Dieselgate: VW parkerer 294.000 biler i lange, støvede rækker

13. april 2018 kl. 11:0718
Dieselgate: VW parkerer 294.000 biler i lange, støvede rækker
De gigantiske parkeringspladser dukker også op, når Google opdaterer fotos på sin korttjeneste. Illustration: Google.
VW har købt over 300.000 dieselbiler tilbage fra amerikanske ejere for at få dem væk fra vejene. Måske en læser har et eksemplar, som kører på danske veje?
Artiklen er ældre end 30 dage

Et forfaldent fodboldstadion i Detroit, en tidligere papirfabrik i Minnesota og en støvet californisk ørken, hvor der tidligere kun blev oplagret udtjente fly.

Det er tre eksempler på de enorme arealer, som Volkswagen har måttet tage i brug for at få plads til de tusindvis af dieselbiler, som den tyske koncern er tvunget til at købe tilbage fra de amerikanske ejere som følge af svindlen med de systemer, som skulle have renset udstødningen for sundhedsskadelige kvælstofilter (NOx).

Nyhedsbureauet Reuters har identificeret mindst 37 gigant-parkeringspladser, hvor de fuldt funktionsdygtige biler er kørt til foreløbig oplagring.

Lagrene vokser og vokser

Ifølge et retsdokument, som Reuters refererer, holder der 294.000 biler på de gigantiske amerikanske oplagringspladser. Lagrene vokser hele tiden, for Volkswagens tilbud om at købe bilerne tilbage udløber først næste år. Volkswagen har lovet, at 85 procent af den cirka halve million amerikanske biler, som er omfattet af skandalen, skal væk fra vejene, og seneste opgørelse sagde 83 procent.

Derfor kommer der for meget NOx

I stedet for det dyre SCR-system bruger mange især tyske og også nogle franske bilproducenter en kombination af EGR-ventiler og LNT (Lean NOx Trap) til at reducere NOx-emissionen. En LNT opsamler NOx under dieselmotorens normale driftstilstand, hvor der er luft-overskud. Når LNT'en er fuld, regenereres den under luftunderskud, hvilket kræver ekstra brændstof på en dieselmotor.

EGR-ventilen sørger for, at en del udstødningen føres tilbage til indsugningen. Derved opnås en NOx-reduktion, fordi indsugningsluften indeholder mindre ilt og N2 og mere NOx, hvilket reducerer yderligere NOx-dannelse.

Et EGR-system er dog sårbart over for ekstreme temperaturer. Hvis temperaturen er for høj, kan ventilen blive beskadiget. Omvendt kan den sode til og 'fryse', hvis temperaturen er for lav. Det er derfor normalt, at bilproducenter har et softwaresystem, som afkobler EGR-ventilen i sådanne tilfælde. I den nuværende europæiske lovgivning er dette tilladt.


Volkswagen har sat ca. 45 milliarder kroner af til købe bilerne tilbage og reparere dem, men meget lidt tyder på, at et stort antal kommer tilbage på vejene. Det er ellers helt i orden med de amerikanske miljømyndigheder, hvis blot VW udbedrer bilerne, så de kan overholde de amerikanske grænseværdier for udledning af NOx. De er vel at mærke skrappere end de europæiske.

Læs også: VW-direktør: »Jeg blev instrueret i at lyve«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Foreløbig har det tyske bilfirma kun repareret 13.000 biler, mens 28.000 er endt som skrot. Ifølge de amerikanske medier kan dieselbilerne heller ikke eksporteres, før de lever op til de amerikanske regler. Det uanset, at de sandsynligvis ville udgøre en miljøforbedring i forhold til den eksisterende bilpark mange steder i verden.

VW gentager samme formulering: Vi oplagrer bilerne midlertidigt

VW har lov til at skille bilerne ad og genanvende dem som reservedele, dog ikke selve rensesystemet. Og foreløbig tyder det på, at mange af de amerikanske dieselbiler ender deres liv sådan.

