Dette gymnasium har fordoblet antallet af naturvidenskabelige elever

»Det er vores ansvar. Både over for lokalområdet og det øvrige samfund.«

Så simpelt opsummerer rektor Sophie Holm Strøm Faaborg Gymnasiums indsats for at få flere elever til at vælge en naturvidenskabelig retning, når de starter på gymnasiet. Og missionen er lykkedes. På seks år har Faaborg Gymnasium formået at fordoble antallet af naturvidenskabelige elever.

Der er over 300 ledige stillinger på Jobfinder

Dermed understøtter gymnasiet den ambition, som regeringen tilstræber i sit nye gymnasieudspil: At styrke naturvidenskaben og øge antallet af studenter, der kan gå direkte videre på en videregående uddannelse.

Faaborg Gymnasies succes skyldes et omfattende samarbejde med lokalområdets grundskoler, som bygger på en idé om ‘formidling i øjenhøjde’. Det indebærer blandt andet, at elever fra Faaborg Gymnasium tager ud og underviser folkeskoleelever i naturfaglige fag.

»Vi vil gerne vække børns interesse for naturvidenskab så tidligt som muligt, og vi tror på, at det sker helt naturligt, når de modtager undervisning fra nogen, der aldersmæssigt er meget tæt på dem selv,« siger Sophie Holm Strøm, og fortsætter:

»Det mindsker distancen.«

Hvert år arrangerer Faaborg Gymnasium også en såkaldt en ScienceCup, hvor 200-300 folkeskoleelever deltager med deres egne eksperimenter og forsøg, som bliver bliver bedømt af et dommerpanel fra gymnasiet, ligesom 3.G elever ind i mellem tager ud og laver scienceshows for folkeskoleelever såvel som børnehavebørn på eksempelvis det lokale bibliotek.

»Det gør også, at vores elever får lov at bruge deres viden og får en fornemmelse for, hvad naturvidenskab kan bruges til i praksis,« siger Sophie Holm Strøm, der oplever, at der opstår en helt anden begejstring for de naturvidenskabelig fag, når elever underviser elever.

Vigtigt for fremtidens velfærd

I fremtiden vil Faaborg Gymnasium gerne have endnu flere elever til at vælge en naturvidenskabelige retning.

»Der kan jo ikke herske nogen tvivl om, at det er vigtigt for landets økonomi og vores velfærdssamfund at få flere unge til at gå i en naturvidenskabelig retning,« siger Sophie Holm Strøm.

Samtidig hersker der en særlig erkendelse af ansvaret for lokalområdet, som får brug for arbejdskraften i fremtiden, og de unge mennesker som har naturvidenskabelige interesser.

»Der er langt til nærmeste HTX, og det er klart, at vi gerne vil skabe en stærk profil for dem, som ellers ville have valgt det tekniske gymnasium,« siger Sophie Holm Strøm.

En analyse lavet af Arbejderbevægelsen Erhvervsråd for Engineer the Future viser, at Faaborg Gymnasium er blandt de ti gymnasier i landet, der sender flest studenter videre til en ingeniør- eller naturvidenskabelig uddannelse. Hele 15,4 procent af gymnasiets elever vælger inden for to år efter, de har afsluttet deres studentereksamen, at gå i denne retning.

En prognose udarbejdet af Dansk Industri og Ingeniørforeningen for Engineer the future viser, at Danmark i 2025 kommer til at mangle over 13.500 ingeniører og naturvidenskabelige kandidater.

Engineer the future er en alliance af organisationer, virksomheder og uddannelsessteder, der vil synliggøre den værdi, teknologi skaber for Danmark. Ingeniøren er mediepartner, og artiklen er udarbejdet i samarbejde med ETF. Læs andre artikler om danske ingeniører og teknologieksperter på ing.dk/etf