Digital radio står foran svært teknologivalg - det kendte eller det bedste

Skal man satse på det sikre og kendte, eller skal man vælge den bedste teknologiske løsning?

Det er et af de spørgsmål, som skal afklares for fremtidens digitale radiosendenet.

Det kendte og sikre er i denne forbindelse DAB+ - en videreudvikling af DAB, som fordobler antallet af kanaler. DAB+ er allerede implementeret i nyere digitale modtagere og vil bl.a. blive indført i Tyskland fra 1. august 2011.

Med så mange teknologier i spil kan man som forbruger blive fristet til at helgardere sig. Det tætteste, man kommer på en helgardering i øjeblikket, er en radio som denne Pure Sensia, som både kan modtage FM, DAB, DAB+ og netradio via wifi. (Foto: Pure) Illustration: Pure

Det teknologisk overlegne valg er DVB-T2A, som er lydstandarden (A for audio) i DVB-T2 til udsendelse af digitalt antenne-tv.

Der findes ikke i dag selvstændige radiomodtagere til DVB-T2, men tv-apparater og set-top-bokse, der kan modtage DVB-T2 vil også kunne modtage DVB-T2A. Teknologien vil kunne give bedre udnyttelse af frekvensspektret end DAB+.

Høringsrunde er iværksat

Styrelsen for Biblioteker og Medier har udarbejdet et omfattende dokument, der opridser problemstillinger og muligheder ved digital radio, og som netop er sendt i en høringsrunde til medievirksomheder og interesseorganisationer.

'Der er ingen lette løsninger for digitaliseringen af radio i Danmark frem til 2021', er rapportens første sætning, for en beslutning skal både tage teknologiske og kommercielle hensyn, som ikke nødvendigvis trækker i samme retning.

Rapporten er udarbejdet som en konsekvens af en medieaftale fra 2009 mellem partier, der repræsenterer et stort flertal i Folketinget.

Styrelsen for Biblioteker og Medier beder høringsparterne om at forholde sig konkret til en lang række spørgsmål - hvoraf valget mellem DAB+ og DVB-T2A kun er ét.

Foreløbig får parterne tid til at overveje spørgsmålene hen over sommeren, idet Styrelsen har indkaldt til et offentligt høringsmøde 18. august og beder om endelige høringssvar senest 12. september.

Tre scenarier

Rapporten opridser tre hovedscenarier for digital radio.

Afventningsscenariet: Yderligere digitalisering er ikke påkrævet her og nu, og man afventer derfor et bedre beslutningsgrundlag. FM-radio fortsætter som hidtil. Det betyder, at der fortsat vil være frekvensknaphed og begrænset mulighed for nye kanaler.

Ekspansionsscenariet: FM fortsætter. DAB udskiftes med enten DAB+ eller DVB-T2A. Der vil både være omkostninger til FM og et digitalt sendenet i en længerevarende periode.

Migreringsscenariet: FM nedlukkes gradvist eller på en gang ved overgang til DAB+ eller DVB-T2A. Industrien vil få omkostninger ved overgangen, og lytterne skal investere i nyt udstyr. Der vil være en stor kapacitetsgevinst og ingen dobbeltomkostninger ved både at skulle drive FM og digitalt sendenet.

Vil netradio overhale digital radio indenom?

Endelig er der også muligheden for, at digital radio bliver overhalet indenom af netradio (IP-baseret radio).

Det er dog opfattelsen i Styrelsen for Biblioteker og Medier, at netradio ikke i den umiddelbare fremtid vil være danskernes foretrukne måde at høre radio på, og at der derfor i en årrække stadig vil være behov for broadcast-radio.

Det synspunkt får høringsparterne også mulighed for at kommentere i forbindelse med høringsrunden.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Uha! Måske ser jeg spøgelser men her er virkelig grundlg for en ny IC4 skandale hvis man vælger at gp egne veje. Branchen har vel ligesom vlgt DAB+ så det er vel den vej man sjkal gå? Historien er brolagt med eksempler på at det kommercielle valg ikke var det teknologisk bedste, men blev det bedste valg alligevel.

 • 0
 • 1

IP-radiofoni vil overtage alt radiotrafik. Og det vil ikke vare længe. De fleste konsumenter har allerede al hardwaren til det. Selv til bilradioer vil det blive standard. IP giver os alle de muligheder, den gamle radiofoni ikke har: tidsforskudte overførsler, gentagelser, ønskeprogrammer, playlister, tovejs kommunikation, 16.000+ radiostationer world wide. Og mulighederne er langt fra udtømt.

 • 0
 • 0

Jeg mener vi skal satse på "Migreringsscenariet", hvor vi hurtigst muligt lukker for FM og starter DVB-T2A.

Så kan Stats Radiofonien beholde de hæderkronede P1 og P2 kanaler - og der vil stadig være plads til mange andre stasjoner som t.ex. SKY RADIO uden det påduttede "public service", altså SKY RADIO som konseptet er i Nederland.

Et hurtigt skifte vil betyde at der kommer mange apparater på markedet og udvalget og prisen bliver lavere.

Iøvrigt, er der nogen som har set priserne på en DAB+ radio til bilen ???

 • 0
 • 1

Hvis FM lukkes ned, hvordan skal trafikanter så modtage trafikinformation? Der er vist ikke mange bilradioer med DAB, DAB+ eller DVB-T2A.

 • 0
 • 0

Det haster ikke. Hvis andre lande indfører DVB-T2A, så kan Danmark følge trop, ellers overgang til DAB+. Og luk så FM.

 • 0
 • 0

Første krav må være at radiosignalerne kan modtages næsten overalt. Det er ikke tilfældet med DAB. Derfor er det også mærkværdigt, at politikere overhovedet taler om at lukke FM-nettet.

Næste krav må være, at der er tale om en international standard, så der kommer et større marked med konkurrence til gavn for forbrugerne.

Udskiftning af gamle radioer - fx. bilradioer - bliver en bekostelig affære. Derfor skal det ske over en periode på 15-20 år.

 • 1
 • 0

husk nu alle biler hvor radioen er fast indbygget og deler skærm med klima, gps, osv. Og så vidt jeg ved skal der også et anden type antenne til!

 • 1
 • 0

Hvis ikke-kommercielle lokal radio skal have en digital fremtid, så er det efter min opfattelse reelt kun lade sig gøre ved indførelsen af DVB-T2 på DAB Blok 3, da kun DVB-T2 kan skabe den nødvendige kapacitet.

Med DVB-T2 kan man få flere end 48 radiokanaler i hvert af de 13 områder (dvs flere end 600 lokale radioerne), hvor man med DAB+ kun kan få 16 radiokanaler i hvert af de 13 områder - dvs ingen plads til de små lokalradio og de ikke-kommercielle lokal radio.

 • 0
 • 0

Hvor lang en snor kan man give dette her? Anvende ord om man skal eller behøver lukke for FM, for skulle udrulle noget DAB, DAB+ eller DAB-T2 (TV lyd). Så vil jeg hellere skrive at Bibliotek og Medier har talt med de forkerte eksperter. Hvem er så de rigtige? Jeg kan foreslå mindst 2, "The Masked Engineer" "Mario Orazio" og Joel brinkley som skrev bogen "Defining Vision". Jeg mener bestemt kunne lære MERE af 2 nævnte end af hvem andre nu har talt med. http://www.beatcroft.net/2008/02/slow-ugly... Da må jeg nyde det negative som andre skriver http://www.transdiffusion.org/radio/digita... om DAB, hvilket jeg da gør med fornøjelse.

 • 0
 • 0

Udskiftning af gamle radioer - fx. bilradioer - bliver en bekostelig affære. Derfor skal det ske over en periode på 15-20 år.

Har du haft en bilradio, der har holdt i 15-20 år ? Det har jeg ikke. I et sådant tidsrum skifter jeg 3-4 gange.

Hvis man er heldig kan man købe en bilradio med DAB

Hvad mener du med "heldig" ? Jeg var ikke "heldig" at kunne købe en til min bil. Jeg købte den bare (Blaupunkt Woodstock 54) Og nu drømmer jeg ikke om at trykke på FM-knappen.

 • 0
 • 0

@ Carsten Wagner

Hvad er det som gør at DAB virker hos Dig, når det tilsyneladende ikke virker godt nok for mange andre. Må jeg anvende ordene om hvorfor Du specielt kan tiltrække samme DAB signaler, sådan at det igen virker hos Dig? Der er vel en grund til det ikke er slået igennem, udi bilradio systemet; eller hvad er det jeg har mistet på denne front ?