For det første mister bilerne naturligvis værdi for hver dag, de samler amerikansk ørkenstøv. For det andet gentager talskvinden Jeannine Ginivan fra VW i USA nøjagtig den samme formulering om de oplagrede biler, som hun sagde for et år siden, nemlig:

»Disse biler bliver oplagret på midlertidig basis og rutinemæssigt vedligeholdt for at sikre deres langsigtede funktionalitet og kvalitet.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Test: Alle bilkoncerner overskrider NOx-grænse

325.000 meget dyre ombygninger

Problemet for Volkswagen har været, at det er ekstremt kostbart at ombygge hovedparten af bilerne, så de lever op til myndighedernes krav. Kun en mindre del af dem har nemlig en SCR-katalysator til at rense NOx. Styringen af den kan relativt enkelt omprogrammeres.

Men 325.000 biler, rapporterer de amerikanske medier, har derimod udelukkende den billigere Lean NOx Trap kombineret med en gammeldags EGR-ventil. Det er endnu uklart, om det kan betale sig at ombygge alle de biler, men sandsynligheden falder, jo længere de står oplagret.

Mens USA opdagede og fik Dieselgate-skandalen til at rulle, så har europæerne generelt taget diesel til sig i langt højere omfang end amerikanerne. Således er 8,5 millioner biler her på kontinentet berørt.

Læs også: For høj NOx-udledning dræber årligt 5.000 europæere

Kunne de biler køre i Europa?

Hvorvidt den ombygning, som VW skal foretage, adskiller sig fra ombygningerne i Europa, er ikke umiddelbart til at opklare. Da en læser i februar sendte Ingeniøren en stribe billeder af de amerikanske VW-parkeringspladser fra sociale medier, skrev vi til Volkswagen herhjemme, som koncernen forlanger, med en lang række spørgsmål.

Læs også: For høj NOx-udledning dræber årligt 5.000 europæere

Pressechef Thomas Hjortshøj oplyste i slutningen af februar knap 82.000 biler i Danmark er omfattet af skandalen. Af dem var godt 80 procent på det tidspunkt opdateret med ændringer, som er godkendt af myndighederne i Europa.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han kunne derimod intet oplyse om, hvorvidt de ombygninger ville være tilstrækkeligt til at få bilerne godkendt i USA, eller om de amerikanske biler med 2,0-liter-motor ved salgstidspunktet var forskellige fra de europæiske, for så vidt angår NOx-rensningen. Heller ingen oplysninger om, hvad VW gør ved de mange biler i USA, kunne pressechefen bidrage med.

Læs også: Realistisk test skal fange forurenende biler

Læsere, som kender detaljerne om ombygningen af hhv. de amerikanske og europæiske biler omfattet af skandalen, må derfor meget gerne bidrage i debatten. Særligt interessant kunne det være at vide, om nogle af de modeller, som amerikanerne har forbudt, rent faktisk kører rundt på de europæiske veje uden krav om ændringer. Og måske vi også kan få nye erfaringer fra ejere af biler, som er blevet ombygget.

Læs også: VW’s NOx-fiks giver højere brændstofforbrug

Denne lille video viser en enkelt af parkeringspladserne, som tv-stationen Euronews har fået billeder fra en overflyvning af:

Remote video URL

18 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
19
17. april 2018 kl. 01:34

Hvor kom dén lige fra??? (Sgu er med "g"!)

17
16. april 2018 kl. 11:11

Hvad med at konvertere dem til at bruge vegetable waste oil (eller bare almindelig planteolie), og starte en industri med det..

Lad os ikke glemme at Rudolf Diesel lavede moteren netop for at (franske) landbrug skulle have et nyt marked til deres produkter...

For eksempel ved at opdyrker ørkenområder med afsaltet havvand med olieholdige planter (kan raps gro i en ørken?) - afsaltning kan d.d. laves til meget feasable priser se for eksempel i Israel, så det vil opdyrker øde områder, mindske CO2 og skabe godt sundt arbejde for mange fattige i ørkenområderne.

