Diamanter dannet i protoplanet faldt ned i ørkenen

En stor gruppe studerende og ansatte ved universitet i Khartoum deltog i eftersøgningen efter meteoritter i ørkenen. Illustration: http://asima.seti.org

Meteoritter, der stammer fra asteroiden 2008 TC3, indeholder diamanter dannet i en nu forsvunden protoplanet i det tidlige solsystem.

2008 TC3 var en 80 ton tung asteroide, der eksploderede i en højde af 37 km den 7. oktober 2008 over den Nubiske Ørken i Sudan. Der er fundet 600 meteoritter med en samlet vægt på 10,5 kg. Illustration: wikipedia

Det er konklusionen i en ny artikel i Nature Communications, hvor en forskergruppe ledet af Farhang Nabei fra Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne i Schweiz har fundet urelit med inklusioner af chromit, fosfat og (Fe,Ni)-sulfid i diamant.

Ved hjælp af transmissionselektronmikroskopi har de fastslået, at diamanterne må være dannet ved tryk på over 20 gigapascal.

Den hollandsk-amerikanske astronom Peter Jenniskens (billedet) fra Seti-institutet og Nasa Ames Research Center stod i spidsen for eftersøgningen efter fragmenter af asteroiden 2008 TC3. Fragmenterne på billedet blev fundet 28. februar 2009. Illustration: Wikimedia/Mariordo

Det indikerer, at de må dannet i en protoplanet på størrelse med Merkur eller Mars, som var en del af det tidlige solsystem – omkring 10 millioner år efter dannelsen.

Forskere har tidligere fundet urelit i andre meteoritter, men det har ikke været muligt at fastslå med fuld sikkerhed, at de var dannet i protoplaneter.

Opdagelsen giver støtte til formodningen om, at Jorden og de andre terrestriske planeter er dannet ved sammenstød af et mindre antal protoplaneter af størrelse som Månen eller måske helt op til størrelse med Mars.