Genbrugt plast, mycelium fra svampe og et miljøvenligt cementalternativ kaldet Ferrock er nogle af de mest lovende materialer inden for byggeindustrien ifølge netmagasinet Architecture and Design.
Det sidstnævnte materiale er udviklet af forskeren David Stone, da han var i forbindelse med sine doktorgradsstudier ved Universitetet i Arizona studerede hærdning af jern og rustdannelse. Ved et fejlslået eksperiment fik han et slutprodukt, som var meget hårdt. Det tænkte han kunne benyttes som et alternativ til cement i byggekonstruktioner.
‘Ferrock’ blev navnet på patentet, som Stone ansøgte om. I processen benyttes 95 procent genbrugsmateriale, deriblandt støv fra affald fra stålindustrien og silika fra genbrugsglas.
Den almindelige cement, som benyttes verden over i dag, kendt som Portland-cement, består hovedsageligt af calciumcarbonat fra kalksten. Når denne produceres, benyttes høj varme, 1.450 grader celsius, hvilket er meget energikrævende. Under kalcineringen, når calciumcarbonat bliver til calciumoxid i en forbrændingsproces, sker der udslip af store mængder CO₂. 60 procent af udslippene kommer fra denne proces, mens brændstoffet, som benyttes i forbrændingen, står for 40 procent af udslippene. Dette gør, at beton- og cementindustrien står for cirka fem til syv procent af verdens udslip af CO₂.
I produktionen af Ferrock vil jern reagere med CO₂ og vand og danne jernkarbonat. I Stones cement bindes CO2 altså til jernkarbonat, mens almindelig cement spalter calciumcarbonat og afgiver CO₂.
Det miljøvenlige aspekt kommer ind, fordi produktet ikke udleder CO₂, mens det hærder, men absorberer det og holder på det.
Ikke testet i storskala
IronKast Technologies, Stones virksomhed, skrev i februar, at de søger efter risikokapital for at kunne fortsætte kommercialiseringen af Ferrock.
Før der kan blive tale om storproduktion, skal produktets egenskaber testes grundigt – blandt andet skal det undersøges, hvordan det reagerer i forskellige miljøer.
Ved en kommercialisering vil Ferrock også kunne miste sin prismæssige konkurrencefordel, fordi affaldsmaterialerne, som benyttes i processen, vil blive mere efterspurgte.
Kan cement erstattes?
Der findes andre mulige substitutter for calciumcarbonat i cement. Blandt andet opdagede forskere ved universitetet i Oslo en type cement, som indeholder magnesiumsilikat, i bjergarter i Norge. Cementen var fri for karbon, og fundene øger chancen for, at det i fremtiden skal være muligt at producere CO₂-neutral cement baseret på magnesium.
I Norge er Norcem den eneste producent af cement. Deres produktionen er baseret på brug af kalksten som råmateriale. Liv Bjerge er chef for bæredygtighed i Norcem, og hun forklarer, at kalksten er det eneste kendte råmateriale, hvor forekomsten er stor nok til at dække behovet for cement og beton i samfundet i dag.
»Andre materialer og måder at producere cementlignende materialer på, som magnesiumsilikat fra Røros, kan eventuelt være et supplement, hvis man finder en bæredygtig måde at producere det på i større skala,« siger Bjerge.
»Det er interessant med brug af jernmalm, men vi kan ikke bruge det i cementfabrikkerne – det er en helt anden produktionsproces. For os vil det kræve, at der bygges en helt ny fabrik. En cementfabrik skal helst ligge i nærheden af kilden til råmaterialet, for at man kan få en bæredygtig produktion,« siger hun.
Denne artikel er fra tu.no.
