

De næste ti år bliver en tour de force inden for udvikling og produktion af batterier. Europa forsøger med næb og klør at komme med i kapløbet, både for at sikre de højteknologiske kompetencer inden for forskning og udvikling, men også for at sikre arbejdspladser.
Så hold på hat og briller, for her kommer en række tal, som man sjældent ser, når det gælder udvidelsen af europæiske produktionsvirksomheder. Det handler selvfølgelig om batterifabrikker, og hvis alle projekter bliver til virkelighed, så skal der gang i gravemaskinerne i de næste 5-10 år.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Fint at gøre batterier bedre og bedre. - Men årtiers forbedringer har højst øget kapaciteten/kg 2 - 3 gange, sammenlignet med en alm. god blyakkumulater til biler. Den kan rumme ca. 0,8 kWh og vejer ca. 12 kg. Altså 0,067 kWh/kg. Og nu nævnes en fremtidig kapacitet op til 0,5 kWh/kg. (ca. 7,5 gange mere). I en Tesla 85 vejer 85 kWh ca. 550 kg. Det er kun 0,15 kWh/kg. (ca. 2,2 gange mere). Jeg mener, at de nævnte 0,5 kWh/kg er vildt optimistisk!
Spændende artikel hvor der står at verdensproduktionen forventes at ligge på lige omkring 2.600 GWh årligt i 2030. Tesla regner med selv at producere 3.000 GWh i 2030 (fra "battery day"). Det skal man nok ikke tage så seriøs. I 2012 regnede de med at sælge 1/2 mio. el biler i 2020. De landede på 499.550, hele 450 stk. ved siden ad, og så kan man ikke en gang få træk krog på mange af dem, pisse useriøs.
Kapaciteten på litiumbatterier er 3-doblet på 20 år. Grafen går dog kun til 2011, jeg ved ikke hvad der er sket siden da, men det går nok stadig den rigtige vej?
Hvor vil lithiumen til alle disse fabrikker komme fra og hvad vil miljøpåvirkningen være?
Kendte reserver, omkring 15 millioner ton. https://en.wikipedia.org/wiki/Lithium#Reserves
Reserve i havvand ca. 230 milliardet ton. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2542435120302786
Miljøpåvirkning: https://en.wikipedia.org/wiki/Lithium#Environmental_issues
Yderliger info: duckduckgo eller google.
Hvor vil lithiumen til alle disse fabrikker komme fra og hvad vil miljøpåvirkningen være?
Nu har jeg i de sidste 30 år fulgt intenst med, hver gang der kommer en udmelding om "det nye fantastiske batteri". Beskeden er altid, at om 10 år, så skal det nok være i handlen... Vi har stadigvæk kun Lithium-ion, som de mest ypperste. Selv hvis der kommer solid state batterier (hvilket da ville være fantastisk), så er det stadigvæk "bare" et Lithium-batteri. (Faktisk havde man solid state Lithium batterier, før man lavede Lithium-ion.) Det kunne være rart, hvis dette kapløb, kunne skubbe lidt til udviklingen. (Eller måske rettere, til den praktiske udbredelse.)
Det er jo flot der kommer så mange job’s til batteriteknologier, frem for de jobs der var i forbrændingsteknologier. Den energi der kan hældes i alle de batterier der produceres kan komme fra vindkraft, sol og vand kraft i stedet for fra kul, olie og gas. Elektronik udvikling kan gå stærkt og effekt-elektronikteknologier vil også give jobs og nye virksomheder. Det er stadig mest effektivt at flytte energi via et højspændingsnet, og elektroner som transportør danner basis for udviklingen ovenfor.
Dejligt at høre, at der arbejdes med alternativer til lithiumbatterier. Jeg er stadig skeptisk ifht. batteriteknologi, fordi det ikke løser forureningsproblematikken. Nu forurener det bare med kemikalier som svolvsyre og andet og ikke med co2. Jeg kan forstå, at man også arbejder med "grønne" saltvandsbatterier, som jeg håber kan blive en bedre løsning på sigt.