Detektor på Antarktis kan afsløre om antityngdekraft findes

2. oktober 2010 kl. 10:003
Cern-fysiker peger på, at den nye kæmpestore neutrinodetektor på Antarktis kan bidrage til opklaring af, om tyngdekraften tiltrækker eller frastøder antistof.
Artiklen er ældre end 30 dage

Tiltrækker eller frastøder stof og antistof hinanden? Det er et af fysikkens store uafklarede spørgsmål, som den store neutrinodetektor, IceCube, der snart står færdig på Antarktis, muligvis kan opklare.

Den altovervejende opfattelse blandt fysikere er, at stof og antistof tiltrækker hinanden nøjagtigt på samme måde, som det gælder for stof og stof. Men der er endnu ikke foretaget direkte observationer til at teste denne hypotese.

Dragan Hajdukovic fra Cern har imidlertid beregnet, at tyngdefeltet inden i sorte huller er stærkt nok til at danne neutrino-antineutrino-par.

Hvis tyngdekraften virker ens på disse partikler, vil de aldrig kunne undslippe det sorte hul, så vi vil aldrig kunne detektere dem. Men hvis tyngdekraften frastøder antistof, så vil antineutrinoerne bliver sparket ud af det sorte hul i en konstant strøm.

Detektor på Antarktis afgør tyngdekraftens påvirkning

Hajdukovic beregning viser, at disse antineutrinoer fra det supertunge sorte hul, som befinder sig i Mælkevejens midte, kan detekteres med den store IceCube neutrino-detektor på Antarktis, som står helt færdig i 2011.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Da en strøm af antineutrinoer i givet fald kun vil være en indirekte observation af tyngdekraftens effekt på antistof, gør Hajdukovic dog selv opmærksom på, at en strøm af antineutrinoer i princippet også kan skyldes en helt ny kraft med en kort rækkevidde.

»En sådan kraft er en mindre elegant mulighed end antityngdekraft, men den kan producere partikel-antipartikel-par,« skriver Hajdukovic i sin artikel, der findes på arxiv.org.

Så selv om IceCube-detektoren på Antarktis kan medvirke til at afgøre tyngdekraftens påvirkning af antistof, bliver det måske alligevel et eksperiment på Cern, der kommer til at fælde den endelige dom.

Direkte målinger af antihydrogen
Cern har et projekt kørende, der skal måle Jordens gravitationseffekt på antihydrogen bestående af en antiproton og en positron (elektronens antipartikel).

Artiklen fortsætter efter annoncen

I første omgang vil man sende et bundt af antihydrogen gennem et Moiré-deflektometer og herved måle tyngdekraftens påvirkning af antihydrogen med en nøjagtighed på 1 procent.

Et Moiré-deflektometer udnytter et interferometrisk princip, og projektets navn Aegis er da også en forkortelse for Antimatter Experiment: Gravity, Interferometry, Spectroscopy.

Dokumentation

Aegis eksperimentet ved Cern
Can the new Neutrino Telescopes reveal the gravitational properties of antimatter?

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
7. oktober 2010 kl. 14:23

[...] Slettet indlæg - fandt link til venstre.

2
4. oktober 2010 kl. 15:31

Det er saaledes ganske muligt at antistof falder ned ligesom stof, men med en anden acceleration.

Der er du inde på det rigtige. Rummets krumning er den ene kraft, og der forventes ingen ændring. Derudover kan der være 2 andre led, der evt. kan ændre fortegn hvis det er antistof, men man ved ikke om der er 2 andre led, og hvis der er, ved man ikke, om der ændres fortegn, hvis det er antistof.

1
4. oktober 2010 kl. 14:26

Nu er det jo ikke bare et spoergsmaal om hvorvidt antistof falder op eller ned, men i endnu hoejere grad om med hvilken acceleration det sker. Det er saaledes ganske muligt at antistof falder ned ligesom stof, men med en anden acceleration.

Hvis det skulle vaere tilfaeldet vil IceCube naeppe kunne maale det!