 • 1
 • 0

@ Carsten Wagner

I bund og grund er jeg negativ fordi det jo endnu ikke er på plads OG fungerende. Det med man truer med lukke for FM, da er jeg eksploderet. I min verden (og velkommen til samme, på den negative måde). Hvorledes indbygger man lige det i DAB Radioer som virker hos Dig og de få andre, således at samme virker hos mange andre. Den positive version hedder "Welcome to My World!", med Dean Martin.

 • 0
 • 0

Der forhandles kun en DAB radio til biler i dag. Det er JVC, og jeg tror de er i gang med at udfase den

 • 0
 • 0

Igen kunne jeg bruge store bogstaver, men såvidt jeg ved kan man ved TV, max få plads til 30% mere ved gå fra DVB-T til DVB-T2. Så det dobbelte ved DAB+ Overhører virkelig alle samtlige advarselslamper, faktisk synes jeg næsten ikke der er andet. Andet end et lyshav af advarselslamper!

 • 0
 • 0

Som jeg læser det, så skal politikerne diskutere, hvilken radiostrategi Danmark skal lægge for de kommende 10 år.

Jeg håber derfor på, at politikerne vælger en teknologi som er fremadrettet, som udnytter frekvenserne bedst muligt og at udgifter til at drive sendenettet er billigst mulig for den enkelte radiostation.

Hvis man vælger DAB+, så er der efter min opfattelse fortsat ikke tilstrækkelig med kapacitet (1.056 kbit/s), at der er en stor risiko for, at man igen går på kompromis med lydkvaliteten for at få flere radiokanaler ind i sendenettet.

Desuden er der fortsat det tekniske problem med DAB+, at DAB+ sendes som DAB til og med første lag fejlretning, og at alle de fundamentale svagheder i disse dele af DAB også er at finde i DAB+.

Derfor bør man, når der skal udarbejdes en langsigtet plan (strategi) for digitaliseringen af radio i Danmark vælge en af de nye transmissionsstandarder som DVB-T2, som giver 2,5-4 gange højere kapacitet end DAB/DAB+-standarden ved samme sendeforhold (fx. 3.612 kbit/s).

 • 0
 • 0

DAB Netto kapacitet kbit/s 1.152 Et program kbit/s 192 Antal programmer 6

DAB+ Netto kapacitet kbit/s 1.056 Et program kbit/s 64 Antal programmer 16

DVB-T2 Netto kapacitet kbit/s 3.612 Et program kbit/s 64 Antal programmer > 48

 • 1
 • 0

@ René Paw Christensen

Det er sammenblandingen af lukningen for FM og DAB fremstormningen der gør mig negativ, også siden 2005. De som ser store indtægter i en slags tvungen DAB, hvem siger vi er så villige igen til at betale? FM og DAB foregår i forskellige frekvens bånd.

Hvis man edeligt vil noget kunne man vel sende DAB i området 47 til 87MHz, men selvfølgelig SKAL man true FM båndet på sin eksistens.

 • 0
 • 0

Der er intet af ovenstående jeg nogensinde vil acceptere. Og hvorfor så ikke? Fordi alt digitalt retter sig efter at Radiosignalerne sendt gennem luften, vil blive reflekterede fra alle ender og kanter, hvilket gør digital modtagelse til et "No Go scenarie". Nogen vil så sige at samme signaler altid vil gøre det samlede signal Kraftigere, de som regner med jeg skal tro eller acceptere dette. Og det er rigtigt _____ Jeg hverken kan eller vil forstå det.

Hvad som sker hvis jeg bliver nødt til acceptere det? Der sker vel det samme som dengang jeg kraftigt nedgjorde DRM, Digital Radio Mondiale.

 • 1
 • 0

Både DBV-T2(A) og DAB+ bliver sikkert skiftet ud kort tid efter med WOFDM-baserede standarder:

Wavelet modulation: http://en.wikipedia.org/wiki/Wavelet_modul...

Multy[Multi?] binary turbo coded WOFDM performance in flat rayleigh fading channels: http://users.utcluj.ro/~atn/papers/ATN_3_2... Citat: "... Thus, WOFDM provided significantly better results than OFDM, no meter [matter?] what was the wavelet use as carrier. Furthermore, the choice of the wavelets mother [wavelet-skaleringsfunktionen] is meaningful for the BER performance of WOFDM: Haar wavelet provided, by far, the best results [4]. ... The WOFDM provides better results than OFDM, especially for high values of the Doppler shift parameter, which quantifies the time variability of the channel. ... A surprising result of our simulations is that, unlike for the un-coded system, the BER and FER performance for the MBTC-WOFDM is better for higher values of the Doppler shift. ..."

Performance Analysis of Wavelet OFDM (WOFDM) By Asma Latif Dr ...: http://www.niit.edu.pk/~ndgohar/pages/cse/...

-

Og efter Wavelet modulation kommer der sikkert kaos-modulation:

Techniques in Secure Chaos Communication: http://researchbank.rmit.edu.au/eserv/rmit...

 • 0
 • 0

Forskellen på en digital radio og fx en iPod er jo ikke lyden. Det er i første række hvorfra de 'bits' der beskriver lyden kommer fra. I en iPod fra en lille disk /flash og i en digital radio trådløst gennem luften fra en/få sendere til alle modtagere.

Selv en moderne FM tuner til stuen er ofte en særlig kasse der blot tilsluttes musikanlægget - helt parrallelt med CD spilleren, kassette-båndet, output fra PC'en eller for os - der endnu har lidt vinyl - fra grammofonen.

Det er således helt afgørende vigtigt for en fremtidig broadcast radiostandard, at den kan overføre en passende bit-rate fejlfrit, jævnt og med god dækning overalt. De samme 'bits', skal kunne sendes via broadcast, via mobilt bredbånd - direkte eller i multicast, vi WiFi til kælderen eller via en ADSL eller fx youSee webspeed.

En moderne radio broadcast standard er ikke lyd - det er bits, nul fejl, god dækning overalt eller automatisk overgang til anden transmission.

Transmission er kernen - lyden er 'bare' en af mange anvendelser.

Lars :)

Men selve fortolkningen af de overførte bits - nåja vil da ofte ske i en MP2, HE-AAC 'udpakker' - men det skal ikke være integreret i standarden men være et valg.

 • 0
 • 0

@ Kenneth Wenzel

Helt nede hvor det virkeligt gør ondt, det er fordi det med DAB og DAB+, DVB-T og DVB-T2 prøver eller forsøger fjerne det som er tilbage af min viden om elektronik og elektroniske udbredelsesforhold.

En anden vending går på, jeg skriver for forklare (klargøre) problemerne med det endnu ikke er bragt til at fungere.

Moore's love om Computere gælder fortsat. Love om man bare kan fortsætte med Komprimere Lyd derimod, komprimere og give mere plads til LYD, det er i virkeligheden dette jeg hele tiden og konstant opponerer IMOD! :-( Konkluderende bliver da, hvem skal bevise h v a d ?

 • 0
 • 0

@ Lars F. Jensen

Det der køber jeg lige på stedet. Men igen sender man altså ikke noget digitalt via MASTERNE ustraffet. Mærkeligt udtryk Du kan bøje naturlove og muligvis også til dels omgå samme, jeg har stadig et problem.

Jeg opgiver faktisk forstå nogen af mine modparter, når det kommer til alt det der med Digitale ting.

OK, de som er uenige i mine meninger, noget af min negativitet stammer fra for længe længe siden. Så igen igen når tingene endnu ikke er bragt til fungere, således som optimister forventer, da skriver jeg gerne min forklaring på tingenes stilstand.

 • 0
 • 0

Når man forudser at nedlægge FM-senderne, så glem ikke, der vil være 100.000-vis af modtagere, stationære, som mobile, der med et slag intet er værd! @ Lars F. Jensen Dit indlæg er et tydeligt bevis på, at det ikke er den endelige lytteooplevelses kvalitet, der er vigtig, men derimod om "transmissionen" fungerer optimalt - de 2 behøver, efter min mening, ikke at betyde det samme

 • 0
 • 0

@ Lars F. Jensen

Dette her gælder alle andre herinde.

Jeg har aldrig været forberedt på skulle "Aflære af hvad jeg engang lærte" om tiltag man skulle foretage for forhindre modtagelse af ønskede signaler, således at samme ønskede signaler ikke blev forstyrrede af signalerne (fra ønskede sender men som blev modtaget i de forkerte faser).

SFN Single Frequency Network, her må jeg ryste på hovedet og indrømme blive tabt på gulvet.

 • 0
 • 0

@ Finn Jensen

Det der køber jeg lige på stedet.

Men igen sender man altså ikke noget digitalt via MASTERNE ustraffet.....

Uanset hvad du køber, - mine eller andres tanker - så tænk mindst dobbelt så meget selv, før du skriver - og skriv langt mindre end halvt så meget.

Lars :)

 • 0
 • 0

@ Glenn Møller Holst

Skal dette tages ligeså positivt som siderne om DRM, Digital Radio Mondiale? DRM kunne jeg trods alt gennemskue som en umulighed men udviklingen DAB til DAB+ med videre. Her var det truslen om fjerne FM signalerne fra samme bånd, hvilket gjorde jeg sprang i luften :-) Men ret skal være ret, jeg kender intet til Modulation, det gør jeg faktisk ikke. Jeg taler om Radioudbredelsesforhold og andre der er eksperter i Radiokommunikation (2-vejs) og den slags slige ting.

 • 0
 • 0

Hvordan modtager man IP radio i bilen? Og bliver det til 25 kr/MB i udlandet..?

Jeg vil mene, at det er vigtigt, at der stadig er broadcast radio - ikke mindst af sikkerhedsmæssige årsager, og de skal være gratis for befolkningen at koble sig på, og helst passive, så de ikke afhænger af internet-grej, det kan lukkes ned udefra.

 • 0
 • 0

@ Kim Wittenburg Kolbe

Der er nærmere 15 måske over 20 millioner FM radioer i landet. De fleste har fra en tidlig alder en og ret snart 3-6 FM radioer. Der er flere, hvis du medregner de nyere mobiltelfoner (der dog udskiftes ret tit)

En god moderne transmission kan overføre rigelig bit-rate - og så er det kun et spørgsmål om at vælge en god og effektiv audio komprimering og ikke mase for mange kanaler sammen i hver mux.

Det afgørende er at DAB har integreret audio komprimeringen direkte med selve den måde man transmittere bittene. Derved kan kan ikke let forbedre den ene (fx audio) uden også at skulle udskifte end anden.

Men den basale DAB transmissionsteknologi er bare så umådeligt ringe - ringe teknisk og ringe økonomisk - at DAB/DAB+ umuligt kan blive en langsigtet løsning.

Lars :)

 • 0
 • 0

Afventningsscenariet: Yderligere digitalisering er ikke påkrævet her og nu, og man afventer derfor et bedre beslutningsgrundlag. FM-radio fortsætter som hidtil. Det betyder, at der fortsat vil være frekvensknaphed og begrænset mulighed for nye kanaler

Ordene om frekvensknaphed og begrænset mulighed for nye kanaler.

OK, hvis dette er et problem, hvad da med fordele "Det som der ikke er plads til via Master, da sende dette via kabler", evt. via Fibre (Syg Joke). Eller i bånd som er højere end 870MHz. Ombyggede antenneanlæg.

 • 0
 • 0

@ Kim Wittenburg Kolbe

Min optimistiske holdning til FM båndet herhjemme bygger mere på lade græsrodsfolk, ie Christiania og THY Lejren med flere køre lokale FM sender.

I stil med udlandet hvor forskellige Universiteter har noget kørende sådan lokalt. Dette var da et rosenrødt ønske, men mit forhold til IT- og Telestyrelsen er heller ikke alt for godt. FM båndet og fjerne noget delvist, hvis man endeligt vil noget kunne man sig at DAB+ radioer skulle tune det hele TV bånd med mere.

Fremtidssikrede DAB+ radioer, på den anden side hvis det aldrig lykkes få det gennemført, bliver intet af dette nødvendigt.

 • 0
 • 0

@ Jesper Ørsted

Klart Du vil lukke FM. Ikke et eneste ord om alle de andre steder man ville kunne sende DAB, af hvilken Modulationsart der nu kommer.

Alt den trafik, TAXA med flere som er flyttet op i TETRA og andre steder, men nej! Hvad i alverden har FM båndet gjort siden mange står frem og med bål og brand vil fytte dette af!

Konkluderende Hvis man gerne vil have noget gennemført, der er altså nogle betingelser som skal overholdes; for ej glemme de som står parate til kræve betaling herfor. PROGRAMBETALIGN.

 • 0
 • 0

Branchen har vel ligesom vlgt DAB+ så det er vel den vej man sjkal gå?

Det har branchen jo ikke. DAB(+) er en fiasko. DAB blev udviklet i 1981 og alligevel har kun få lande implementeret det. Det er også lidt dumt at basere "fremtidens" radio på 30 år gammel teknik!

Til sammenligning er DVB nyere og har opnået enorm udbredelse på kort tid. Ikke alene er der mange flere lande der har indført DVB, det er som bekendt alle der nu har en DVB modtager i de fleste af de lande.

Det kan godt være at det ikke flyder med radioer med DVB men det er en triviel sag. Produktionen af DVB chips overgår produktionen af DAB med ordener.

I sidste ende handler det om at sende bits. Det er ligemeget om disse bits er lyd eller TV. Derfor ingen grund til at bruge en dårligere sendemode for lyd-bits, vel? Vi kan ligeså godt bruge det samme til både TV og radio.

Indfør DVB og sørg for at lydkvaliteten denne gang faktisk er bedre end FM. Så skal det nok få opbakning.

Med hensyn til netradio kunne ministeriet arbejde for at internetudbyderne tvinges til at åbne op for multicast. Hvorfor give internetudbyderne monopol på netradio og IPTV?

 • 0
 • 0

Her dukkede mit elskede ord op. :-) :-) Dette er det perfekte ord for, kan vi slippe for bygge noget op med denne begrundelse. At et naboland kan beklage sig og vi slipper ved enten undlade at sende, eller med stærkt nedsat effekt. Dengang man fra dansk side var utilfreds med kraftige Tyske Tv sendere og bad dem sætte effekten ned, så dengang opførte Danmark sig DDR agtigt, men det blev efterkommet. Vi er i bund og grund ikke interesseret men KOM OG GIV en begrundelse således at vi slipper herfor. På samme måde som i alle de år, DR og alle andre undlod sende film på Tv anamorfisk. Fordi hvis Tv apparaterne gjorde den slags billeder lavere, blev billedet i bedre kvalitet i gamle dage. Hvilke spildte år ______

 • 0
 • 0

Finn: jeg har selv monteret min DAB-radio i bilen og (uanset om du er positiv eller negativ) så virker den altså. Ja, der skal en speciel antenne til, og den må kun sidde på ganske bestemte steder, hvis signalet skal komme igennem (min er klæbet fast på forruden). Men det var heller ikke noget hekseri.

Hvem siger, at bilradioer med DAB er ved at blive udfaset ? På denne side

http://www.idealo.de/preisvergleich/Produc...

findes adskillige af slagsen.

 • 0
 • 0

@ Carsten Wagner Godt nok ejer jeg ikke en bil eller en DAB Radio Vil det virkeligt sige at alle de der antenner på bilernes tage er det rene blålys? :-)

 • 0
 • 0

@ Finn Jensen

Kære Finn

Jeg forstå ikke hvad det er, du skriver.

For det første vil jeg anbefale dig, at du læse rapporten før du skriver flere kommentarer. Det tog mig rigtig mange timer i går, så jeg tvivler på, at du allerede har læst den.

For det andet håber jeg, at du respektere os andre, at vi gerne vil diskutere de forskellige fremtidige radiomuligheder for de kommende 10 år, samt hvilken digital radioformat vi synes, der er den optimale, når vi skal se 10 år frem i tiden – uden at blive rakket ned.

For det tredje tror jeg, men jeg er faktisk ikke sikkert, at du er glad for FM radio. Det synes jeg du skal skrive – og hvis du kan i en positiv tone, vil jeg være glad.

Hvorvidt man skal slukke for FM radio har jeg ingen holdning til på nuværende tidspunkt, men jeg en holdning til, hvilken digital radioformat Danmark skal vælge i fremtiden – og det vil jeg gerne dele med jer andre. Håber at du giver mig lov til det uden dumme og smarte bemærkninger.

 • 0
 • 0

@ Kenneth Wenzel

Vil Du mene der er forskel på hvad jeg skriver og hvad Lars F. Jensen skriver idag kl. 1534 de 3 nederste linier?

Nok mulig der er forskel men jeg opfatter det nu i en negativ retning, og det sker faktisk sjældent jeg observerer noget der bakker mig delvist op.

 • 0
 • 0

@ Kenneth Wenzel

Mit problem er Tiden. For seks år siden mente jeg DAB ingen fremtid havde. Min tidsramme er eller var 5 år. Således at når noget fortsat er til debat, Automobil mæssigt, uden problemerne er løste. Hvis problemerne var løste skulle jeg gerne holde med skrive.

