DF bremser udvidelse af vindmølle-testpladser
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

DF bremser udvidelse af vindmølle-testpladser

Dansk Folkeparti spænder nu ben for et forslag fra regeringen om udvidelse af to nationale teststationer for vindmøller ved Høvsøre og i Østerild.

Udvidelsen skulle give fire nye testepladser oven i de eksisterende 12 pladser.

Læs også: Politisk opbakning til flere vindmølle-testpladser

Ifølge miljøordfører Pia Adelsteen (DF) vil partiet have set på nærmere på støjbekendtgørelsen, før man vil give tilladelse til udvidelsen, hvilket vil kunne betyde en udskydelse af beslutningen til efteråret.

Det er nemlig i forvejen planlagt, at vindmøllestøjbekendtgørelsen først skal ændres, efter at en ny helbredsundersøgelse fra Kræftens Bekæmpelsens er færdig.

Læs også: 45.000 naboer med i unik dansk undersøgelse af støj fra vindmøller

»Der er så mange mennesker, der er generet af den lavfrekvente lyd trods afstandskrav. Tilbage i 2014 er der aftalt at se på, om den lavfrekvente lyd giver skader. Kræftens Bekæmpelse er ved at afslutte en undersøgelse, som vi får resultatet af i år,« siger Pia Adelsteen.

Ingen grund til hastværk

Hun tilføjer, at hun ikke kan se, hvorfor vi skal haste en beslutning igennem om 250 meter høje møller i nærheden af nogle beboere, uden at man ændrer støjbekendtgørelsen og uden at kende resultaterne af undersøgelsen.

Kræftens Bekæmpelses undersøgelse af sammenhængen mellem helbredseffekter og naboskab til en vindmøller udføres for miljø-, sundheds- og energiministerierne og forventes færdig i september.

Læs også: Første konklusioner om vindmøllers indvirkning på naboers helbred klar omkring nytår

Det er dog ikke ensbetydende med, at rapporten offentliggøres straks. Artiklerne skal nemlig gennem peer review.

Helbredsundersøgelsens del 1 vedrørende hjerte-kar-sygdomme blev færdiggjort i januar og er udmøntet i to videnskabelige artikler, som stadig er under produktion og bedømmelse (peer review).

Del 2 vedrører depression, sukkersyge, lav fødselsvægt og søvnforstyrrelser og er endnu ikke færdig.

Fem pladser blev til fire

Oprindelig var der forslag om fem nye test-pladser, men den ene af de tre nye testpladser i Østerild er fjernet igen i det seneste udkast af hensyn til naboerne.

Læs også: Industrien ønsker flere testpladser til store vindmøller

I forvejen kunne pladsen kun udnyttes til vindmøller med en totalhøjde på 166 meter netop på grund af krav til støjen hos de nærmeste naboer.

De øvrige testpladser i Østerild kan modtage vindmøller med en totalhøjde på 330 meter.

Partierne bag forslaget er regeringspartierne Venstre, Konservative, Liberal Alliance samt Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og SF, mens Enhedslisten, Alternative og Det Radikale Venstre står udenfor.

Jeg må undres.

Jeg har hele mit liv boet ud til en relativt trafikeret fjord og i nærheden af en by med en stor grad af industri.

Støjbelastningen fra såvel lysmaskiner/hovedmaskiner på skibe på reden (mere end 5km væk) og forskellige procesanlæg (2km væk) breder sig i en grad så baggrundsstøjen konstant er så høj at jeg ikke ville kunne registrere om der blev sat 10 vindmøller op 1km væk.

Selv ca. 8km væk er støjen fra industri/skibe kraftigere (Kan erkendes af selv mindre godt hørende personer) end fra de 3MW turbiner der står 8-6km væk (De kan ikke høres/måles).

Det ville da være fantastisk om vores gøren og laden ikke støjede, eller der var krav om mindre støj generelt - Omvendt, så er det vel de færreste der vil leve uden mange af de "behageligheder" der frembringes og derved frembringer støjen.

Er vindmøller bare blevet et sted at læsse frustrationer af, fordi det ikke er muligt at gøre noget ved alt det andet, eller er der tale om et nyt, reelt problem?

Jeg synes generelt vores tilstedeværelse støjer for meget - Men hvis vi skal slå vindmøllerne i hovedet, hvad så med at starte de steder hvor der virkeligt er mange mennesker der bliver påvirket og hvor vi måske oven i købet kan afvikle måske ineffektive måder at gøre tingene på?
(Et eksempel kan være skibe i havn - Hvis der bruges "landstrøm" skal lysmaskiner ikke køre - Og begroningen mindskes hvormed brændstof spares (http://www.fiskerforum.dk/erhvervsnyt/a/Ge...).

Når alt dette er sagt - Så kunne vi måske undersøge hvorledes de stakkels mennesker der bor ud til en oceankyst er påvirket af den lavfrekvente støj fra brændingen - Den kan høres/mærkes flere km. ind i land.

  • 47
  • 0

Selv ca. 8km væk er støjen fra industri/skibe kraftigere (Kan erkendes af selv mindre godt hørende personer) end fra de 3MW turbiner der står 8-6km væk (De kan ikke høres/måles).

Virkelig godt skrevet indlæg. Når jeg ind i mellem deltager i vindmølledebatten, så skriver folk også ofte "men vil du da have vindmøller stående i din baghave". Og nej, det vil jeg ikke, men et par hundrede meter længere væk på en mark ville ikke genere mig. Desværre bor jeg 3km fra Fighterwing Skrydstrup, og de vil ikke have vindmøller op, så jeg må nøjes med støjen fra test af F16 motorer og indflyvningszone over min baghave. Nåh ja - og så den jyske jernbane, der ligger 50m fra mit hus.

Og ingen af delene generer mig sådan alvorligt. Jeg kigger stadig lidt imponeret op, når der kommer en F16 eller et AWACS ind over byen. Ja, det larmer, men der er også 1000 arbejdspladser på flyvestationen, og jeg tænker, at de er vigtige for at jeg kan leve mit frie liv. Det samme er elektricitet, og et klima der ikke går amok. Derfor vil jeg GERNE have vindmøller i min baghave, hvis jeg ikke lige havde en lufthavn :-)

  • 43
  • 0

Helt enig. Vi er alle efterhånden blevet meget fintfølende og finder os i mindre. Der er selvfølgelig godt at vi sætter store krav, men det skal jo hele tiden sættes op mod hvad der er af andre konsekvenser.
Hvis jeg skulle vælge mellem en kraftværk som sender røg og CO2 op i luften mod flere vindmøller så foretrækker jeg det sidste.
Der er jo mærkelig at man godt kan gennemtvingen anlæg at nye motorveje fordi det er nødvendigt, men opsætning af møller (som også er nødvendige) ikke prioriteres på samme måde.

Jeg forstår ikke hvorfor man ikke kan sætte vindmøller op langs motorveje hvo der i forvejen er støj. Der er vel bedre at samle støjkilderne.

  • 23
  • 2