Dansk Folkeparti tilslutter sig nu DSB’s forbehold over for timemodellen, efter at DSB i sit nye beslutningsoplæg om fremtidens eltog i går skrev, at en prioritering af timemodellen kan få negative konsekvenser for rettidighed og kundeoplevelser i regional- og intercitytrafikken.
»Timemodellen er meget sårbar, og fra starten har den ikke været vigtig for Dansk Folkeparti,« siger partiets transportordfører, Kim Christiansen.
Læs også: DSB: Drop planen om København-Odense på en time
»Vi ønsker ikke, at timemodellen skal opfyldes på bekostning af forringelser på regionale strækninger. Derfor fik vi afsat 1,2 milliarder til at opgradere de regionale baner. Om det hedder en time eller en time og fem minutter, betyder intet,« siger han.
Dermed lægger de to partier, der var med i forliget om Togfond DK, nu luft til timemodellen, som udgør en grundsten for køreplanen i togfonden. Enhedslistens transportordfører, Henning Hyllested, sagde i går til Ingeniøren, at det ikke er afgørende, om der er nøjagtig en times rejsetid mellem København og Odense, Odense og Aarhus, Odense og Esbjerg samt Aarhus og Aalborg.
Læs også: Enhedslisten: Positivt, at DSB ikke ligger fast på timemodellen
Kim Christiansen understreger, at togfonden stadig har Dansk Folkepartis opbakning, men at aftalen muligvis skal tages op til revision.
»Vi er med i forliget om togfonden, og det står vi ved. Men verden bevæger sig, så det kan være nødvendigt at gentænke dele af togfonden, herunder også den nye bro over Vejle Fjord til 4,3 milliarder kroner,« siger han.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Selve ideen om at de store byer skal forbindes med en rejsetid på maksimalt 60 minutter lyder jo tiltrækken og det kan da være rigtigt, at det gør da ikke noget at det så tager 62 minutter.
Men ideen med de 60 minutter, eller helst lidt under, er vel at der så kan indføres en taktkøreplan som f.eks. i Schweitz? Dvs. hele landets togkøreplan + busser bindes op på de "knuder" som timemodeltogene skaber. Måske for visionært for dele af befolkningen!
Jeg ser Timemodellen som en idé, man skal tilstræbe.
Køretiden KBH - Ålborg skal først afkortes med en opgradering af Hobro-Ålborg, derefter af en opgradering KBH-Ringsted, en opgradering Ringsted-Odense, en opgradering ved Fredericia, en ny bane på Vestfyn, en ny Vejlefjord bro og til sidst en mulig ny bane Hovedgård-Aarhus S.
Det ender så op med en køretid på cirka tre timer.
Herefter kan man så i fremtiden bygge en ny bane fra Aarhus til Randers, og reducere rejsetiden yderligere.
En ny Lillebæltsbro til både vej og bane parallelt med den "Nye" Lillebæltsbro (den fra 1970) kan reducere rejsetiden yderligere.
Vi ender så med en rejsetid godt under 3 timer, og i fremtiden endnu mindre (med mindre det står til DSB).
Men allerede nu at begynde at pille planen fra hinanden, er jo den forkerte vej at gå.
Hvis der ikke skal bygges en ny bro over Vejle fjord, så giver det heller ikke mening med en ny Lillebæltsbro til tog.
Hvis der ikke skal opgraderes på den mest befærdede strækning fra KBH til Aarhus, hvorfor så opgradere fra Aarhus til Randers.
Og således sænkes ambitionsniveauet gradvist, og udvander sig selv. Øv!
For en gang skyld var der faktisk 100% opbakning til en plan i det danske folketing; Timemodellen. De borgerlige er ikke imod Timemodellen, men de er imod finansieringen i TogfondenDK. Timemodellen isoleret set støtter alle. Den startede med beslutningen om en ny 60 km. lang bane fra KBH til Ringsted (10 mia. kr.), besluttet i 2008 under den borgerlige regering, og et nyt signalsystem (18 mia. kr.) som også tillader højere hastigheder, også besluttet under de borgerlige. De to projekter tilsammen svarer til hele TogfondenDK, økonomiskt set.
Hvorfor skal det ikke udnyttes til gavn for danske togpassagerer? Modellerne indeholder jo også lokale forbedringer, som for eksempel "Østjyske S-tog", nu der bliver plads til dem på de gamle skinner, og bedre plads til de Vestfynske regionaltog.
Men det smålige DF fik jo sin togbane til Billund, så nu er de jo ligeglade med resten.
er det blevet umoderne at have visioner - og mål at stile efter?
Der kan være samfundsøkonomiske argumenter for at afvige fra de mål, der tilstræbes - men hvornår er det sidst, at en regering har forsøgt sig med at hæve niveauet af hvad vi egentlig skal med den danske jernbane?
Det er i det lys, jeg ser både timemodel og den togfond, som blev etableret med indgåelsen af 'Aftale om harmonisering af beskatningen i Nordsøen' fra 17.september 2013.
»Timemodellen er meget sårbar« siger partiets transportordfører, Kim Christiansen.
Det er noget DSB siger og så siger Hr. Christiansen det samme. Jeg vil gætte på at da man indførte timedrift med Intercitytrafik i Danmark i 1974, var der også en del som var meget bekymrede. problemet er at Timemodellen udfordre DSb (og banedanmarks) hidtidige måde at køre tog på- og ja det skal stramme sig an i fremtiden.
Det er farligt at bevæge sig, farligt at trække vejret, farligt at leve - skulle vi ikke bare stoppe nu!
Med bibeholdelse af den eksisterende Skanderborg - Silkeborg bane, som kan forbindes med en Samsøbro via Odder.Jeg tror det er vær at få nogen til at kigge på hele tog udspille, der flytter fokus fra at kun omfatte København.
næsten alt der er nævnt i togfonten.dk omfatter at man på en eller anden måde kan kommer hurtigere til København.
Men hvad med de folk der ikke lige vil det til. dem tagets der ikke særlig meget hensyn til, eks ligger der efter hånden mange beregning der viser at det ville være samfunds økonomisk at få anlagt en bane mellem Silkeborg og Aarhus via Galten. men den er der jo ikke lige blevet plads til i hver fald ikke i før meget sent i togfonten.dk's virke.
Med bane Sønderborg - Fynshav, bro Fysnshav - Horne Land, bane Horne Land - Fåborg og genopbygget bane Fåborg - Ringe.Genåbning af Tønder - Tinglev med tog Tønder - Sønderborg bliver der slet ikke regnet på, trods det at Sønderborg i dag må nøjes med en usel 2 timers betjening, denne kunne forbedres via et tog system mod Tønder.
Frederikssund, men du er tilgivet. Det kaldes Ring 6 projektet.https://www.vejdirektoratet.dk/DA/viden_og_data/publikationer/Lists/Publikationer/Attachments/783/Ring%205_Final_low.pdf<br />
Nordjylland må også for fremtiden leve med en udstat bro til alle tog, bare se hvad der skete da den blev sejlet ned.. igen er der ingen ide om at den Jernbane man vil lægge ud fra Lindholm til Ålborglufthavn kunne føres over til Tisted, hvorved man kunne få hurtiger forbindelse fra Ringkøbing, Holsterbro, Struer til Lufthavnen. samtidig med at man ville kunne køre tog i hele nordjylland selv om den ene af de to broer blev sat ud af drift 3/4 år..</p>
<p>Man kan jo også under sig over at der heller intet blive overvejet om en bane fra Roskilde mod nord til Frederiksværk over vider langs kysten til Helsingør (Indrømmet jeg er Jyde, og ikke godt kendt med det område)
Sammen med Samsøbro og genopbygget Slagelse - Næstved giver adgang til Århus og Midtjylland fra Syd- og Vestsjælland.Høng - Kalundborg tror jeg også på kunne gavne.
https://www.goeuro.com/images/images/TPI/english/train-price-index-usd.pngDanmark dyrest, derefter Schweiz, Østrig, Japan. Skulle det mon have at gøre med terrænforhold? Broerne bliver jo også betalt af DSB's budget.