Det er truslerne nogen kommer med! Er det således at kommende høring skal afgøre DAB's fremtid? Een gang for alle. OK, de eksperter der udtaler sig til den tid, efteråret. Der står ingen steder at jeg skal afvente samme Høringssvar, eller er der noget jeg har misforstået.

 • 0
 • 0

jeg er desværre ikke gammel nok til at vide hvordan reaktionen i sin tid var da man indførte FM radio, da postvæsenet lukkede for muligheden for at sende telegrammer telegrafisk, NMT systemet lukkede ned og diverse navigations systemer - listen er lang - og sikkert ældre. Teknologi skift er et grundvilkår i vores civilisation.

Radio er idag altovervejende digitalt produceret og distribueret - kun selve udsendelsen er fortsat i nogle (mange!) tilfælde analog. Og da nu båndbredde er en knap vare der er stigende efterspørgsel efter - ja så er det da naturligt at der dukker teknologi op der kan optimere anvendelsen af den.

Helt lokalt blev alle FM radio udskiftet med DAB for 3-4 år siden ( pånær P4 i bilen (pga. RDS trafik info og TMS på GPS) - nu suppleret med IP efterhånden som der er flat rate på data de fleste steder. Fx er flere oplagte DR "bil radio kanaler" kun på netradio - og så er man jo nødt til at koble smartphonen op på 3G og AUX stik. Selvom almindelig DAB fungerer upåklageligt i bilen - forudsat at antennen er iorden.

Mobil IP dansk radio i udlandet kan være en økonomisk udfordring på 3G - undtagen i det nære udland for de udbydere der tilbyder Skandinavien som fælles takstområde. Men når man nu ikke vil sende meget på SW, MW eller LW så er det nok et sprøgsmål om tid får prisen for dette er mere normal - ligesom det vel også reelt er de færreste der virkelig har modtagerudstyr OG antenne til reel DX'ing.

Med det forvarsel der er givet om en evt. ny teknologi og middellevetiden på de apparater der findes - så går det nok, selvom der hyles lidt.

 • 0
 • 0

@ Hans Andersen

Radio og Digitalisering. Jeg troede virkeligt ikke at det følgende skulle være en hemmelighed. Selv de der møder op til Høringen der er omtalt, der skal være grænser. http://www.tvtechnology.com/article/107662 Dette link handler godtnok om Tv men hvis man erstatter billede med Lyd bliver resultatet vel det samme.

Det er truslerne om lukke FM, jeg er stoppet med høre radio.

Man kan spare noget ved at Digitalisere samme, man kan bare ikke blive ved. Her skriver jeg om Lyd og digitalisering og hvad man i sidste ende hører som L Y D. Det er helt enkelt umuligt. Igen mine ord om at der trods alt er Naturlove som ikke kan omgås. Noget kan, nå ja, Bøjes.

 • 0
 • 0

Der er kun en vej IP radio !

sendes måske i fremtiden fra sattellit

Alt andet er spild af energi og penge

Det kommer også til at gælde alt fremtidig TV

 • 0
 • 0

@ Hans Andersen

Ord som at båndbredde er en mangelvare. Ja det er vel også derfor man gerne havde set Fibrene blive rullet ordentligt ud, men prøv tænke på hvor trægt dette sker. El-selskaberne vil gerne have fat i noget som betales Pakkevis, men er vi parate hertil? OK! Endnu er det ikke lykkes blive en succes. Så fordi noget sker i Bibliotek og Medie Regi, fortæller mig lige hvad?

Kære Hans Hvorfor kommer udsendelserne så ikke fra Sverige eller Tyskland? Hvis nogen myndighed er positiv overfor dette her i landet, da begrav det på forhånd.http://www.facebook.com/home.php#!/pages/D...

 • 0
 • 0

Hvis man skal konkluderer på erfaringerne fra TV, så fortsætter vi med DAB nogle år hvorefter vi inden for kort tid skifter til DAB+ og lukker FM. Efter to år (når alle har købt/udskiftet DAB+) skifter vi til DVB-T2, som i mellemtiden er blevet forældet og udfases efter eet år. Der er selvfølgelig ingen planlægning så ingen kender tidshorisonten for disse skift. De kunder som har køb udstyr som ikke længere bruges klager til staten over manglende vejledning fra sælgerne, og får medhold så de skal have erstatning.

 • 0
 • 0

DAB kræver et helt separat sendenet. Det kan aldrig gå kun for at sende radio. DVB-T2 skal alligevel op, så det betyder ikke nær så meget om der skal køre en MUX mere eller mindre. Radio på DVB-T2 kommer helt sikkert, uanset om det så bare er ren samsending med DAB. Det er for billigt til at man kan lade være.

Til lokalradioerne er DRM+ god og billig i drift, og der gælder det særlige for DRM+ at hver lokalradio kan afholde sine egne udgifter til sendeudstyr. Ikke noget kompliceret koordinering ud over frekvensplanlægning præcist som i dag. De fleste af lokalradioerne er dog ved at være store nok til at gøre sig bedre på DVB-T2.

 • 0
 • 0

@ Stig Larsen

Det med erstatning. Nu var der altså tale om noget bevidst udeladt hos sælgeren af en konkret type TV. Igen det med hvornår man i USA krævede Tv udstyrede med digitale tunere.

DAB+ og DVB-T2A her kan man vel begynde diskutere hvilke frekvensbånd disse Tunere Bør dække :-) således igen en fascinerende fremtid.

 • 0
 • 0

Vi har i DK stolte traditioner for forkludre tingende (ic4 osv), genopfinde både den dybe tallerken, og det varme vand.

Valg af radio system, må afhænge af hvad nabo landende vælger. Det vil være en skidt fornemmelse at køre til sverige eller tyskland og ikke kunne nyde lidt lokal musik.

For mig at se er den eneste sikre standard IP radio, hvor nettet allerede er udbredt i store dele af landet.

 • 0
 • 0

dab eller dead and burried om man vil, har ikke være nogen udpræget succes.

man har bla. gået på kompromi med kvaliteten for at fylde kanaler ind. dab bruger den nærmest oldnordiske kompressions teknologi mpeg 1 layer 2 ( ja forgængeren til mp3) denne teknologi behøver 224 (til nøds 192) kbit for en cd lign lyd. man har skruet ned til både 160 og 128 kbit, hvilket har resulteret i på nogle områder ringere lyd end et godt stereo fm signal. mp2 ved 160 og 128 bruger ofte intensety stereo, eller emuleret stereo, hvor stereo "billedet" for nogle frekvensers vedkommende,bliver gendannet i dekoderen ud fra mono signal plus styre information. desuden ligges et lowpass filter ind, som gradvist efter lavere båndbredde skærer de højeste frevenser væk.

dab+ bygger på he-aac "tja mp4". hvor "he" delen nu også emulerer alt lyd over xx khz ud fra "spectral band replication" styre informationerne.

resultatet blir derefter....

hele radio båndet bør i så høj grad som muligt overgå til ip baserede teknologier, så indholdet på en given frekvens kan være hvad som helst i form af data-pakker.

 • 0
 • 0

Hvis FM lukkes ned, hvordan skal trafikanter så modtage trafikinformation? Der er vist ikke mange bilradioer med DAB, DAB+ eller DVB-T2A.

Hej Hans Henrik

DRM+ har unicode tekst beskeder - så selv kinesisk og thai understøttes ;-)

Tak til Benny for info om, at der er noget der hedder DRM+ (fra 2009) - endnu en standard at rode rundt i.

-

Hvorfor har ingen iøvrigt nævnt DMB og or DVB-H?

Digital Multimedia Broadcasting (T-DMB, 2007): http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_Multi...

DVB-H (2004): http://en.wikipedia.org/wiki/DVB-H

Med DMB og DVB-H kan man også se video/billeder osv.

 • 0
 • 0

Og så er der lige det med batterilevetiden for transportabelt udstyr med digitalradiomodtagere (DVB-T2(A), DAB+, T-DMB og DVB-H...) - den kravler der opad med C-batterier (ikke AA):

DAB Radio with good battery life ?: http://www.avforums.com/forums/dab-digital...

battery powered dab: http://www.avforums.com/forums/dab-digital...

Pure One DAB/FM Portable Radio - Black: http://www.amazon.co.uk/Pure-One-DAB-Porta... Citat: "... Exceptional battery life for 35 hours portable DAB listening ..."