Det koster måske lidt at konvertere, måske lige under 1000 US$ per vogn (nok mindre hvis det gøres i masser)... men derefter vil VW få en rygende masse goodwill for det er 0 forurening... Evt. kan de donere nogle af dem til velgørenhedsinstitutioner.

Og hvis de ikke vil gøre det selv kan de jo sælge et kit til det sammen med bilen...

Evt. kan de finansiere det ved at sælge de ældre modeller som skrot! Der er jo rigeligt at tage af

16
16. april 2018 kl. 10:22

Send dem da til Danmark, vores høje afgiftsniveau gør jo at der kører rigtigt mange gamle dieselbiler rundt i Danmark som forurener mere end en wv snyder.
Lav en 1-1 ombytning af alle de gamle dieselslæder til de her og miljøet vil få det bedre end det har det nu.

Så i stedet for at have 300.000 nyere dieselbiler, der formentlig har en minimal værdi i reservedele, holdende i en ørken i USA og et håb på at de finder på et eller andet smart der gør at de kan sælges... Så står VW med en transportudgift af bilerne til Danmark, en masse papirarbejde og 300.000 gamle og udtjente bilvrag til umiddelbart skrotning, Som skal transporteres ud af Danmark da vi ikke har så mange ledige p-pladser...

13
15. april 2018 kl. 09:40

VW kan montere elmotor og batteri i, hvor svært kan det være.

Om de ikke kan finde ud af det, så er der DIY kit på markedet.

12
15. april 2018 kl. 08:45

Send dem da til Danmark, vores høje afgiftsniveau gør jo at der kører rigtigt mange gamle dieselbiler rundt i Danmark som forurener mere end en wv snyder.

Lav en 1-1 ombytning af alle de gamle dieselslæder til de her og miljøet vil få det bedre end det har det nu.

11
14. april 2018 kl. 09:52

Alle har travlt med VW´s biler blot fordi netop den fabrik blev taget "med bukserne nede". Glem ikke, at efterfølgende målinger har påvist, at de fleste andre europæiske bilfabrikanter laver endnu dårligere dieselmotorer og forurener væsentlig mere end VW´s biler.

10
13. april 2018 kl. 22:29

NOx reagere med vandet i lungerne og bliver til salpetersyre, det er ikke sundt det giver bl.a. nedsat lungekapacitet og kræft. - Nej partikler er heller ikke sunde.

Efter “opdateringen” fik vi problemer med tilsodning og EGR ventilen gik i stykker, det er et kendt resultat af “opdateringen”. Vi solgte vores polo til VW i Gladsaxe. Jeg var overraket over den lave pris, men kunne ikke få mere andre steder.

Vi havde valgt VW’en fordi den modsat alternativet overholdt Euro5, og også havde lav CO2 udledning, det var så ikke tilfældet ...

Der har længe været systemer til at nedbringe NOx bl.a. fra Amminex, men bilfabrikanterne har valgt en billigere løsning.

9
13. april 2018 kl. 20:01

Har du slet ikke forstået hvad det her drejer sig om? VW må først sælge bilerne når de overholder de amerikanske standarder.
Og hvorfor skulle en 14 år gammel bil pludselig blive penge værd, hvis den har stået oplagret, ubrugt i en ørken i 10 år?

Det her har hele tiden drejet sig om at en UDENLANDSK ( ikke amerikansk) bilfabrikant solgte alt for godt på det amerikanske marked, og så endda med dieselmotorer. En motortype som amerikanerne hader, lige bortset fra alle køberne og deres økonomi. Næh - så hellere køre med benzin og motorer med en flok ordentlige malerbøtter, som pumper op og ned. De forurener nemlig ikke så meget - - pr rumindhold - - som der så til gengæld totalt er meget mere af. Svarer til at sænke grænseværdier for gift i vand ved at spæde op med - vand.

NOx er fy-ordet i amerikansk miljølovgivning, og med VW 's dieselfinte fik NOx pludselig fuld fokus i Europa.

Nu står der så en masse VW'er i ørkenen, De fleste af dem sikkert helt igennem i bedre stand end mange andre VW'er, som kører rundt alle andre steder inklusivt i Danmark. Skal de så skrottes i stedet for at erstatte ældre og mere slidte VW'er? Tjah - der er en stemning for at "så-kan-de-lære-det" over den energi der gik til fremstilling af bilerne.

8
13. april 2018 kl. 19:46

Når bilerne er i testtilstand overholder de emissions-reglerne, de kan bare ikke accelerere lige så hurtigt og har mindre kræfter. VW kan opdatere motorstyrings-firmware til permanent testtilstand og deklarere bilerne med den lavere ydelse.

De kan så gensælge dem i Sydamerika, Cuba, Caribien etc. Der er helt sikkert mange der gerne vil have en Golf størrelse bil, selvom den kun performer som en Polo, sålænge prisen er lav nok.

5
13. april 2018 kl. 14:23

Jeg vil anbefale at man skrotter bilerne og udvinder det man kan og starter forfra.

Eller symbolsk, lade bilerne stå som et museum for fossile køretøjer og tvinge VW til at bygge et solcelletag hen over dem, som en samfundstjeneste.

Der kan nok blive til 300 MW solceller på den plads, som kan levere strøm til nettet, og til en parkeringsplads med ladestandere ved siden af for elektriske køretøjer af enhver form.

På en måde synes jeg det giver et bedre signal end at skulle betale en udefinérbar bøde, da der så er garanti for samfundsgavn.

Hvis der skal parkeres flere biler på stedet som følge af fremtidige tilbagekøb, skal solcelletaget naturligvis udvides.

4
13. april 2018 kl. 13:48

De fejler jo ingenting, og bliver en formue værd,

Har du slet ikke forstået hvad det her drejer sig om? VW må først sælge bilerne når de overholder de amerikanske standarder. Og hvorfor skulle en 14 år gammel bil pludselig blive penge værd, hvis den har stået oplagret, ubrugt i en ørken i 10 år?

Hvis de ikke kan sælges, dumpes de nok til salg på andre markeder,

men de kan jo ikke sælges! Hverken i USA eller udlandet.

Inderst inde drømmer VW nok om at nogen kommer til at tabe 50 kubikmeter benzin overbilerne og sætte en tændstik til. Så løser problemet sig selv.

3
13. april 2018 kl. 13:29

Hvis de ikke kan sælges, dumpes de nok til salg på andre markeder, hvor der ikke er høje standarder. Lidt som at ophugge gamle skibe i Indien - går den, så går den. Mon ikke et par afrikanske generaler vil åbne markeder for tusindvis af lækre personbiler til halv pris?

2
13. april 2018 kl. 12:58

Den eneste skandale er at nogen har været naive nok til at tro på fabrikanternes angivelser. Enhver der selv har ejet en bil vil jo vide at det er platumuligt at få dem til at gå de oplyste km/l. Det drejer sig jo om et rustningskapløb mellem fabrikanter og myndigheder. Men gem endelig bilerne. De fejler jo ingenting, og bliver en formue værd, den dag fabrikanterne i lyset af dette tiltagende vanvid hører op med at fremstille nye dieselbiler.

1
13. april 2018 kl. 12:39

Hvad gør man med 325.000 biler, hvis det viser sig at det er for dyrt at reparere dem? skrotter dem eller genbruger de dele man kan?? Hvis man genbruger dem, får man så ikke det samme problem, som Apple havde, hvor man genbrugte dele fra andre mobiltelefoner, som var indleveret med fejl. Hvad med garantistillelsen, vil den kunne opretholdes, hvis man genbruger de dele man kan til nye biler.... Jeg vil anbefale at man skrotter bilerne og udvinder det man kan og starter forfra.