Digital rettighedskontrol vækker bekymring

Softwareproducenter som Microsoft og hardwareleverandører som Intel og AMD planlægger at lancere teknikker, der skal skabe større sikkerhed mod hacking og illegal kopiering af ophavsretsbeskyttet digitalt indhold.

Men som samtidig vil give softwareproducenter og indholdsleverandører større hals- og håndsret over indhold på brugernes pc'er.

Teknikkerne kaldes under en bred kam for Digital Rights Management-systemer (DRM). De konkrete rammer defineres i den såkaldte Trusted Computing Alliance (TCPA), som definerer hvordan hard- og software tilsammen skal danne beskyttede og sikre funktioner på de enkelte pc'er.

Skadevirkninger kan overgå nytteeffekt

Men EFF advarer nu mod, at producenter af spyware, som opsnapper personlige informationer ved at installere software bag om ryggen på internetbrugere, kan få uanede muligheder, hvis det lykkes dem at omgå det sikrede pc-udstyr.

Dermed kan skadevirkningerne af at indføre ny kostbar teknik langt overgå nytteeffekten, mener EFF.

Trusted computing giver brugerne sikkerhed, men giver samtidig tredieparter mulighed for at håndhæve sikkerhedspolitikker på en brugers computer mod brugerens ønsker - det er en måde at presse brugerne til at overgive noget af kontrollen af pc'en til andre.

Den feature er grydeklar til misbrug af softwareleverandører, som i strid med konkurrencevilkårene vil kvæle rivaliserende softwareprodukter, konkluderer Seth Schoen i en rapport fra EFF.