August 4, 2010, Roberts ecologic 7 DAB radio has a whopping 150 hour battery life: http://www.techdigest.tv/2010/08/roberts_e... Citat: "...1.3kg..."

 • 0
 • 0

Det med erstatning. Nu var der altså tale om noget bevidst udeladt hos sælgeren af en konkret type TV.

Klagen gik på at sælger skulle have gjort opmærksom på at TV ikke ville kunne bruges i et fremtidigt mpeg4 miljø, men på daværende tidspunkt var den politiske beslutning om at gå fra mpeg2 til mpeg4 ikke truffet.

 • 0
 • 0

Jeg syntes at et par stykker brokker sig over lydkvaliteten på DAB+, det må mere være et udtryk for at folk har investeret for små penge i deres lyd-anlæg, da DAB+ potentielt kan opnå 128kbps. Hvor går grænsen for jeres lydsnobberi? Skal vi op på de 1411,2kbps som CD-kvalitet er før i er tilfredse?

 • 0
 • 0

Jeg syntes at et par stykker brokker sig over lydkvaliteten på DAB+, det må mere være et udtryk for at folk har investeret for små penge i deres lyd-anlæg, da DAB+ potentielt kan opnå 128kbps. Hvor går grænsen for jeres lydsnobberi? Skal vi op på de 1411,2kbps som CD-kvalitet er før i er tilfredse?

Hej Mads

Desværre har de noget at have det i - sikkert også med DAB+:

Sverre Holm«S. Holm, "Audio quality on the air in DAB digital radio in Norway," in Proc. 31st Audio Engineering Society International Conference, London, UK, June 2007»: http://heim.ifi.uio.no/~sverre/papers/07_A... Citat: "... The same program heard on DAB at 128 kbit/s and 192 kbit/s has been compared with a high quality FM stereo signal. The result from informal listening tests is that there are audible impairments in the stereo imaging of high-frequency instruments, and in particular hi-hats at 128 kbit/s. Some examples of songs where this effect can be heard are given. ... [b]This degradation cannot be heard in a good quality FM stereo signal.[/b] ... [DAB] Issues related to audio quality are not discussed much, and often the term ‘near-CD’ audio quality is used and more or less taken for granted. ... A demonstration of listener’s reactions to audio quality was when BBC last year reduced Radio 3 from 192 kbit/s to 160 kbit/s, and then received so many reactions from their listeners that they had to increase the bit rate again. Thus it is evident that despite refinements that have taken place in encoders, it is possible to hear imperfections in critical audio material even at 160 kbit/s [3] with the latest generation of encoders. ..."

12 November 2002, BBC advice: stick to FM for quality: http://web.archive.org/web/20070312111526/... Citat: "... “The pursuit of more channels within the current allocation of multiplex capacity has led to a reduction in subjective quality of output,” said Smith. “DAB no longer delivers quality that can be considered hi-fi when compared with domestic CD reproduction. Therefore, for the foreseeable future, FM will remain the medium more likely to please you.” ... However, she admitted that the BBC has been altering bit-rates. Some Radio 3 transmissions have been reduced to 160Kbps from the usual rate of 192Kbps, while Radio 4 broadcasts have been cut to 128Kbps, and even 80Kbps mono at times. “We did change the bit-rate of transmissions to accommodate five new services this year,” said Fox. “We have to strike a balance between improved programming choice and sound quality.” ... Dawson insisted that Arcam remains committed to DAB, but he urged the BBC to push hard for a second multiplex: “Then it can maintain the highest possible bit-rates for flagship stations like Radio Three and also improve the sound quality of their other music stations”. ..."

 • 0
 • 0

Til Finn: De mange antenner, du ser, tilhører nok de bilister, der hører FM og er ret tilfredse med det. Jeg vil bare ikke have sus og skrat og knas i lyden mere. Derfor: DAB.

 • 0
 • 0

Og så er der følgende problem med digital transmissions afkodning:

Re: Er kodningen årsag til at boxertv ik: http://ing.dk/debat/129828#p300806 Citat: "... Jeg gætter på at firmwaren(softwaren) til mange DVB-T modtagere har programmeringsfejl - det som på PCere tit er sårbarheder. Et DVB-T signal med støj vil være en til tider inkonsistent datastruktur.

Det betyder at sårbarhederne kombineret med det modtagne signal, sandsynligvis f.eks. trigger en eller flere programmeringsfejl (f.eks. buffer-overflow), hvilket på sigt, eller øjeblikkeligt, får modtageren til at låse/fryse. ..."

Hvor tit bør vi opgradere DAB modtagere for sårbarheder?

 • 0
 • 0

[quote]

Det med erstatning. Nu var der altså tale om noget bevidst udeladt hos sælgeren af en konkret type TV.

Klagen gik på at sælger skulle have gjort opmærksom på at TV ikke ville kunne bruges i et fremtidigt mpeg4 miljø, men på daværende tidspunkt var den politiske beslutning om at gå fra mpeg2 til mpeg4 ikke truffet.[/quote]

@Stig Larsen Dette er ganske enkelt forkert - folketinget havde - per 11 juni 2007 - helt og endelig besluttet at MPEG-2 kun skulle anvendes på DTT mux 1 og kun til 2012.

Lad dog være med at udsprede direkte usande informationer.

Lars :)

 • 0
 • 0

IP radio er slet ikke modent hvilket jo også viser sig ved at der ikke findes ret mange stationære apperarer og slet ikke portable til f.eks. biler. Der er simpelthen nogle man-machine interface ting der ikke er færdig udviklet. På FM kan man scanne et forholdsvis overskueligt udbud af stationer begrænset af de ca. 20 Mhz båndbredde og rækkevidden af diverse sendere. Ud af disse kan man så placere de 5 - 10 stationer man fortrinsvis vil lytte til. Hvordan skal det lige foregå på IP hvor der er 1000'er af stationer? Med IP6 er der jo ufatteligt mange IP adresser at scanne igennem efter lydtjenester. Eller kommer der nogle publiceringstjenester som "radioen" tilknyttes og så kan man vælge imellem de "sendere" der er der? Eller hvad? Den stationære drerhjemme er jeg med på man kan proigrammere via en PC på lokalnettet. En bilradio kunne man selvfølgelig noget lignende via f.eks. Bluetooth, men hvor skulle IP strømmen komme fra? Via Mobiltlf? Er der båndbredde nok til det i morgentrafikken på Holbækmotorvejen? Selv ved Multicast skal det jo ud til dem alle? Jeg kan sagtens se at man kan lave et demodetup på en udstilling eller i et laboratorium, men jeg ser slet ikke en færdigudviklet løsning baseret på IP. Og med hensyn til at "skrotte" 1000 vis af fungerende FM radioer: Det gik forholdsvis smertefrit med at skrotte 1000 vis af analoge fjernsyn - dels fordi man med topsetbokse faktisk kunne bruge dem efterfølgende, og så skete skiftet på toppen af boligboblen hvor mange lige nåede at få skiftet til fladskærm på friværdien inden boblen bristede. Det vil IKKE gå lige så nemt med FM. Da FM kom lukkede man hverken Langbølge senderen (P1) eller mellembølgesenderen (P1 & P2). P3 var en ny kanal der kom i 1963 udelukkende på FM og det er først indenfor de sidste år der er talt om at lukke mellem og langbølge, men f.eks. langbølgesenderen i Kalundborg er lige bragt tilbage med nyt udstyr! At lukke noget fordi det er 30 - 40 år gammel teknologi er en fuldstændig latterlig begrundelse hvis det ikke erstattes af noget der alt i alt er bedre. Herregud - de biler som de omtalte bilradioer skal sidde i er drives af en over 100 år gammel teknologi (Intern forbrændingsmotor - Otto eller Diesel moitor). Det kan godt være at DVB-T2 giver god mening, og det vil ikke have de samme UI issues som IP da det trods alt er et begrænset antal kanaler der skal håndteres. I mine øjne er det helt klart Bilradioen der byder på de største udfordringer.

 • 0
 • 0

DVB-T2, som bruges til udsendelse af digitalt tv i udlandet, kan sagtens bruges til at udsende digital radio med i Danmark, og standarden slår DAB+ til hver en tid, mener man hos Open Channel i København.

... »Det er en nødvendig teknologi, hvis de ikke kommercielle lokalradioer skal have råd til at udsende digitalt,« siger han.

...Med DVB-T2A transmission ved samme sendestyrke som DAB+ transmissionerne er det muligt at udsende mere end tre gange så meget på samme frekvens, som med DAB+, fortæller Kenneth Wenzel. Og hvis det samme antal kanaler blot skal udsendes ved DVB-T2, som med DAB+, er det muligt at reducere sendestyrken tre til fem gange for DVB-T2-signalet og derved spare strøm.

