DF sprang fra aftale - regeringen sikret flertal for kamp mod pesticid-forbud
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

DF sprang fra aftale - regeringen sikret flertal for kamp mod pesticid-forbud

I næsten to døgn så det ud til, at oppositionen havde haft held til at overtale Dansk Folkeparti til at sende regeringen i mindretal i sagen om de bi-dræbende pesticider, der går under fællesbetegnelsen neonikotinoider (på engelsk forkortet neonics).

Læs også: Politisk flertal vil have regeringen til at stramme brugen af pesticider

Men i sidste øjeblik torsdag aften op til et møde i en komité fredag, hvor medlemslandene skal tage stilling til EU-Kommissionens forslag om at stramme forbuddet mod neonics, hoppede Dansk Folkeparti fra.

Det betyder, at den udtalelse, som taler for at støtte EU-forslaget, kun er underskrevet af partierne i Rød Blok. I de udkast, som oppositionen troede at have fået Dansk Folkepartis opbakning til, var DF også medunderskriver. Dermed har regeringen fået opbakning til kun at arbejde for forbuddet, hvis neonics fortsat kan benyttes i Danmark.

En rådgiver for SF's Folketingsgruppe skrev torsdag aften en mail til Ingeniøren, hvori han gjorde klart, at han ingen forklaring havde fået fra Dansk Folkeparti, og på grund af tidspunktet venter Ingeniørens redaktion med at søge forklaringen til mandag.

Læs også: Hvad hjælper forbud mod bi-dræbende pesticider, hvis landmændene alligevel får dispensation?

EU har siden 2013 forbudt brugen af neonics til blomstrende afgrøder. En rapport fra EU's fødevaresikkerhedsorgan Efsa fastslog igen i februar, at forskningen viser, at pesticider risikerer at skade bierne og dermed bidrage til bidød hos honningbierne og tilbagegang hos de vilde bier.

Danmark har aldrig tilladt at sprøjte med neonics, men har i tre år i træk givet dispensation til at bejdse først og fremmest rapsfrø med pesticiderne, inden de bliver sået i efteråret.

Læs også: Danske raps smøres i bi-dræbende pesticid, som EU vil forbyde

Det strammere EU-forbud indebærer i praksis, at al brug af neonics, undtagen i lukkede kredsløb i drivhuse, bliver forbudt. Herhjemme bejdser vi også en række andre frø, herunder roer.

Miljøstyrelsen vurderer, at bejdsningen er uskadelig for bierne. Derfor vil regeringen kun medvirke til at stramme forbuddet, hvis Danmark kan fortsætte med bejdsningen. Det vil ikke være tilfældet, hvis forbuddet indføres i sin nuværende form.

Læs også: Danmark modarbejder forbud mod bidræbende pesticider

Forslaget skal vedtages eller forkastes med kvalificeret flertal, og det er ifølge de meldinger, som Ingeniøren har set fra miljøorganisationer, tvivlsomt, om et sådan flertal vil kunne skaffes fredag.

Hvis ikke det er tilfældet, så skal sagen behandles af en såkaldt appelkomité, og i sidste ende kan kommissionen vælge at gennemføre det uden det kvalificerede flertal.

Hvad skal vi med en ekstra vindmøllepark i 2025 og fossilfri blablabla hvis dyrene er døde og vandet fyldt med gift.

  • 22
  • 8

Endnu engang vægter pengene i lommen og fadbamser højere end miljøet og dyrenes liv.
De burde skamme sig !!

  • 24
  • 7