Dette fly er det første, der har fløjet verden rundt på solenergi

Illustration: Solar Impulse

43.041 km fordelt på 17 etaper sluttede tidligt i morges lokal tid, da solcelleflyet Solar Impulse 2 landede i lufthavnen i Abu Dhabi og dermed sluttede verdens første jordomrejse gennemført alene med energi fra solens stråler.

Den sidste etape, som varede 48 timer og 37 minutter, gik fra Cairo til Emiraterne - en distance på 2694 km. Det giver en gennemsnitshastighed på godt 55 km/h.

Selv om de schweiziske piloter og stiftere af projektet, Bertrand Piccard og André Borschberg, dermed har afsluttet det projekt, de satte sig for i 2004, er det ikke den sidste etape, de selv fremhæver som den mest mindeværdige bedrift.

De to piloter, der skiftevis sad bag roret i flyet med det 72 meter lange vingefang, bed jordomrejsen op i 17 etaper. Bedst vil den første tur over Stillehavet fra Japan til Hawaii blive husket. André Borschberg sad i de fire kubikmeter store cockpit i over 100 timer og gennemførte den længste flyvning med et solcellefly nogensinde.

Læs også: Solar Impulse 2 fejrer verdensrekord på Hawaii i dag

Med deres præstation - og et superprofessionelt pr-setup - er det lykkedes de schweiziske entusiaster at få opmærksom fra hele verden. Således talte Bertrand Piccard med FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, inden han landede i Abu Dhabi, ligesom flere andre internationale personligheder gratulerede ham personligt. Han kan da også noget med store ord.

»Dette er ikke blot et stykke flyhistorie. Det skriver først og fremmest energihistorie. Jeg er sikker på, at vi i løbet af ti års vil se elektriske fly, som transporterer 50 passagerer på korte og mellemlange distancer,« sagde han, da han trådte ud af flyet til medieopbuddet.

Medpilot André Borschberg var ikke mindre i slaget.

»Selv om det måske tager længere tid, inden vi har fly, som er 100 procent drevet af sol, så vil elektriske fly blive udviklet i den nære fremtid, fordi de har så enorme fordele, herunder deres energieffektivitet,« lyder det fra ham i den lange pressemeddelelse, som organisationen har udsendt.

Hvis du synes, at denne artikel er alt for kort og mangler detaljer, så er der i det hele taget ufattelige mængder af dokumentation og velredigerede billeder at hente på projektets hjemmeside.

Men vi kan da lige vise videoen fra den afsluttende 17. etape af jordomrejsen. Advarsel: Den varer over tre timer.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg synes ikke jeg mærker nogen stor begejstring for dette projekt fra Magnus Bredsdorff's side. Er ingeniører ikke imponerede over denne indsats som selskabet bag har foretaget?

  • 3
  • 0

Denne ingeniør er imponeret over bedriften og synes godt at den kan fortjene betegnelsen milepæl indenfor flyveteknologi. Men måske den beherskede jubel hos pressen skyldes at selskabet selv har blæst det hele meget op så der ikke er så mange ledige superlativer.

Det er sikkert rigtigt nok at der skrives ”energihistorie”, men der forekommer at være flere missing links fra dette projekt og til de elektriske passagerfly, der snakkes om skulle være klar allerede om 10 år. Sådanne passagerfly kan jeg ikke se kommer til at have noget som helst at gøre med solceller på vingerne. De må nødvendigvis være helt afhængige af en meget bedre batteriteknologi end der findes i dag. Propeller er allerede 90 % effektive eller bedre, og det samme er el-motorerne. Der er altså ikke noget videre potentiale for forbedringer der. Passagerflyenes aerodynamik er allerede ret godt optimeret, og hvis den skal forbedres mærkbart må det ske ved at gøre vingespændet større, hvilket vil gøre flyene mere følsomme over for dårligt vejr, tungere og mere besværlige at have med at gøre i lufthavnene.

Jeg håber det kommer en dag, men jeg tror ikke på, at der om 10 år findes el-fly til 50 personer, og slet ikke nogen som har brugbar rækkevidde eller er certificerede. De skulle i så fald være i støbeskeen nu.

  • 2
  • 0

Er der ingen som redigerer teksten, før den havner her på siden? Eller måske redaktionssekretæren er på sommerferie med korrekturlæseren? Synd for det interessante emne ...

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten