Det vestjyske elnet bliver forstærket med 400 kV på ny højspændingsforbindelse

Plus13. februar kl. 10:3116
Det vestjyske elnet bliver forstærket med 400 kV på ny højspændingsforbindelse
Sådan forventer Miljøstyrelsen, at den nye 400 kV-forbindelse mellem Idomlund og Endrup, kommer til at se ud. Der vil være to trefasede systemer på masterne. Det ene system vil de første år blive drevet ved 150 kV, men kan senere opdateres til 400 kV. Illustration: Miljøstyrelsen.
Miljøstyrelsen har givet tilladelse til opførelsen af en ny forbindelse mellem Endrup og Idomlund. Samtidig skal ældre master med 150 kV tages ned.
Artiklen er ældre end 30 dage

Efter flere års debat og tekniske undersøgelser, har Miljøstyrelsen nu givet grønt lys til at opføre en ny højspændingsforbindelse mellem Endrup og Idomlund i Vestjylland.

Forbindelsen kommer til at bestå af to trefasede systemer og bliver 97 km lang. Heraf vil de 86 km blive luftledningrer sat op på 262 master. De resterende 11 km bliver kabler i tre sektioner.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
16 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
17. februar kl. 08:02

I øvrigt er det ikke sikkert at Energinet har lagt sig fast på en mærkestrøm endnu. Det kan gøres relativt sent i projektet, og også ændres efterfølgende.

På luftledningerne ja. De kan skifte tråden eller hænge flere tråde parallelt på de samme master. Men kabelstrækningerne skal have fastsat deres overførelsesevne meget tidligt, da det er en af de komponenter der tager ret lang tid at bestille hjem...

Men så er vi tilbage ved spørgsmålet: Hvilken overførelsesevne er det man skal oplyse? Overførelesevnen i henhold til datablade? Overførelsesevnen hvor jorden ikke udtører, så det reelt er kontinunerligt belastet? Overførelsesevnen ved varierende belastning? Eller måske den maksimale peakbelastning i 50 timer? :)

15
17. februar kl. 04:21

Man laver/forstærker forbindelserne for at kunne flytte mere effekt rundt i systemet, så det må have betydning hvor meget effekt en forbindelse kan overføre. Hvorfor ellers lave den?

Det er klart at det har en betydning i det enkelte projekt. Men jeg forstod at du efterspurgte et fingerpeg om hvormange af den slags projekter der skal til. Og der kan man altså ikke bare skalere linært.

Måske er det slet ikke MW der er problemet, men MVar. Hvem ved?

I øvrigt er det ikke sikkert at Energinet har lagt sig fast på en mærkestrøm endnu. Det kan gøres relativt sent i projektet, og også ændres efterfølgende. Det vigtigste er at finde ud af hvor masterne kan stå. Så kan man altid finde ud af hvad der skal hænge i dem :-)

Og så afgænger transmissionskapaciteten jo også af omgivelsestemperstur og vindhastighed, så det er måske heller ikke så lige til at svare på dette tilsyneladende simple spørgsmål :-)

Men hvis du dykker ned i udviklingsplanerne vil du finde at man typisk opgiver hvordan et givent projekt påvirker kapaciteten mellem markedsområder og det giver måske et fingerpeg om hvordan projektet hjælper i den grønne omstilling?

14
14. februar kl. 17:03

Det viser sig at opinionsmålinger om for eksempel den grønne omstilling med solceller og vindmøller viser stor opbakning blandt naboer ved etablerede anlæg mens 5% er generet.

Det dokument du henviser til, viser at 16% bliver generet.

Af de resterende 84% kan de 62% end ikke høre møllerne, hvilket de berørte nok ikke vidste før møllerne var sat op.

Derfor gør man klogt i at klage fra starten. Opdager man at det generer, efter at møllerne er sat op, så får man bare en lang næse.

10
13. februar kl. 20:09

Her er der dog ikke tale om et radialt eksportsystem til en vindmølle- eller solcellepark, men en opgradering af en forbindelse i det formaskede net.

Så effekt rating siger ca nul og niks om hvormange flere der skal til for at imødekomme de krav der stilles i fremtiden.

Tilgengæld udgives der nogle fine langsigtede planer som man kan dykke ned i, hvis man er oprigtig interesseret i det spørgsmål: https://energinet.dk/El/Eltransmissionsnettet/Netplanlaegning/

8
13. februar kl. 18:06

Til den alle steds nærværende debattør Hans Henrik, Alle dine links viser at modstanden er mediedrevet for at få sensationer i såkaldte konflikter. Sønderborg kommune planlægger en møllepark i Lille Bælt nord for Als. Enkelte beboere i Assens kommune vil kunne se parken i det fjerne, men har startet en mediestorm mod projektet. Assens borgmester er hoppet på limpinden og vil have den grønne omstilling i Sønderborg stoppet ligesom han har stoppet omstillingen i egen kommune for 10 år. Projektet i Lille Bælt har nu fået lavet en opinionsmåling, der viser 70% opbakning i Assens kommune og 80% i Sønderborg kommune. Den stakkels borgmester må se i øjnene at der ikke er stemmer i at spænde ben for den grønne omstilling, tværtimod.

5
13. februar kl. 17:14

hvor der er link til opinionsmåling udført af Jysk Analyse: 81% er positive mens 5% er generet af vindmøller

og 'Jysk Analyse' har udført undersøgelsen for egen regning, eller...??

Borgeres protester mod vindmøller har virket
Det skal som udgangspunkt være slut med store vindmøller i Aarhus Kommune. Det mener rådmand for teknik og miljø. På tide, mener indbyggere

https://www.tv2ostjylland.dk/aarhus/borgeres-protester-mod-vindmoller-har-virket

Selvom der skal blæses mere grøn energi ind i Danmark for at nå målene for grøn energi. Så har flere kommuner her i landsdelen har sagt nej tak til flere møller. På Mors blev et enstemmigt byråd i 2017 enige om, at der ikke skal opføres flere vindmøller på øen

https://www.tvmidtvest.dk/midt-og-vestjylland/vindmoller-bliver-stoppet-af-protester

Vi er for grøn energi, og vores læresætning gennem hele vores arbejde, der startede i 2014, har været, at de kæmpe vindmøller ikke skal på land. De skal ud på havet. De gældende afstandsregler mellem vindmøller og naboer kunne godt trænge til en revision, for de er forældede.</p>
<p>Borgmesteren i kommunen roser den demokratiske proces, selv om det kan koste vindmøller

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2019-02-06-borgeres-protester-forhindrede-vindmoeller-der-kunne-have-givet-el-til-200000

120 borgere var søndag til informationsmøde i Stepping. Planerne om at opføre 180 meter høje vindmøller og en solcellepark har skabt utilfredshed blandt mange.
Der var fyldt godt op i Trekløverhallen, da en borgergruppe havde indkaldt til informationsmøde om en ny energipark, som selskabet European Energy planlægger at etablere i lokalområdet sammen med to lokale lodsejere.</p>
<ul><li>Det her møde er et meget stort nej tak herfra, lyder det fra talsmand Daniel Klestrup Bjærge

https://www.tvsyd.dk/kolding/borgere-samler-sig-i-protest-mod-vindmoeller-og-solcellepark

I 1970’ernes USA opstod begrebet Nimby-effekten, som står for ’Not in my backyard’.
Dengang handlede det ikke om store vindmøller, men om farligt radioaktivt affald.
Men fænomenet kan koges ned til det samme: Nemlig at borgerne sagtens kan se fidusen i for eksempel vindmøller eller affaldsdepoter. De skal bare ikke være i deres nærområde

https://www.dr.dk/nyheder/politik/kommunalvalg/rasende-borgere-protesterer-mod-vindmoeller-i-baghaven-saa-hvorfor-kan
4
13. februar kl. 15:40

Den oplysning fortæller kun noget om størrelsen på masterne, men intet om hvor stor effekt der kan transmitteres.

Det sidste kunne give et fingerpeg om hvor mange af den slags forbindelser den grønne omstilling med vindmøller, solceller og PtX ville resultere i.

1
13. februar kl. 12:20

Til påstanden om at citat: Det har også været heftigt diskuteret, hvor stor en del af strækningen, der skal lægges som kabler, og hvor meget der kunne holdes på master. er spørgsmålet om det har været en storm i et glas medievand? Det viser sig at opinionsmålinger om for eksempel den grønne omstilling med solceller og vindmøller viser stor opbakning blandt naboer ved etablerede anlæg mens 5% er generet. Mediebilledet siger at er der er stor modstand. Med andre ord er modstanden drevet af medierne.