Dansk togtrafik ER for dyrt.. Og Hvorfor mon..? Og bliver det bedre når der fremover skal "klemmes" for op mod 22 milliarder kroner i materiel..?
https://www.goeuro.com/images/images/TPI/english/train-price-index-usd.png
Engang ville jeg købe cykel. Den lokale cykelhandler havde et utroligt godt tilbud, så jeg i hans vindue. Så jeg forhørte mig indenfor. Næh, den model var lige udsolgt. Men de havde en der var 25% dyrere og også et godt tilbud. Øhm, okay, sagde jeg. Om jeg ville have bagagebærer på den? Kun 200 ekstra Øhm, okay, sagde jeg. Om jeg ville have fod på den? Kun 200 ekstra. Så blev jeg sur og sagde nej.
Og sådan blev jeg ejer af en cykel jeg altid måtte finde en mur til at stille den op ad.
Det var et gammelt velkendt salgstrick, lærte jeg senere.
Timemodellen blev i sin tid lanceret som et salgsargument for skær-hjørnerne-af-eksisterende-bane alternativet ('allternativ A'), imod Juelsminde- og Samsøbro alternativerne ('alternativ B', 'alternativ C').https://www.trm.dk/~/media/Files/Publication/2011/Strategiske%20analyser/Rapporten%20i%20pdf%20-%20Forbindelser%20mellem%20Vest-%20og%20%C3%98stdanmark.pdfhttps://www.trm.dk/~/media/Files/Publication/2011/Strategiske%20analyser/Sammenfatning%20%20Screening%20af%20linjef%C3%B8ringer%20for%20timemodellen%20og%20banebetjening%20af%20%C3%98stjylland.pdf
Og nu viser det sig, efter at regeringen har kuppet alternativ A igennem før de spurgte oppositionen hvilket alternativ de foretrak, at alternativ A mangler bagagebærer.
Det er dårlig stil. Der er simpelthen for meget Kjeld-og-Benny tænkning i håndteringen af den her sag.
Tror at time modellen bare er en form for dyr spin.
DSB har været omgærdet af skandaler, og alt for dyre priser i de sidste 20-30 år, i tiltagende grad. Så er det jo nemmere at smide en eller anden fiks plan på bordet, som vi først kender resultatet af, længe efter at de ansvarlige ministre er over alle bjerge,
Det er straks sværere at love effektiviseringer ved driften her og nu, selvom det især er her det kunne gavne.
Måske kunne vi endda håbe, at vi engang ikke længere skulle betale verdens højeste priser, for middelmådige togløsninger (og skandaler).
time modellen er mere hype end noget andet. Det er jo ofte en tur med det offentlige tager en time eller mere. Bare et eks. Brøndby øster. Bagsværd. 15km og tager en time. Så længe de ikke voldsomt kan forbedre tider på lokal banerne. S-tog regional eller hvad end det måtte være. Synes jeg det er lidt for meget politisk ønsketænkning med en time mellem de store byer.
Jeg tror det er vær at få nogen til at kigge på hele tog udspille, der flytter fokus fra at kun omfatte København. næsten alt der er nævnt i togfonten.dk omfatter at man på en eller anden måde kan kommer hurtigere til København. Men hvad med de folk der ikke lige vil det til. dem tagets der ikke særlig meget hensyn til, eks ligger der efter hånden mange beregning der viser at det ville være samfunds økonomisk at få anlagt en bane mellem Silkeborg og Aarhus via Galten. men den er der jo ikke lige blevet plads til i hver fald ikke i før meget sent i togfonten.dk's virke. Genåbning af Tønder - Tinglev med tog Tønder - Sønderborg bliver der slet ikke regnet på, trods det at Sønderborg i dag må nøjes med en usel 2 timers betjening, denne kunne forbedres via et tog system mod Tønder. Nordjylland må også for fremtiden leve med en udstat bro til alle tog, bare se hvad der skete da den blev sejlet ned.. igen er der ingen ide om at den Jernbane man vil lægge ud fra Lindholm til Ålborglufthavn kunne føres over til Tisted, hvorved man kunne få hurtiger forbindelse fra Ringkøbing, Holsterbro, Struer til Lufthavnen. samtidig med at man ville kunne køre tog i hele nordjylland selv om den ene af de to broer blev sat ud af drift 3/4 år..
Man kan jo også under sig over at der heller intet blive overvejet om en bane fra Roskilde mod nord til Frederiksværk over vider langs kysten til Helsingør (Indrømmet jeg er Jyde, og ikke godt kendt med det område) Høng - Kalundborg tror jeg også på kunne gavne.