Digital lyd har sejret: Den kringlede vej fra mono til 3D

Plus28. oktober 2021 kl. 11:327
Digital lyd har sejret: Den kringlede vej fra mono til 3D
Jesper Andersen er leder af tonemesteruddannelsen på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Her er det musikken snarere end teknologien der dikterer, hvordan indspilninger foregår. Illustration: Laurids Hovgaard.
Overgangen fra analog til digital var så brutal i form af komprimeret lyd og høj lydstyrke, at mange den dag i dag sværger til analoge formater. Men den digitale lydkvalitet i dag er bedst.
Artiklen er ældre end 30 dage

Da Radiohuset på Frederiksberg i København blev taget i brug til at sende nyheder, klassisk musik og hørespil, foregik det analogt på spolebånd i mono. Det var i 1940.

I dag emner huset fortsat af smukke træpaneler og klassiske instrumenter – men musikken spilles af studerende på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, der har overtaget bygningen. Men kigger man nærmere langs vægge og i loftet, stikker moderne teknologi frem overalt i den trapezformede koncertsal.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
28. oktober 2021 kl. 18:55

Mener digital indspilning startede i 80’erne.

Nej, lidt før det. Så vidt jeg husker er Ry Cooders album "Bop til you drop" fra 1979 den første digitale indspilning af populærmusik - men udgivet som analog. Jeg husker den som fremragende, ikke mindst "Little Sister".

5
28. oktober 2021 kl. 15:53

Du har fuldstændig ret. Mener digital indspilning startede i 80’erne.

4
28. oktober 2021 kl. 15:50

Desværre er alle CDer i dette årtusind stadig komprimeret og forvrænget. Digitally remastered på ældre optagelser betyder desværre komprimering og forvrængning. De CDer jeg har fra før 2000 lyder bedst på gode højttalere. Nyere lyder bedst på ghettoblaster. Man kan nogen gange hente bedre filer på https://www.hdtracks.com/. Værste tilfælde jeg kender er AC/DC Black Ice albummet fra 2008.

3
28. oktober 2021 kl. 15:37

Hvad gjorde 6502 til en famøs processor?

2
28. oktober 2021 kl. 15:13

Jeg tvivler på. at man brugte spolebånd i 1940. Så vidt jeg ved, brugte man lakplader til indspilning af klassisk musik op til starten af 1950'erne. Der kom godt nok trådoptagere frem sidst i 1040'erne, men deres signal/støj-forhold var dårligere end lakpladernes. Spolebåndene kom først ind i DR i 1950'erne.

1
28. oktober 2021 kl. 13:55

Tak for en god og informativ artikel. Interessant for en gammel radiomekaniker som mig, der har været hele historien igennem siden slut-70'erne. :)