Det store batterikapløb er skudt i gang – det handler om arbejdspladser og teknologi

Plus10. januar 2021 kl. 12:008
Det store batterikapløb er skudt i gang – det handler om arbejdspladser og teknologi
Illustration: Tesla.
Store batterifabrikker skyder op overalt, mens der er fuld tryk på udviklingen af fremtidens batteritype med faste elektrolytter og andre materialer. Danske forskere er godt med.
Artiklen er ældre end 30 dage

De næste ti år bliver en tour de force inden for udvikling og produktion af batterier. Europa forsøger med næb og klør at komme med i kapløbet, både for at sikre de højteknologiske kompetencer inden for forskning og udvikling, men også for at sikre arbejdspladser.

Så hold på hat og briller, for her kommer en række tal, som man sjældent ser, når det gælder udvidelsen af europæiske produktionsvirksomheder. Det handler selvfølgelig om batterifabrikker, og hvis alle projekter bliver til virkelighed, så skal der gang i gravemaskinerne i de næste 5-10 år.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
20. januar 2021 kl. 13:04

Fint at gøre batterier bedre og bedre. - Men årtiers forbedringer har højst øget kapaciteten/kg 2 - 3 gange, sammenlignet med en alm. god blyakkumulater til biler. Den kan rumme ca. 0,8 kWh og vejer ca. 12 kg. Altså 0,067 kWh/kg. Og nu nævnes en fremtidig kapacitet op til 0,5 kWh/kg. (ca. 7,5 gange mere). I en Tesla 85 vejer 85 kWh ca. 550 kg. Det er kun 0,15 kWh/kg. (ca. 2,2 gange mere). Jeg mener, at de nævnte 0,5 kWh/kg er vildt optimistisk!

7
14. januar 2021 kl. 16:44

Spændende artikel hvor der står at verdensproduktionen forventes at ligge på lige omkring 2.600 GWh årligt i 2030. Tesla regner med selv at producere 3.000 GWh i 2030 (fra "battery day"). Det skal man nok ikke tage så seriøs. I 2012 regnede de med at sælge 1/2 mio. el biler i 2020. De landede på 499.550, hele 450 stk. ved siden ad, og så kan man ikke en gang få træk krog på mange af dem, pisse useriøs.

4
11. januar 2021 kl. 09:34

Hvor vil lithiumen til alle disse fabrikker komme fra og hvad vil miljøpåvirkningen være?

3
11. januar 2021 kl. 09:08

Nu har jeg i de sidste 30 år fulgt intenst med, hver gang der kommer en udmelding om "det nye fantastiske batteri". Beskeden er altid, at om 10 år, så skal det nok være i handlen... Vi har stadigvæk kun Lithium-ion, som de mest ypperste. Selv hvis der kommer solid state batterier (hvilket da ville være fantastisk), så er det stadigvæk "bare" et Lithium-batteri. (Faktisk havde man solid state Lithium batterier, før man lavede Lithium-ion.) Det kunne være rart, hvis dette kapløb, kunne skubbe lidt til udviklingen. (Eller måske rettere, til den praktiske udbredelse.)

2
10. januar 2021 kl. 20:41

Det er jo flot der kommer så mange job’s til batteriteknologier, frem for de jobs der var i forbrændingsteknologier. Den energi der kan hældes i alle de batterier der produceres kan komme fra vindkraft, sol og vand kraft i stedet for fra kul, olie og gas. Elektronik udvikling kan gå stærkt og effekt-elektronikteknologier vil også give jobs og nye virksomheder. Det er stadig mest effektivt at flytte energi via et højspændingsnet, og elektroner som transportør danner basis for udviklingen ovenfor.

1
8. januar 2021 kl. 14:00

Dejligt at høre, at der arbejdes med alternativer til lithiumbatterier. Jeg er stadig skeptisk ifht. batteriteknologi, fordi det ikke løser forureningsproblematikken. Nu forurener det bare med kemikalier som svolvsyre og andet og ikke med co2. Jeg kan forstå, at man også arbejder med "grønne" saltvandsbatterier, som jeg håber kan blive en bedre løsning på sigt.