Hele artiklen: http://elektronikbranchen.dk/nyhed/lokalra...

 • 0
 • 0

Glem alt om ny "radio radio" standarder. Radio bliver en service på internettet.

Hvis man har prøvet en WIFI radio som f.eks. Logitech Squeezebox http://www.logitech.com/en-us/speakers-aud... er man ikke i tvivl. Selv min far og mor som er 70+ købte straks en af disse efter at havde prøvet min. DAB virkede ikke hos dem.

Ud over at lytte til radio kan disse bokse også bruges til at streame musik fra f.eks. Spotify og Deezer så man kan høre lige hvad man vil uden afbrydelser fra popsmarte DJs.

Når man er væk hjemmefra kan man allerede bruge sin telefon til at høre radio via mobilnettet og det vil ikke vare lang tid før dette bliver bygget ind i bilradioer, internet hubs, media centres eller hvad de nu kommer til at hedde. Mange forbinder allerede deres smartphone til bilens stereo via bluetooth.

DAB, DAB+, etc.? Who needs it!

Mvh Steen

 • 0
 • 0

DAB og efterfølger er håbløst gammeldags og i en middelmådig kvalitet. Jeg er godt klar over, at for flertallet af lemminger er kvalitet et fremmedord i forhold til nemhed ( = slipper for at tænke/vide). Politikerne formentlig de mest uvidende ! Der bliver hverken tænkt flerkanal, ægte HiFi eller andet ind. Udelukkende hvor mange (ligegyldige) kanaler der kan klemmes ind, så lytterne ikke risikerer, at skulle høre andet, end ét eksakt fastlagt koncept. Tænk om jeg fik mine øregange forurent med jazz ? (ja, jeg er IKKE jazz-fan) Hellere udsendelser i god kvalitet, fremfor 100+ kanaler i middelmådighed. Da vi alle er underlagt, at Sherif-Lincensingham har grabberne dybt ned i alle vores lommer, så bedes der udviklet noget fremadrettet og i ordentlig kvalitet. Flerkanal er f.eks. et toalt fremmedord, hvilket kan undre gevaldigt ! DR er 15 år bagud ! Og har du problemer med din bilradio ? Så skyldes det, at forbrugerne ikke stiller de korrekte krav, men æder råt, at bilfabrikanterne dikterer dig dine radioinstallationer. Vigtigst er, at vi kan få en ordentlig kvalitet i vores hjem og i samsendinger (som DR sylter) DR glimrer i det hele taget, vad manglende vilje og effektuering i serviceydelser. To drenge kan endda mere, end DR formår, på DR's milliard-budget.

 • 0
 • 0

At bruge samme standard til fjernsyn og radio, lyder næsten kætterisk. Vi er blevet flasket op med, at det nærmest er umuligt, at anvende samme standard til radio, tv, kabeltv, osv. Det kræves forskellige standarder til håndholdt fjernsyn, til stationær trådløs fjernsyn, til kabelforbundet fjernsyn osv.

Jeg tror ikke på, at DAB+ holder mange år. Idag findes masser af udstyr til DVB-T2A, og modtagerne er billige, da de normale DVB-T2 modtagere kan bruges, som alle har på deres TV.

Hvis DAB+ så var en standard med fremtid i - så var måske grund til, at gå ud og forlange folk skal købe en radio til et par tusind, for at høre P1.

Men, på nuværende tidspunkt, synes jeg absolut DVB-T2A er det bedste valg. Alle, som betaler licens, har allerede modtageren i deres TV-boks.

Hvorfor tvinge kunderne til en dårligere standard - og til at købe en radio i dyre domme? DAB+ er alligevel ikke fremtiden. Det er kun en døgnflue.

Og vælger andre også DVB-T2A, så er den en ligeså god standard som DAB+.

Eneste hage, er at branchen ikke kan tjene så meget, på at sælge nye radioer til kunderne. For kunderne er det en fordel. Men branchen, vil uden tvivl gå imod. Bare tanken, at bruge samme boks, til to ting, er nærmest kætterisk.

Jeg tror ikke på, at DAB+ nogensinde bliver fremtidens radiostandard. DVB-T2A, er en mindst ligså fremtidssikker. Den holder trods alt ligeså godt som DVB-T2. Og selv fremtidens TV-bokse, vil blive bagud kompatible med den. Største risiko, med DVB-T2A, er at EU beslutter, at alle landende skal sende kanalerne i DAB+ format.

 • 0
 • 0

[quote]Desværre har de noget at have det i - sikkert også med DAB+:

Man skal ikke blande tingene sammen. En ting er hvad DAB/DAB+ kan, noget andet er hvordan det bliver brugt.

DAB ved 192 kb/s er høj kvalitet, højere end FM til enhver tid. Og er det ikke nok, så kan DAB sende 256 kb/s.

DAB er FM teknologisk overlegen til enhver tid. Men at radiostationerne, eller de der kontrollerer båndbredden, så vælger kun at bruge 128 kb/s eller mindre er et VALG, der degraderer lyden. Men det er et VALG, ikke en teknisk begrænsning. [/quote]

Hej Michael

Det er ikke rigtigt at DAB er FM teknologisk overlegen til enhver tid:

http://www.digitalradiotech.co.uk/dvb-h_da... Citat: "... 5.1 DAB Audio Codec ... [b]However, it is debatable whether even a high bit rate such as 192 kbps can provide the same level of audio quality as FM can, because it is certainly the case that current 192 kbps transmissions on Freeview and digital satellite do not sound as good as the same stations on FM.[/b]

Unfortunately, in the UK 98% of all stereo stations use the insufficient bit rate of 128 kbps, with the result being that the 128 kbps radio stations sound far worse than the same stations do on FM (obviously this does not apply to digital-only stations which don't have an FM version). ..."

7.3.1 Number of Good Audio Quality Radio Stations in 7 MHz of Spectrum: http://www.digitalradiotech.co.uk/dvb-h_da...

 1. Conclusions: http://www.digitalradiotech.co.uk/dvb-h_da... Citat: "...

* DAB is not suitable for use as a digital radio system for the 21st century because it fails to meet the fundamental requirements placed upon it -- it cannot provide a wide range of radio stations at a good level of audio quality -- and there is no longer any justification for any country to choose to use DAB because DMB and DVB-H are both vastly superior to DAB; ... * The inefficiency of DAB's audio codec is compounded by its use of an outdated FEC coding scheme, which results in DAB being spectrally-inneficient. Again, both DVB-H and DMB solve this problem by using more modern technology. ..."

 1. Recommendations: http://www.digitalradiotech.co.uk/dvb-h_da... Citat: "... 10.1 DMB Should Replace DAB ... 10.2 DVB-H Should be used for National SFNs Wherever Possible ..."

Comparison of the DAB, DMB & DVB-H Systems: http://www.digitalradiotech.co.uk/dvb-h_da...

 • 0
 • 0

Selv ved 192 kbps er DAB dårligere end FM. Ikke engang 256kbps-DAB kan rette op på det:

MP2 (anvendt i DAB, mærket på kurve "L II"): http://www.digitalradiotech.co.uk/mp2_vs_a... Citat: "... Although this test is a bit old now, it clearly shows how badly MP2 performs ..."

DAB vs DAB+ technology: http://www.digitalradiotech.co.uk/dab/dab_... Citat: "... The following table shows the scores achieved in listening tests for MP2, AAC and AAC+: ... [ lyseblå/gul tabel ] ... The performance of AAC/AAC+ is therefore vastly superior to that of MP2 both in terms of the absolute level of audio quality that can be achieved (at reasonable bit rate levels) and in particular in terms of the coding efficiency. ... Finally, MP2 being limited to using intensity stereo is another major Achilles heal compared to AAC+ and all the other audio codecs that do allow mid/side joint stereo coding. ... The argument put forward by the proponents of the old DAB system goes as follows: Audio codecs such as MP3, AAC and AAC+ must use extra error correction coding to protect them whereas MP2 doesn't need any extra error correction coding to protect it on DAB, therefore MP2 must be more error-robust than the other audio codecs.

[b]This is simply completely false.[/b] ..."

 • 0
 • 0

@ Kenneth Wenzel

For mig kan man ikke lave forskellige "lag af Lyde", på samme måde som man gør med Billeder via MPEG4 formatet (Baggrund som er nå ja fast og forgrund som bevæger sig, eller hvad man nu gør). Jeg skal dog ikke på stående fod kunne afgøre om man kan dele lyde op, og senere sætte noget sammen igen, så det lyder rimeligt, efter forudgående digitalisering/komprimeringer.

