danskere om fire år.

Samarbejde med ToldSkat

TDC har indgået en samarbejde med ToldSkat, så de første borgere kan få den den nye digitale signatur om fem til seks uger ved hjælp af en tast-selv-service på Internettet. På samme tidspunkt bliver der åbnet for, at borgerne kan rette i selvangivelsen på nettet med brug af digital signatur i stedet for de fortrykte PIN-koder, som hidtil har været anvendt.

I første omgang får borgerne næppe adgang til helt nye Internet-services med den nye elektroniske underskrift. Det bekræftede Henning Dyremose.

»Selvangivelsen kan jo allerede indsendes elektronisk. Det nye er, at den digitale signatur er mere sikker i kommunikationen på nettet, den bliver udbredt, og borgerne skal kun huske et password i kontakten med offentlige websider,« konstaterede han.

Virksomhederne får udleveret signaturen gratis til kommunikation med det offentlige, men de skal betale fire kroner pr. bruger, hvis de vil købe IT-signaturen af TDC til brug for deres private kundekreds eller forretningspartnere. Det er dog billigt i forhold til pinkode baserede løsninger, som i dag koster 10-15 kroner pr. pinkode.