Dansk industri og erhverv kan levere 3.000 GWh/år overskudsvarme, men vi bruger kun 1.200 GWh/år, er konklusionen på en ny rapport fra Dansk Industri (DI) Energi og Rambøll.
Ifølge rapporten, vil de resterende 1.800 GWh/år kunne forsyne 100.000 husstande med fjernvarme. Rapporten kortlægger potentialet for udnyttelse af overskudsvarme i Danmark, samt hvilke grunde, der er til at udnytte overskudsvarmen bedre.
Overskudsvarme fra industrien er den varme, der er til overs fra en produktion, eksempelvis når mejerier pasteuriserer. Ifølge DI Energi stiger 60 procent af den i dag til vejrs, uden at blive udnyttet til eksempelvis fjernvarme.
Blandt andet fremhæves udfasning af naturgas som motivationsfaktor for at udnytte overskudsvarme, da den kan erstatte gassen i fjernvarmeforsyningen. Samtidig vil det både gavne virksomheders økonomi og klimaregnskab.
Bedre rammer for udnyttelse af overskudsvarme
Siden nytår har overskudsvarmeafgiften været afskaffet for virksomheder, der er certificeret af Energistyrelsen, hvilket giver bedre rammer for udnyttelse af overskudsvarme for virksomheder.
»Det er afgørende, at afgiften er fjernet. Nu skal vi i gang med at udnytte langt mere overskudsvarme af hensyn til klimaet og vores forsyningssikkerhed. Der bliver brug for varmen, når så mange husstande skal skifte fra naturgas til fjernvarme,« siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi i pressemeddelelsen om rapporten.
Her kan du se de forskellige regioners overskudsvarme.
Det samlede potentiale for overskudsvarme på tværs af kilder i Danmark estimeres af DI Energi og Rambøll til at være 9.000 GWh/år. Det inkluderer 3.000 KWh/år fra industri og erhverv. DI Energi nævner også tre andre kategorier af overskudsvarme. Komfortkøling, der dækker over den overskudsvarme, der føres væk fra eksempelvis kontorer for at opnå et godt indeklima, mens de andre kategorier er overskudsvarme fra drikkevand fra vandværker og spildevand fra renseanlæg.
Ifølge en rapport fra Aalborg Universitet blev der i Danmark brugt 27.000 GWh/år til fjernvarme i 2021.