Altså komprimere mere end man gør idag, for mig er MP3 en slags magisk grænse som ikke kan overskrides. 1MegaByte per minut afspillet lyd, almindeligt stereo.

 • 0
 • 0

For mig kan man ikke lave forskellige "lag af Lyde"

Selvfølgelig kan man det. Et trivielt konstrueret eksempel: Vi ønsker at sende ukomprimeret CD lyd, der som bekendt er 16 bits per sample. Første sendes 8 bit og i anden omgang de resterende 8 bit. Har man kun modtaget første "lag" har man lyd i dårlig 8-bit kvalitet.

Et eksempel fra det virklige liv er GSM codec'en. Den er konstrueret så at de mest vigtige bits sendes først. Det er ud fra en observation om at chancen for bitfejl i en pakke er størst imod slutningen. Har man kun modtaget første del af en GSM pakke får man den velkendte anders and lyd i telefonen.

MP3 er i øvrigt en gammel codec. Der findes flere klart bedre codecs nu, f.eks. AAC og OGG.

Men alt det er et vildspor fordi Kenneth Wenzel har slet ikke sagt noget om sådanne lag. Det han skriver er at DAB og DAB+ bruger samme transmissions teknologi, altså at transmissionslaget er det samme. DAB og DAB+ sender således præcis de samme mængde bits per tidsenhed. Forskellen er blot et ekstra lag fejlretningskoder og en anden lydcodec (AAC+ i stedet for MP2 - meget tiltrængt). Det betyder at DAB+ stadig bruger en 30 år gammel metode til at overføre data og det er bare ikke tidssvarende.

 • 0
 • 0

Husk nu at IPV6 indeholder forbedringer for multicasting. Det kan hjælpe med båndbredden på Holbæk-motorvejen. Men inden både sendere, ISPerne og bilerne har fejlfrit native IPV6 udstyr, det kan jo kræve lidt tid...

 • 0
 • 0

Husk nu at IPV6 indeholder forbedringer for multicasting. Det kan hjælpe med båndbredden ..

Men nu skriver Michael Deichmann "Der er simpelthen nogle man-machine interface ting der ikke er færdig udviklet.".

Det er et meget vigtigt punkt i hele debatten - Hvordan kan man vælge mellem så mange flere kanaler på en bare nogenlunde effektiv måde ?

Det har i sig selv ikke meget med den digitale transmission at gøre, som i den digitale verden er det basale i en radio - selve lyden er jo ikke andet end afspilning af en lydkodet fil.

Men netop mand maskine interfaces og faktisk også online overdagelse fra teknologi til teknologi (fx fra broadcast til trådløst LAN) er det der afgørende kan være en begrundelse - også for lytterne - for at overgå til digital radio.

Der er jo - med en vis beskeden frekvens-replanlægning - nok FM kanaler til de radiostationer, der faktisk er penge til at drive. Og FM giver både bedre udkantsdækning og har en meget god lydkvalitet.

Lars :)

 • 0
 • 0

@ Kenneth Wenzel

Det med smide ting efter hverandre.

Igen er det således at hvert land suverænt bestemmer over sine DAB tiltag, hvilke konsekvenser dette end vil få? Jeg har aldrig hørt om man fra DAB's side herhjemme har haft ønsker om flere programmer, det har jeg altså ikke. Hvilke frekvenser dækker DAB's Radioer egentlig over? De gamle TV frekvenser er vel til rådighed, hvis det skulle være for DAB lyd, men igen igen "Trusler om fjerne FM udsendelserne og erstatte båndet med DAB udsendelser" Og korrekt Vi skal komme til at betale, men vi VIL IKKE!

 • 0
 • 0

@ Lars F. jensen

OK, jeg følte mig enormt inspireret da jeg et sted faldt over måske sende DAB oppe over de 900MHz, nemlig omkring 1150MHz. Hvilket er temmeligt langt fra FM båndet. Det med de 1150MHz er aldrig noget jeg kunne finde på! Derfor inspireringen om for altid frede FM systemet.

 • 0
 • 0

Er der nogen som har en ide om hvor mange FM-radiomodtagere der er i Danmark. Det er mit indtryk at langt det meste radiolytning foregår i arbejdstiden fra transportable radioer og bilradioer. Er det overhoved en god ide at nedlægge FM-radioen.

 • 0
 • 0

Er der nogen som har en ide om hvor mange FM-radiomodtagere der er i Danmark. Det er mit indtryk at langt det meste radiolytning foregår i arbejdstiden fra transportable radioer og bilradioer. Er det overhoved en god ide at nedlægge FM-radioen.

Vi er mange der vågner og står op til til P1 morgen, hørere P1 eller P4 (trafik) på vej til og fra arbejdet og går i seng med en sen radioavis - alt på FM.

Hvis du nu havde læst de tidligere indlæg - 07. jul 2011 kl 15:34 - ville du vide, at der gættes på 15-20 millioner + mange nyere mobiltelefoner. Der er ialt solgt noget over 1 million DAB radioer - men der er vist ingen der ved, hvor mange der faktisk spiller DAB.

Dit sidste spørgsmål - er det en god ide at slukke FM ? -

Nej bestemt ikke.

Men alle erkender - også DR og ministeriet - at forbrugerne/lytterne ikke selv flytter væk fra FM - der skal tvang eller 'rap i den bare' for at DAB kan lykkes.

Lars :)

 • 0
 • 0

at DAB er noget håbløst, lavkvalitets Lort. Og ikke det mindste fremadskuende. Hvor er den ukomprimerede kvalitet ? Hvor er flerkanalerne?

Hvor er politikernes og DR's ansvarlighed ?

 • 0
 • 0

skrev "Ikke til, at komme uden om at DAB er noget håbløst, lavkvalitets Lort. Og ikke det mindste fremadskuende. Hvor er den ukomprimerede kvalitet ? Hvor er flerkanalerne? Hvor er politikernes og DR's ansvarlighed ?"

Hvis du med "ukomprimeret" mener en teknologi som FLAC - så glem det! Hr. og Fru. Danmark, er stort set ligeglad med audiokvaliteten - det lærte jeg på den hårde måde, da jeg som dreng var vidne til, at den almindelige dansker kassere spolebåndoptageren til fordel for kassettebåndoptageren (som på dette tidspunkt lød som en diktafon af lav kvalitet).

Nej, glem det - os audiofiler er nødt til at søge niche-udbydere som fx.

https://www.hdtracks.com/

Mvh Rune

P.S. Mit næste køb hos dem, bliver REM's "Out of Time" - dejligt album, og i 24 bit/192 kHz samplingrate, bliver det kun bedre!

 • 0
 • 0

skrev "Ikke til, at komme uden om at DAB er noget håbløst, lavkvalitets Lort. Og ikke det mindste fremadskuende. Hvor er den ukomprimerede kvalitet ? Hvor er flerkanalerne? Hvor er politikernes og DR's ansvarlighed ?"

Hvis du med "ukomprimeret" mener en teknologi som FLAC - så glem det! Hr. og Fru. Danmark, er stort set ligeglad med audiokvaliteten - det lærte jeg på den hårde måde, da jeg som dreng var vidne til, at den almindelige dansker kassere spolebåndoptageren til fordel for kassettebåndoptageren (som på dette tidspunkt lød som en diktafon af lav kvalitet).

Nej, glem det - os audiofiler er nødt til at søge niche-udbydere som fx.

https://www.hdtracks.com/

Mvh Rune

P.S. Mit næste køb hos dem, bliver REM's "Out of Time" - dejligt album, og i 24 bit/192 kHz samplingrate, bliver det kun bedre!

Det er da ikke en fuldgyldig grund til, at nøjes med lunkenhed i kvalitet ?

I betragtning af mængden af indlæg hér, så er der bemærkelsesværdigt lidt fokus på kvalitet og fremadrettethed. Hvis leverpostejethed er niveauet, så er det meste af snakken ligeyldig. Så synes jeg DR skal egenudvikle en standard, for så har vi da fremover, nogle undeholdende skandaler, at kommentere på :-)

 • 0
 • 0

"Det er da ikke en fuldgyldig grund til, at nøjes med lunkenhed i kvalitet ?"

Jo da - der ses da på den gennemsnitlige licensbetalers præferencer - at vi så er nogle få audiofiler, er DR da bedøvende ligeglade med - de vil hellere bruge den tilgængelige båndbredde til flere kanaler, end på anstændig lydkvalitet!

Mvh Rune

 • 0
 • 0

Hvad mener du med "heldig" ? Jeg var ikke "heldig" at kunne købe en til min bil. Jeg købte den bare (Blaupunkt Woodstock 54) Og nu drømmer jeg ikke om at trykke på FM-knappen.

Fint for dig. Så vidt jeg kan se koster den 3.000 kr. Min bilradio har RDS, aux-indgang, kortlæser og usb-tilslutning og kostede 300 kr. Jeg tvivler på at særligt mange bilister vil juble over at være tvunget til at købe ny bilradio.

I en del nyere biler er radioen endvidere indbygget i panelet. Den skrifter man ikke bare ud uden videre.

 • 0
 • 0

@ Kenneth Wenzel

For mig hopper kæden af når man vil koble lukningen af FM båndet sammen med DAB/DAB+/DVB-T2 og hvad man i fremtiden vil bruge af digitalt Lyd.

Og det behøver jeg ikke tygge igennem en Diger Rapport.

Det eneste jeg behøver tænke på er "Hvilke digitale Radio kanaler" der fordeles via Kabeltv net. ____ Fordi samme vel ikke er afhængige af FM bør lukke ____ Hvis behovet har været oppe er det gået min næse forbi.

Hvis en moderator kommer hen over dette her, da har jeg Ét konkret spørgsmål, hvilke eller hvilket frekvensbånd skal kommende digitale modtagere, nå ja, kunne modtage?

 • 0
 • 0

Og så er der følgende problem med digital transmissions afkodning:

Re: Er kodningen årsag til at boxertv ik: http://ing.dk/debat/129828#p300806 Citat: "... Jeg gætter på at firmwaren(softwaren) til mange DVB-T modtagere har programmeringsfejl - det som på PCere tit er sårbarheder. Et DVB-T signal med støj vil være en til tider inkonsistent datastruktur.

Det betyder at sårbarhederne kombineret med det modtagne signal, sandsynligvis f.eks. trigger en eller flere programmeringsfejl (f.eks. buffer-overflow), hvilket på sigt, eller øjeblikkeligt, får modtageren til at låse/fryse. ..."

Hvor tit bør vi opgradere DAB modtagere for sårbarheder?

Alt digitalt udstyr som modtager en media strøm udefra er sårbart - selv mærkevare - selv kabel-tv, som burde have en lav fejlrate, selv disse bokse skal være datafejl-immune som det ses her.

Alt udstyr burde teste med fejlbehæftet/støjet signal/dataudfald inden forbrugerne køber det.

Nu har haft digitale medier i mange år og selv nyt udstyr fryser og genstarte - det er for ringe:

Søgning - Noget af det Digitale Danmarks udstyr fryser og genstarter. En FM-radio skal stort set aldrig genstartes for at virke: https://www.google.dk/search?q=site%3Areco...

Ustabil Samsung-boks: http://forum.recordere.dk/forum_posts.asp?... Citat: "... [ Det er for ringe!: ] Nogle tips jeg fik af en tekniker fra Yousee.

Sluk boksen hver aften, så den lyser rødt på fronten. ... Min fryser stadigvæk, men meget sjældnere efter jeg er begyndt at sætte den i stand by hver aften. ... Derfor regn med at skulle skifte boks årligt ... Lidt af de samme problemer med at den fryser hver 3-4 dag - og andre problemer. Jeg har så sat et tænd/sluk ur på så den lige slukker 10 min hver morgen kl 06:00 – det klare mange af problemerne .. ... Min YouSee boks fryser også ca. en gang om ugen, så man lige må om bag og slukke/tænde. Af og til misser den optagelser. ... Jeg bliver nød til at komme på banen her, for jeg synes ikke indlæggene indtil nu yder boksen retfærdighed... Det står langt værre til! ... Reboot af maskinen er ikke længere en god idé, men en daglig nødvendighed for blot at få dyret til at fungere nogenlunde fornuftigt. ... Oplever samme problem med EPG og kun med HD kanaler - men ikke alle HD kanaler, f.eks. er der aldrig noget problem med DR HD hvorimod Eurosport 1/2 hver anden gang sænker boksens reaktionstid til noget man ville forvente på en dræbersnegl ... Altså, jeg har ALLE de problemer, der er beskrevet i denne tråd - i større eller mindre omfang. ... Hvad har dine problemer med mig at gøre? Jeg har skiftet boks tre gange. Tror du, det er fordi, boksene er fejlfri? Hold dig til din egen boks og hold min og mig udenfor. Wink ..."

Hvor ofte skal man genstarte Zaptor: http://forum.recordere.dk/forum_posts.asp?... Citat: "... Jeg behøves ikke genstarte min, for når jeg ikke har brugt tv guiden i et par dage og så vil bruge den, så genstarter den helt af sig selv :) ... Ha ha, det har du ret i, det gør min faktisk også, og det er nok derfor jeg ikke bruger guiden :-) ... Blev på et tidspunkt anbefalet af Stofas kundeservice at lade mine to zaptorbokse stå på standby og ikke tage strømmen fra dem, så de selv kunne stå og opdatere osv. Dette resulterede bare i mange sure morgener fra kærestens side når zaptoren ikke ville tænde eller på anden måde frøs. ..."

PS: Denne tråd ender "godt" - skal dog delvis betale for ny boks, der virker: Waoo TV boks - under al kritik: http://forum.recordere.dk/forum_posts.asp?... Citat: "... Det kan virke besynderligt at vi i 2011 ikke er i stand til at se et bedre produkt på markedet. Til sammenligning var teksttv mere effektivt for 25 år siden. Parabol-receiveren var markant mere effektiv for 20 år siden. ... Jeg har ikke hørt om nogen boks der er decideret hurtig.

Jeg har en sort Motorola med harddisk. ... Så prøv Airties 7130 (med HD), så får du en masse nyt at klage over Smile

Optagelser som ikke virker, ingen surround over HDMI, manglende initialisering af HDMI ved start af boks fra Standby, man kan ikke starte et optaget program før det er helt færdig med at optage osv.

Det er som om man befinder sig i 1990'erne, men det er måske hvad Waoo tror at brugerne vil betale ? ..."

 • 0
 • 0

Som gammel Hi-Fi - nørd, musikelsker, musiker og radiolytter er det mit absolutte indtryk, at med en god FM-tuner tilsluttet et godt Hi Fi-anlæg, kan kvaliteten blive så høj, at der ikke er mere at ønske sig. Der, hvor begrænsningen ligger, er i produktionen (og måske vores ører :-). Hvordan er optagelsen, hvis det er musik, og hvis det er direkte - hvordan er mikrofonudstyret og lydfolkene og den slags ting. Der er enorm forskel på kvaliteten af anvendt mikrofonudstyr, kan man høre over anlægget, men i køkkenradioen lyder det hele selvfølgelig lige "godt". Noget af det bedste FM, jeg tror, jeg har hørt, var de gamle torsdagskoncerter, der blev transmitteret direkte. Det var ofte som at være der selv og fuldstændig magisk. Jeg ved ikke, om de findes mere, for jeg kan ikke høre P2 om dagen (og P1 om aftenen, når jeg er kommet i seng), som jeg ellers holdt meget af, da jeg bor i Kerteminde, som for en stor del er DAB-fri zone. Jeg kan heller ikke høre Giro 413 mere. Så nu er jeg på 24syv. Da P1 og P2 blev flyttet, var der en udsendelse, hvor man kunne ringe og spørge ind til det. Den bedste grund til flytningen, som radiodamen (jeg tror hun havde en ledende stilling) kunne give, var, at det var en politisk beslutning, så det kunne der ikke laves om på. Det var stor visdom, vi her fik indblik i. Men FM kan også lyde dårligt. Hver gang jeg ved et uheld kommer ind på P3, skynder jeg mig væk, på grund af den dårlige lyd. Den er hørbart komprimereret, sikkert fordi de gerne vil kunne spille højere end de andre, og der er lagt en sovs af tvungen kunstig stereo ekspansion over det hele, sikkert for at imponere. Det er ret slemt. Det med produktionen gælder også DVD-mediet. For eksempel er DVD filmen Avatar ikke særlig skarp på DVD, sikkert fordi, det er meningen, den skal være dårligere end Blueray versionen, som er dyrere. Til gengæld findes der enkelte andre film, som tilsyneladende er i "higest definition", selvom det bare er almindelige DVD film. Og sådan er der så meget. Jeg har endnu til gode at opleve DAB-Hi-Fi, men jeg kan forstå, at det i det mindste er teoretisk muligt. Steen

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten