Det skal koste penge at bruge kontanter

Det er alt for dyrt for samfundet, at folk bruger kontanter, når de køber ind. Derfor vil nogle eksperter helt afskaffe dem, ved at gøre dem dyrere at bruge end f.eks. ens dankort.

»Mønter og sedler var smarte, dengang de afløste naturalier som betalingsform. Men nu er vi i en digital tidsalder, og så bør samfundet understøtte, at vi betaler mest muligt elektronisk. I det lys ville et gebyr på kontanter være incitamentsfremmende,« siger Tina Füssel, direktør for infrastruktur i Nets, tidligere PBS, til Politiken ifølge DR.

Hun henviser til, at de samfundsmæssige omkostninger ved brug af kontanter løb op i 5,8 milliarder kroner i 2009.

Professor Jan Damsgaard fra handelshøjskolen, CBS, i København peger på, at sedler og mønter giver øget risiko for røverier og derfor udgifter til forsikring og sikkerhed. Han mener, at vi helt kan undvære kontanter.

Læs historien hos DR

Emner : Chips
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

...aner man en overordnet strategi fra bankverdenen?

Regnestykket og resultatet er vist afhængig af de metoder, der anvendes til håndtering af henholdsvis sedler og mønter - og de 'elektroniske' midler.

 • 1
 • 0

Det er da en ret vild idé, at afskaffe kontanter. Så skal enhver "biks" jo have plastik kort automat og alle dem, der ikke har plastik kort skal pludselig til at have det. Eksempelvis på post huset kan man ikke betale med plastikkort, med mindre det er dankort fra Danske Bank. Og nogle forretninger begrænser hvilke kort man kan bruge, fordi det er dyrt for dem at blive tilmeldt alle kort.

Det vil i hvert fald kræve meget omstilling, både hos folk og i forretninger med videre. Og det store udland går jo ikke sådan lige over til at afskaffe kontanter. Så jeg tror idéen er lidt for vild, selvom man måske i teorien godt kunne klare sig uden kontanter i DK.

 • 1
 • 0

... men det kræver lidt af en omstilling, man skal huske mange aspekter f.eks: Alternative betalingsmetoder ved loppemarkeder og 'blå avis handel'. Hvad nu når strømmen går, eller Nets har tekniske problemer. Det er bare et par tanker, tror hurtigt man kunne støde på andre problemstillinger. Selvfølgelig mener Nets ikke at det er betalingskort der skal droppes;-) deres holdning overrasker mig ikke!

 • 0
 • 0

Enig

Selvfølgelig skal kontanterne bevares, idet de særlig bruges til hurtige handler. Der er der ikke noget mere irriterende end at vente på en dankorttransaktion for at købe for 5,- kr.

Iøvrigt vil man samtidig opkræve gebyr for hver korthævning.

En privathandel i weekenden er jo heller ikke mulig elektronisk, det giver trods alt 103 dage uden mulighed for betaling, dertil kommer alle helligdage, ja så vil man ikke kunne handle 1/3 del af året.

Det er vist ikke særlig gennemtænkt.

 • 0
 • 0

Pengehåndtering er jo bare en del af butikkernes omkostninger.

Bankerne kan opkræve omkostningerne af butikkerne, men for kunderne er det irrellevant.

Man skal jo heller ikke skrive løngebyr, varmegebyr og huslejegebyr på kassebonen i Netto, hvorfor så bankgebyr?

Hvis butikkerne synes at de skal betale for meget til bankerne for kontanthåndtering, kan de jo starte deres egen bank...

 • 0
 • 0

Lad os da endelig få gennemført det kontantløse samfund.

Så vil det være nemt at overvåge folks gøren og laden.

Ingen sort arbejde og kriminaliteten vil mindskes klækkeligt.

Ingen narkohandel uden om den elektroniske betaling og haps slår politiets fælde ned omkring narkohandleren.

Jo, det kontantløse samfund vil rigtignok løse en masse problemer.

Men, nej tak. Får vi et kontantløst samfund, så er det ikke kun kontanterne der forsvinder fra vort samfund - det gør jeg også. Ikke ren fysisk, men derimod elektronisk.

 • 0
 • 0

.......spillemænd og "hus forbi" sælgere dør jo af sult hvis de ikke forsyner sig med en dankort maskine :o)

Hvis bankerne kunne lave et kort der kunne bruges internationalt alle steder, kunne man overveje noget sådant men de af os der rejser oplever tit at kort ikke modtages. I Holland modtages Mastercard ikke i foretningerne men gerne på bezintanke og igen ikke på togstationer. Der skal kortet hedde Maestro for at virke. Masser af forretninger vil hellere undvære handlen, Frisører eks, end at betale afgift til bankerne( og staten :o) ) ved ikke at modtage dankort.

 • 0
 • 0

"Hun henviser til, at de samfundsmæssige omkostninger ved brug af kontanter løb op i 5,8 milliarder kroner i 2009."

Er der i de knap 6 mia kr, medregnet omkostninger, til at behandle syge mennesker, pga de smittebærende sedler ?. Herunder udgifter til tabt arbejde, pga ovenstående ?.

Betaler selv, konsekvent KUN med plastik.

 • 0
 • 0

"Hun henviser til, at de samfundsmæssige omkostninger ved brug af kontanter løb op i 5,8 milliarder kroner i 2009."

Er der i de knap 6 mia kr, medregnet omkostninger, til at behandle syge mennesker, pga de smittebærende sedler ?. Herunder udgifter til tabt arbejde, pga ovenstående ?.

Betaler selv, konsekvent KUN med plastik.

Har du overvejet hvor mange vira og bakterier du overører til di gselv fra tasterne på Dankortterminalen!

 • 1
 • 0

Nu er det så vidt jeg ved IKKE muligt at rengøre papir. Men derimod meget nemt at rengøre plastik.

Derudover, så ER jeg bevidst om problemet du nævner. Bruger derfor altid de mindst anvendte fingre. ( godt råd ).

Men der er stadig mindre risiko ved at anvende plastik, da en pengeseddel, ikke kan håndteres med lige så lidt berøring.

 • 0
 • 0

Det var sjovt nok ikke den slags vi hørte fra finansrådet for 6 års tid siden da det var "ååååh så dyyyrth" for dem at holde dankortet kørende.

At der nu kommer en analyse frem som viser at de faktisk sparer mange penge ved dankort frem for kontanter kan man jo kun ryste på hovedet af.. :(

 • 0
 • 0

Kan det gebyr helvede ikke snart stoppe. En butik har en række udgifter (løn, husleje, advokat, rengøring, el, osv.) og en række indtægter fra at sælge sine varer. Forskellen mellem indtægter og udgifter er et overskud.

Pointen er her, at såfremt der er en omkostning forbundet med at anvende kontanter LÆGGES DET OVEN I PRISEN for varen - ikke som gebyr.

Skal vi så snart også "betale" 7 kr. for en liter mælk i det nærmeste supermarked - men iden vi er kommet ud af butiken så er der kommet 1 kr. i begyr for løn, 0,56 kr. i gebyr for renøring af butikken, 0,25 kr. i begyr for el, 1,20 kr i begyr for husleje oven i de 7 kr.?...kan I selv se hvor det er på vej hen......

 • 0
 • 0

Hvad med de personer bankerne ikke vil udstede kort til? og børn? Skal de ikke kunne købe noget? Når naboen knægt skal ned og købe nogle ting til dig skal han så have dit dankort med? Og kan han bruge det sikkert? Det er vanvittigt med den udbredte tvangsdigitalisering, NEN ID, netbank etc Vi må gøre oprør!! Der skal være muligt at stå udenfor.

 • 0
 • 0

Det er også rigtigt. Det er ikke alle der kan få kort. Jeg ville dog tro at alle i princippet kunne få debet kort. Men du har ret - hvad med purken der lige skal ned efter en liter mælk. Man behøver dog ikke at stå udenfor, fordi man vælger enten kontanter eller plastikkort - eller begge i kombination. Det burde ikke være nødvendigt i hvert fald.

 • 0
 • 0

Uanset hvilke argumenter de fremfører, så er planen:

1) Først afskaffer vi kontanterne, så alle er nødt til at betale gennem os. 2) Når alle er afhængige af os - på vores opfordring- så klager vi over omkostningerne og sætter gebyr på betalingerne.

ligesom de har prøvet det før:

1) Oprettelsen af Dankort, sparede bankerne for mange omkostninger, og bankerne afskedigede i stor stil, da der nu ikke længere var så meget brug for medarbejdere ved kasserne 2) Efter at have nydt alle disse besparelser i en årrække, klagede bankerne over omkostningerne, og ville have gebyr på Dankort.

 • 0
 • 0

Nogen vil bare gerne opkræve gebyrer. Nu på kontanter - tidligere på dankort: http://www.b.dk/danmark/bendt-bendtsen-pre... Dankortgebyret blev heldigvis ikke til noget. Den slags gebyrer burde forbydes.

Rettelse: Gebyret for dankort transaktionen må ikke pålægges kunden ! Forretningen skal betale for transaktionerne over den almindelige drift.

Så jo Dankort gebyret blev til noget

mvh Thomas

 • 0
 • 0

Først fører den sig frem med argumenter for vildt store gebyrer på brugen af kort. Når vi så påpeger dette og anbefaler brug af kontanter igen, ja så hører vi en helt utrolig ynk igen, igen. Det er bare for meget! Al handel skal ske med et eller andet middel for at være effektiv, men det er en del af handelen, at man betaler og får en lovlig regning. Alle påståede gebyrer på regning og transaktion er opfudnet af begærlige virksomheder (fortrinsvis banker og teleselsakber), der ikke kan finde ud af at drive virksomhed. Nu må Forburgerombudsmandne snart træde i karakter, hvad betaler vi ellers det/ham for?

 • 0
 • 0

"Hun henviser til, at de samfundsmæssige omkostninger ved brug af kontanter løb op i 5,8 milliarder kroner i 2009."

Er der i de knap 6 mia kr, medregnet omkostninger, til at behandle syge mennesker, pga de smittebærende sedler ?.

Herunder udgifter til tabt arbejde, pga ovenstående ?.

Eller også henviser hun til de milliarder hendes firma går glib af i gebyrer fordi folk har mulighed for at bruge deres penge uden om PBS/nets.

Det er mine penge, jeg har tjent dem og vil selv bestemme hvem jeg deler dem ud til igen. Hvorfor skal Nets tjene på at jeg bruger penge ??

 • 0
 • 0

Først betaler kunden for at have en elektronisk kort (er det ikke 150 kr om året for de fleste (masterkart, visakort m.m.) og derefter betaler butikkerne for at kunden må bruge disse kort. Nu er der så flere fordele både for kunder og butikker at benytte disse kort og derfor accepterer vi prisen...

Samtidig kræver de fleste virksomheder og vores offentlige system at man har en bankkonto for at kunne modtage løn, tilskud m.m. Man kan ikke længer få sin løn udbetalt kontant. Det næste skridt er så at denne lønkonto bliver pålagt et gebyr for nu skal banken til at arbejde for at vi kan modtage vores løn...

Og til sidst vil man så indføre gebyr på kontanter hvis vi er så frække at ville anvende vores penge for nu skal banken jo udbetale os vores egne penge...

 • 0
 • 0

... men de har ikke regnet med, at så opfinder vi bare selv en grøn valuta, Så mister de helt kontrollen med os (hehe!)

 • 0
 • 0

Nu er det så vidt jeg ved IKKE muligt at rengøre papir. Men derimod meget nemt at rengøre plastik.

60 graders maskinvask var intet problem for 6 x 100 glemt i min lomme, blev som ny - i modsætning til en pakke smalskå..

 • 0
 • 0

[quote]Nogen vil bare gerne opkræve gebyrer. Nu på kontanter - tidligere på dankort: http://www.b.dk/danmark/bendt-bendtsen-pre... Dankortgebyret blev heldigvis ikke til noget. Den slags gebyrer burde forbydes.

Rettelse: Gebyret for dankort transaktionen må ikke pålægges kunden ! Forretningen skal betale for transaktionerne over den almindelige drift.

Så jo Dankort gebyret blev til noget

mvh Thomas[/quote]

"ikke pålægges kunden" - det kan vel være ligemeget, en ekstra omkostning vil synke tilbunds uanset hvad

Her en linie fra en faktura fra proshop ang. den x220 jeg skriver indlæget på:

000098 Betalingskort Gebyr (momsfrit) 1 Styk 13,21

Jeg synes da det er fint at proshop viser hvad jeg betaler for istedet for at gemme udgiften i hovedstolen

..og et kasseapperat eller kugleramme skal jo også afskives over driften med udgifter for kunden til følge

 • 0
 • 0

...aner man en overordnet strategi fra bankverdenen?

... Ja for pokker... Vi skal jo på sigt alle have implanteret en microchip... Som bla andet skal fungere som betalingsmiddel.

Da firmaet Digital Angel præsenterede deres "Verichip" som var implanteret i en testperson i New York i nov 2000, nævnte de selvfølgelig også muligheden for at benytte chippen som betalingsmiddel.

Og samme firma kom også med betalingssystemet "VeriPay" i 2003... Baseret på samme microchip... Offentlig modstand fik dog midlertidig pauset projektet.

Og i Obama´s "Obama-Care" program er det OBLIGATORISK at få implanteret en microchip... Officielt for at lette adminstrationen af "Medical data"... Men man kan let fristes til at tro at agendaen er en helt anden og meget mere skræmmende... !!!.

Se evt : http://www.youtube.com/watch?v=LGcatieMvfk

Og vi er vel selv godt på vej i Danmark med microchips i kørekort, pas og nu også i DSB´s nye rejsekort.

Vi er endda begyndt at diskuttere om vi skal have microchips-armbånd i børnehaverne så pædagogerne ved hvem der er blevet hentet m.m

Total skræmmende udvikling... !!!.

 • 0
 • 0

"ikke pålægges kunden" - det kan vel være ligemeget, en ekstra omkostning vil synke tilbunds uanset hvad

Her en linie fra en faktura fra proshop ang. den x220 jeg skriver indlæget på:

[quote]000098 Betalingskort Gebyr (momsfrit) 1 Styk 13,21

Jeg synes da det er fint at proshop viser hvad jeg betaler for istedet for at gemme udgiften i hovedstolen

..og et kasseapperat eller kugleramme skal jo også afskives over driften med udgifter for kunden til følge[/quote] Jeg syntes også det skulle være en sag mellem kortudsteder og kunde, men folketinget har besluttet at "fysiske" butikker ikke må lægge gebyret på dankort, men skal afholde udgiften over driften.

For netbutikker gælder der andre regler - der må man godt.

Jeg tror for så vidt vi er helt enige, jeg forsøgte bare at tydeliggøre at gebyret er der, for butikken skal betale gebyr til Nets. Kunden må bare ikke afkræves gebyret men det skal tørres af på alle varer/kunder

mvh Thomas

 • 0
 • 0

Prøv at betale et girokort i banken eller på posthuset og kun betale for pålydende med kontanter.

 • 0
 • 0

@ Peter Bue Westh

Disse "grønne" penge er tilsyneladende allerede opfundet. De er ikke grønne men sorte og kaldes Congo Dollars har jeg hørt :o)

 • 0
 • 0

Kunne bankerne tage betaling for at have en som kunde ud fra hvor dyr en kunde man er for dem, det ville være mere reel og konkurrenceorienteret, men det tør de ikke, det er nemmere at snabelsuge i baggrunden af andres kasser.

 • 0
 • 0

For den enkelte forretning at opkræve gebyr eller lade være, så kunne det jo tænkes at de fremover kalkulerede med at alle betalte med kontanter og de kunder der betaler med kort automatisk fik en rabat på f. eks 1% af beløbet op til en vis grænse. For mig at se er det en meget stor fordel for en forretning at modtage mest muligt via plastickort, fordi der jo ganske givet er mange omkostninger med at tælle kassen op, bringe pengene til banken, og bogføring, når alle disse ting bliver klaret på en gang ved elektronisk betaling. Og ikke at forglemme, bliver interessen for at begå røveri reduceret ganske betragteligt, når de fleste penge befinder sig et sted i Cyberspace.

 • 0
 • 0

Hvorfor ikke afskaffe mønter og sedler. ? Og hvorfor blande banker og gebyrer så meget ind i det.

Det burde være enkelt at fremstille en software der kan flytte "værdibeviser" fra en mobil telefon direkte til en anden. Udenom bankerne.

Hvis jeg køber et æble ved en vejkiosk, lægger jeg måske en 5kr i en kasse. (ingen moms, ingen skat, bare en byttehandel 1 æble = 1 rund metalplade med mærket 5')

Det burde være lige så enkelt at bytte via mobilen. 1 æble - scan en stregkode(eller Qkode) og tast 5 - ok. Så er der betalt.

Sikkerhed vil mange sige. Men ikke nødvendigvis et problem. Jeg kunne have 100000 på min bankkonto - Gid jeg havde ;o) Og så via min PC flytte 500 til min mobil telefon. Nu er de ude af bankens verden, og jeg kan småbetale alle mulige steder.

Jeg kunne også give naboens søn 10kr til en is, ved tilsvarende (via denne software) at flytte 10kr fra min mobil og til hans.

Skulle jeg løbe tør for strøm så ligger pengene stadig i mobilen - lige som sms'er der jo heller ikke forsvinder - indtil jeg lader op igen.

Kan det hackes ? - ja. det kan det sikkert, men jeg kan jo også tabe mine mønter ud af lommen. Hvad hvis jeg taber mobilen ? - der findes allerede programmer så folk kan slette en tabt mobils indhold, fjernstyret. Det kan vel også laves til møntsystemet.

Så - Hvor er problemet.?? Lad os indføre elektroniske penge.

PS: I Afrika er de i gang med det... http://samvirke.dk/artikler/artikler/afrik...

 • 0
 • 0

Og ikke at forglemme, bliver interessen for at begå røveri reduceret ganske betragteligt, når de fleste penge befinder sig et sted i Cyberspace.

Har du hørt om svindel med Co2 kvotor? - røveri i cyberspace

Momssvindel truer EU's økonomi Svindel via Danmark kan være brugt til terror Snydt for en halv milliard Klimagangster ville stifte egen hær af lejesoldater CONNIES KVOTECIRKUS: Seks sigtet for milliardsvindeløb CONNIES KVOTESVINDLERE: Åben bandekrig om CO2-svindel Over seks milliarder kroner stjålet i tysk CO2-svindel Dansk kvoteregister misbrugt: Italiensk svindelbande stjal milliarder via Danmark Dansk kvotesvindel har forbindelse til mafiaen osv..

http://klimafup.ekstrabladet.dk/?page=2

 • 0
 • 0

Prøv at betale et girokort i banken eller på posthuset og kun betale for pålydende med kontanter.

Jeg forstår ikke helt? Er der forskel på girokort gebyret, på at betale girokort kontant eller med kort? (Hvis man overhovedet kan betale med kort, for på posthuset tager de som sagt kun visse kort, efter deres aftale med Danske Bank).

 • 0
 • 0

I udgangspunktet kan det være smart nok at betale med mobiltelefonen. Men det skal være et system, der ikke kræver scanning af stregkode, for ikke alle vil have eller ønsker at have en "splatphone" - eh ups "smartphone". Kom i tanker om et andet eksempel - hvad med sportsklubbernes "kaffekasse". Skal alle sportsklubberne så også til at have en plastikkort automat? Jeg tror det vil tage meget lang tid og koste uhyre summer, at overføre et helt samfund til kontantløst samfund.

 • 0
 • 0

Regner de med at vi allesammen imbecile idioter

Tina Füssel skulle søget et job hos NSA det er der hun høre hjemme

 • 0
 • 0

Det er en absurditet at bankerne nu vil have at det skal koste penge at forsyne borgerne med penge, ud over rente naturligvis.

Det viser med meget stor tydelighed, at det an er ude på er, at få kontrol over folks penge og have snablen så langt nede i deres lommer som muligt, når nu man har vist sig inkompetent til at tjene penge på alm. bankforretninger. Tabene der er jo gigantiske.

Nej - så skal vi snarere tilbage til mere kontanter - men i form at kontanter der har en reel værdi i form af f.eks. ædelmetal.

Så kan bankerne nemlig ryge og rejse med alle deres forb.... gebyrer og fiksfakserier.

Hvis der skal være en møntfod, så må bankerne også være rede til at håndtere denne, uden at det skal koste borgerne penge. Alt andet er totalt nonsens.

 • 0
 • 0

måske girokortet var et dårlig eksempel, men reelt betaler men penge for at betale med penge, det gælder så både med kort og kontanter.

 • 0
 • 0

... på kontoret vil blive en smule vanskelige at udføre praktisk. Det er muligvis ikke en problemstilling, som i sig selv skal have lov til at stå i vejen for fremskridtet, men der er 100-vis af lignende eksempler.

Et forslag så tåbeligt, at man kan spekulere over, hvad den virkelige dagsorden er..?

 • 0
 • 0

kommer vel til at koste en flæskesteg på markedet?

haha +1, kurt for god humor

nah, de vil vel bare bruge en anden valuta, Euro f.eks, hvis den ellers er i live til den tid, ellers kan det være Svenske kr, eller norske kroner eller noget andet.

Bankerne kan ikke gøre noget som helst, hvis butikker og kunder begynder at handle i en anden valuta, for så er bankerne noget så eftertrykkeligt efterladt på perronen, og kan se røgen fra toget* der [b]er[/b] kørt.

*: naturligvis ikke IC4, som ruster på Spor N. ;)

 • 0
 • 0

måske girokortet var et dårlig eksempel, men reelt betaler men penge for at betale med penge, det gælder så både med kort og kontanter.

..ikke nok med det: man BETALER for at udføre det arbejde som iflg. alm. forretning etik burde være indeholdt i ydelsen, uanset kontanter, plastic eller netbank

Et par eksempler fra min arbejdplads der rinder mig ihu

Fakturaer fra Enerimidt og Silk. Forsyning er tillagt betalingsgebyr på kr. 39, der er vedhæftet girokort med ocr linie

Når man betaler via netbank indtastes ocr linie, koden er unik og parret med faktura, altså sitter man som en nyttig idiot og tæver den lange kode ind, herved overføres beløbet og faktura udlignes i sælgers bogholderi

Summa summarum, man betaler kr. 39 for at få lov til at bogføre for sælger, et arbejde der før var indeholdt i prisen som stadig er den samme - Mææææh!

Ang. Silkeborg Forsyning, 3 girokort årligt med gebyr - et år sendte jeg hele beløbet på én gang, selvfølgelig minus 2 x gebyr - resultatet var som forventet og visualiserer fint at gebyrer ikke nødvendigvis har noget med omkostninger at gøre

Det sidste nye er "e-faktura", her forsøger man også at luske bogførings byrden over på kunden ved at true med gebyr hvis man ikke vil modtage faktura via email og selv printe ud - det betyder så at man igen skal sitte som et nyttigt idiot og holde øje med sin email så man kan nå at printe ud og betale inden fakturaen forfalder - hvilket som regel var igår da de fleste firmaer jo har forkortet kredit tiden pga. finans krisen - eller har skiftet bank for 117. gang så man får pengene tilbage fra en lukket konto med forfald og rente tilskrivning til følge

Der er ingen forretnings etik tilbage - man gør det man kan slippe afsted med, men jeg skodder med rund hånd de leverandører der ikke kan fatte det og som jeg kan undvære, her sidste mail

Jeres e-mail ordning overfører udgifter til vort bogholderi som tidligere nødvendigvis må være indeholdt i produktprisen, således ville Vi finde det passende at De tilbød en rabat på kr. 39 pr.

faktura frem for at true med et ditto "gebyr"
 • 0
 • 0

Det kan ikke være rigtig at vi forbrugere skal betale for at betale! Sådanne gebyrer skal simpelthen forbydes - uanset om vi betaler med kort, kontanter, barter, muslinger, etc.

Ligesom alle andre omkostninger skal den slags være inklusivt i prisen. Det vil også få de handlende til at minimere omkostningerne.

Mvh Steen

Tænk hvis vi forbugere begyndte at bede forretningterne at betale et afhentningsgebyr ;-) Ja, det koster jo både tid, benzin og penge at bruge en dag henne i indkøbscentret!

 • 0
 • 0

Mon ikke der et eller andet sted i grundloven står noget i retning af: "...det er enhver borgers ret at kunne udligne skyld med Kongens mønt.."

 • 0
 • 0

Herlig ide.

Så kan samfundet igen tryne de økonomisk dårligst stillede, der står i RKI og ikke kan få et dankort. Lad dem betale for krisen (der er vedligeholdt af bankerne.)

[Ætsende sarkasme kan være anvendt i ovenstående]

MVH Jan - der har en grænse for at holde bøtte

 • 0
 • 0

Så som flaske-/dåsepant, et ophævet køb og den slags? Butikkerne skal så have et system, der kan håndtere tilbageføring til kundens konto aka i princippet fungere som (net-)bank.

Vil det mon ikke også koste penge, at få systemer, der kan håndtere dette?

Eller skal man tvangsindlægges til "tilgodesedler"/bon, der kun kan bruges i biksen?

Nu er der i Bogense fx faste torvedage, og jeg har indtryk af, at den handel er med til at skabe liv i byen (både turister og fastboende kommer der).

Hvad med dem, der køber strøelse (halm) og foder (hø/wrap) hos landmanden? Hvad skal de nu gøre?

Mange steder tager de imod Dankort/VisaDankort (og sikkerheden på Visa, kunne jeg skrive langt og bredt om: Min mand måtte fornylig have nyt kort, da nogen i USA pludselig kunne bruge kortet til at handle for 20.000, mens det samme dag beviseligt blev brugt i Bogense. Det er da irriterende!).

Forslaget er idiotisk- og dyrt at gennemføre i praksis.

Mvh Tine- der har debetkort, det kan ikke overtrækkes! :-)

 • 0
 • 0

Mon ikke der et eller andet sted i grundloven står noget i retning af: "...det er enhver borgers ret at kunne udligne skyld med Kongens mønt.."

 • muligvis(?) Men det udelukker vel i sig selv ikke pålæggelse af et '(mindre) transaktionsgebyr'? :)
 • 0
 • 0

Det er dyrt med danske Kroner og 50 ører, så det må vel også gælde Euro og Cent. Eller er kontanter kun dyrt i DK, ifølge Nets.

 • 0
 • 0

Tænk hvis vi forbugere begyndte at bede forretningterne at betale et afhentningsgebyr ;-) Ja, det koster jo både tid, benzin og penge at bruge en dag henne i indkøbscentret!

Et godt punkt.

For snart mange år siden fik man jo girokort til mange betalinger, et godt og fornuftigt system, indtil Danske Bank overtog det. Hvis man ikke ville betale girogebyret, kunne man faktisk mange steder møde op og betale det i rede penge uden gebyrer.

Det er åbenbart også slut nu. Mange kræver et gebyr for at betale regningerne, uanset hvordan du gør det, selv bankoverførsler med netbank bliver bon'et, og du kan ikke mere betale på anden måde. Når det ikke mere er muligt at betale kontant, så burde det være et krav at der minimum er een rimelig og gratis måde at gøre det på. Det er vel for pokker almindelige driftsudgifter at kunne få penge ind, og derfor en del af virksomheden, på samme måde som at der er et krav om et kasseapparat i almindelige forretninger.

Forslaget er uhyrligt og meget ugennemtænkt.

 • 0
 • 0

[quote]Mon ikke der et eller andet sted i grundloven står noget i retning af: "...det er enhver borgers ret at kunne udligne skyld med Kongens mønt.."

 • muligvis(?) Men det udelukker vel i sig selv ikke pålæggelse af et '(mindre) transaktionsgebyr'? :)[/quote]

Næeh det er helt ok med mig så længe det modsvares af en pris sænkning, for udgiften til bogføringen her været der hele tiden og nødvendigvis været indeholdt i prisen

..men det var nu mere ang. den nyligt opsendte prøveballon om at afskaffe fysiske penge der fik mig til at tænke på grundloven

Vil afskaffe kontanter http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2011/12/0...

"..Faktisk er der ingen grund til at have kontanter overhovedet.." http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-463...

 • 0
 • 0

"Det burde være enkelt at fremstille en software der kan flytte "værdibeviser" fra en mobil telefon direkte til en anden. Udenom bankerne."

Det findes! Det hedder Bitcoin.

Open source, peer-to-peer valuta der er helt fri for banker, centralbanker, politikere osv. osv.

http://bitcoin.org/ http://www.weusecoins.com/

Med Bitcoin kan vi alle komme videre med produktive goeremaal - uden at spilde tid og penge paa banker!

 • 0
 • 0

Alle disse forslag med at bruge mobiltelefon dur jo ikke. Når du ikke kan få dankort kan du heller ikke få mobiltelefon. Men måske kan kontanthjælp udbetales som taletidskort???

Et aspekt som ikke har været med i debatten er vel at ingen ønsker at fortælle banker eller andre, hvad de køber. Det er grunden til at jeg har sagt nej til Brugsens nye røde kort, selvom jeg er medlem. Jeg hæver også ofte kontanter til at betale med. Det giver iøvrigt en rar fornemmelse at have kontanter i lommen!

 • 0
 • 0

Jo den med Bitcoins virker, nok er det svært at have et abbonement hvis man er i RKI, men for at bruge bitcoins på din mobil behøver du ikke at et abbonement.

Jeg bruger det selv, du kan overfører ved at tage et billed af en anden mobiltelefons skærm, eller hvis de har NFC bare ved at holde dem i nærheden af hinanden.

Man kan naturligvis også sende bitcoins via nettet.

til android hedder programmet "Bitcoin Wallet" og er gratis, og jeg sender dig gerne en bitcoins "øre" hvis du vil prøve, og sender din bitcoin adresse til mig på casper@steinhauer.dk

 • 0
 • 0

Hvis ikke du har en mobiltelefon - (eller computer) kan du alligevel sagtens betale med Bitcoin. Bitcoin findes nemlig ogsaa i fysiske inkarnationer: www.casascius.com bitbills.com

Men fysiske bitcoins er jo en smule imod Bitcoins ide og styrke - som er evnen til gratis at kunne overfoere penge naar som helst (fx juleaften), hvor som helst fx (til Australien) og til hvem som helst (fx wikileaks).

 • 0
 • 0

Jeg er med Casper! Jeg bruger ogsaa Bitcoin selv og jeg sender gerne en "bitcent" til folk, der installerer Bitcoin Wallet paa deres Android eller installerer Bitcoin klienten paa en computer for at afproeve systemet.

 • 0
 • 0

måske girokortet var et dårlig eksempel, men reelt betaler men penge for at betale med penge, det gælder så både med kort og kontanter.

Ja ok - så er jeg med på hvad du mener. Du har ret i, at det efterhånden er blevet helt uhyrligt at betale girokort på posthuset. Se nu her: Man er uheldigvis blevet registreret i RKI, eller man har "lidt for meget gæld" (efter hvad bankernes definition nu er) - selvom man i og for sig betaler sine regninger hver måned og ikke har noget gæld i banken (så burde banken vel være ligeglad med hvad man har af gæld). Nå men af disse grunde bliver der lukket for diverse funktioner i netbank, så man ikke kan bruge netbank til at betale regninger med. Så den eneste mulighed man har er at gå ned på posthuset med sine 30 girokort (eksempel) hver måned. - Og bruge 750,- bare for at betale regninger....

 • 0
 • 0

Jeg forstår ikke noget. Man skal benytte kreditkort for at købe disse bitcoin. Hvis du ikke kan få dankort kan du nok heller ikke få kreditkort, så hvordan kan du så få bitcoin, hvis de ikke bliver sent dig gratis. De skal også købes på nettet og mange flere danskere end de fleste tror har ikke og kan ikke bruge en PC eller har internet på deres telefon (jeg har fx. ikke dette sidste og ønsker det ikke). Desværre er der opstået et alvorligt skel i befolkningen mellem dem der ved en masse om digitale medier og bruger disse moderne instrumenter til alt og dem der sjældent eller aldrig bruger disse ting. Det der er ved at ske svarer til at de mennesker, der ikke har et TV eller ikke gider se TV, ikke er borgere med fulde rettigheder, ligesom de personer der i tidligere tider var på fattighjælp og boede i husvildeboliger.Vi skal til at passe på at tro at alle andre er og handler som én selv!

Tvangsdigitaliseringen er det værste der kan ske med vort samfund. Dem der promoverer det påstår det sparer penge ligesom Nets påstår, men det vil vise sig at koste en masse i ekstra arbejde for myndighederne, hvis man da ikke vil eksludere store befolkningsgrupper fra samfundet.

Der er snart brug for civil ulydighed!

 • 0
 • 0

Og tror man på det, bør man også forvente besøg af en tyk rødklædt fyr, der hejser sig ned igennem skorstenen, mens han parkerer 12 rensdyr og en slæde ulovligt på dit tag.

HO-HO-HO!

Bemærk lige: Det bliver ikke forklaret, men du kan få gratis penge. Senest her bør din svindeldetektor larme højt! BIIIP BIIP BIIP!

Det er "lad mig holde din tegnebog" om igen.

Hold den selv!

Mvh Tine

 • 0
 • 0

Det er på tide at bankerne, generelt betragtet, vender tilbage til den oprindelige forretningsmoral. De glade dage med guldrandede rygklapperier må betragtes som en, omend dyr, episode. Koncentrer jer om at passe jeres investeringer, ud- og ind-lån og interne transaktioner, og lad være med at stå i kø for at få socialhjælp, når forretningen går skidt på grund af ledelsens begærlighed og lyst til at lege med andre folks penge. Mvh. Jan

 • 0
 • 0

Køb alt kontant, betaling på stedet. Hæv hele din løn samme dag, den går ind. Lån aldrig en krone. Så er det begrænset, hvor meget bankerne kan platte dig for.

 • 0
 • 0

Det er noget mageloest, uinformeret vaas, du her roder dig ud i Tine.

1) "Bitcoin er plat og svindel" Hvordan skal denne svindel finde sted? (Open source kode) Bitcoin kan ikke forfalskes, kan ikke bruges mere end en gang (double-spend svindel er umulig), kan ikke arbitraert "trykkes" af private banker (eller centralbanker), kan ikke indefryses af myndigheder eller banker. Alt dette er veldokumenteret.

Hvis du kan se nogen mulighed for svindel i kildekoden, saa henvis venligst dertil. Bitcoin har koert i over 3 aar og der er ikke (trods mange forsoeg) fundet sikkerhedshuller eller funktionelle fejl i den grundliggende kode.

2) "Det bliver ikke forklaret, men du kan få gratis penge." Igen total nonsens. Det bliver ikke forklaret af samme grund som du ikke "forklarer" det: Der er ingen gratis Bitcoin at faa. (Udover tilbud som det jeg og Casper Steinhauer lige har givet.) Dit udsagn bunder antagelig i fejlagtig forstaaelse af processen at "mine" Bitcoins. Ved mining stiler folk anseelige computerkraftressourcer til raadighed for Bitcoin netvaerket (de driver det i faellesskab - P2P, ingen central server) og som beleonning herfor modtager de Bitcoins som betaling i henhold til reglerne (som er open source og som alle minere er enige om). I DK er elektricitet saa dyr, at det koster 3-4 DKK alene i elektricitet at mine 1 krones vaerdi i Bitcoin. Hertil kommer hardware og baandbredde.

Guld tilbyder i ovrigt paa samme maade "gratis penge" - gaa du fx ned i dit lokale vandloeb med en sigte og begynd at svindle os andre med dit (gratis) guldstoev - men husk at regne din timeloen for dine "gratis penge".

3) "Det er "lad mig holde din tegnebog" om igen." Tvaerimod. Hvis kontanter forsvinder, hvad jeg ikke haaber paa, saa vil Bitcoin (hvor man selv opbevarer i form af krypterede private-keys) vaere den eneste form for penge, du kan opbevare selv! Hvor mange af dine penge opbevarer du i oevrigt selv nu? Mit gaet er, at du har afleveret naesten det hele i en bank, der derefter kan skalte og valte med dine penge, som det passer dem! (Listen og banker der vitterligt er/var "plat og svindel" er temmelig lang, Trelleborg, Roskilde, Amager, ...).

Med Bitcoin er du din egen bank.

 • 0
 • 0

Må de ligge under madrassen i en sok!

Fortæl mig endelig mere om sikkerheden: Jeg er lutter øren! Siden min mand fik lukket sit Visakort, da, der sjovt nok var nogen i USA, der brugte det, lige efter han havde købt kattemad- i Bogense.

Bruger I chip?

Fortæl, fortæl!

Hvorfor er "Open Source" mere sikkert? Der er masser af hackede hjemmesider i fx Firefox. Hvor er sikkerheden?

Hvorfor skulle banker mfl tage sig af platugler?

Mvh Tine

 • 0
 • 0

"Hun henviser til, at de samfundsmæssige omkostninger ved brug af kontanter løb op i 5,8 milliarder kroner i 2009."

Er der i de knap 6 mia kr, medregnet omkostninger, til at behandle syge mennesker, pga de smittebærende sedler ?. Herunder udgifter til tabt arbejde, pga ovenstående ?.

Hvad med smitten fra tastaturet? Tænk hvis bare en er smittet så bliver de andre smittet i flere dage.

 • 0
 • 0

det svarer jo til at jeg løber en tur i skoven og bagefter vil betale brugsen med sveden fra min pande.

Næ, det svarer til at du tilbyder Brugsen noget regnekraft til gengæld for varer. Eller ikke helt, fordi dem du tilbyder regnekraften ikke lige er Brugsen, men det går så lidt ad omveje, præcis som kontanter!

Torbjørn (der ikke bruger bitcoins, men da godt kan se visse fordele ved systemet)

 • 0
 • 0

Så mange indlæg, og ingen har omtalt Danmønt

Danmønt var småpenge-på-kort. Det blev dog aldrig en succes. Men måske var tiden ikke moden til det.

Men måske kunne man genoverveje ideen? og Ajourføre den til dagens standard?

Småpenge kort ses og bruges i andre lande. Ofte fungerer de som et Visakort med begrænset beholdning. Et sådanne kan overdrages. Og tabes det er det bare ærgerligt (lige som kontanter)

 • 0
 • 0

Er der virkelig nogen som tror at kriminelle som begår røverier vil holde op med at begå kriminalitet fordi nogle butikker ikke har kontanter mere? Kriminaliteten flytter bare et andet sted hen. Jeg tror at det samme sker med al de tiltag bankerne allerede har gjort (pengeløse filialer, mere overvågning). Ligesom større TV-overvågning af bykerner, butikscentre, større firmaer skubber kriminaliteten til de private hjem (speciel med svage beboer) og de små virksomheder.

 • 0
 • 0

overveje, om ikke bankerne og især Nets er for dyre til samfundet.

Flere – heriblandt Nets, det tidligere PBS – peger på, at det er for dyrt for samfundet, at folk bruger kontanter.

 • 0
 • 0

Bitcoins er jo kun lige så skattefri som kontanter er.

Hvis jeg nu køber for 100.000Dkr svenske kroner til kurs 60, og sælger dem igen til kurs 90, så bør jeg vel betale skat af de 50.000Dkr jeg har tjænt, selvom der ikke er nogen der kan se jeg har tjænt dem?

Det samme gør sig sikkert gældende med bitcoins.

Der er den helt samme mulighed for brug af bitcoins til kriminelle handlinger som der er med kontanter, men det gør jo ikke bitcoins til plat og svindel.

Bitcoins er en rigtig god idé, men det er jo ikke sikkert det bliver mainstream af den grund, specielt fordi det ligger uden for staternes kontrol, og de derfor vil modarbejde konceptet efterhånden som flere begynder at bruge dem. Selv hvis det skulle lykkes at indføre regler der forbyder brugen af bitcoins, kan det ikke stoppes, men kun kriminaliseres.

 • 0
 • 0

MIt liv er for kort til at svare paa spoergsmaal som hvorfor open source er mere sikkert end lukkede systemer, osv. osv.

Men hvis nogen skulle have lyst til (rent faktisk) at informere sig om Bitcoin og hoere svar paa "standard" spoergsmaal kan man overveje at hoere dette interview: http://www.youtube.com/watch?v=1ZAFGRrp_kc

Og hvis man vil igang med bitcoin kan man faa en step by step vejledning: http://www.youtube.com/watch?v=Aoq-pygG7jQ

 • 0
 • 0

hvem støtteopkøber når kursen falder og hvem garanterer for franarrede bitcoin og holder justits med bitcoin og hvilken værdi oppebærer en bitcoin ved at jeg har brugt en masse strøm ved at generere den?

 • 0
 • 0

Vi gider slet ikke høre det vrøvl. Der er intet så velklædt, som et par 'Dronning Alexandrines Broer' eller en stak 'Knippelsbroer' i skjortelommen.

Sådan er det, og sådan skal det fortsat være.

Når der står 'har ret' i grundloven - så betyder de fa'me, at Kongen SKAL (og vi andre ikke må) "§ 26 Kongen har ret til at lade slå mønt i henhold til loven. "

Lars :)

 • 1
 • 0

Hvis du får betaling i bitcoin for en ydelse eller en genstand så skal der betales skat af indkomsten eller overskuddet. Hvordan kan dette ske, hvis der ikke er tale om penge, der ingår i normale regnskaber? Skal vi have to årsopgørelser - en i kr. og en i bitcoins? Hvordan skal skattevæsenet kunne kontrollere kredsløbet af bitcoins?

 • 1
 • 0

Nets tror åbenbart de skal sætte sig på al omsætning i Danmark, om du så bare køber en ½liter mælk skal de være medvirkende. Det virker selvfølgelig ikke, hvordan skulle for eksempel et loppemarked kunne fungere bare for at nævne en enkelt ting. Selvfølgelig kan man godt have noget i stil med et småpengekort, der ville kunne bruges mange steder men ellers nej tak. Skal der endelig mere at den slags tvivlsomme teknologier frem, skal det selvfølgelig ikke være nets der står for den del, det vil gøre samfundet alt for sårbart, så flere aktører vil være nødvendigt.

 • 2
 • 0

Interessant nok er summen af røverier begået ledelse og ansatte i bankerne langt over de beløb, det lykkes såkaldt rigtige røvere at stjæle. Så argumentet om sikkerhed er helt irrelevant, det vil kun blive værre.

 • 2
 • 0

Køb alt kontant, betaling på stedet. Hæv hele din løn samme dag, den går ind. Lån aldrig en krone. Så er det begrænset, hvor meget bankerne kan platte dig for.

Måske du hér indirekte slår hovedet på sømmet.

Skulle kontanter forbydes, kan man ikke hive sine penge ud af banken, hvis man ikke kan sætte dem i banken.

På den måde kan bankerne bedre klare at blive afsløret i at være dødssejlere, uden at manden (m/k) med kun een bank kan fjerne sine penge.

 • Og hvad hvis nu der er en - uskreven - "fælles forståelse" blandt bankerne, om at man helst ikke overtager kunder fra andre banker, hvis disse skulle være ramt af 'dårlig presse'...

Bankverdenen - som helhed - kan på denne måde regne med ALTID at have råderet over SAMTLIGE penge der er i omløb.

K

 • 0
 • 0

"§ 26

Kongen har ret til at lade slå mønt i henhold til loven. "

Det vi nu mangler er at Kongen begynder at slå en moderne elektronisk mønt.

En mønt som er garanteret mod bankers or andre firmaers konkurs. En mønt som alle skal acceptere uden gebyr En mønt som ikke misbruges til marketingsformål En mønt hvor man ikke giver modtageren sin identitet og andre personlige oplysinger Etc.

Mvh Stee

 • 2
 • 0

Allan Astrup Jensen - gode spoergsmaal! Der er masser af virksomheder (ogsaa smaa enmandsvirksomheder), der bogfoerer i flere valutaer, men hvis ikke man oensker at goere det, er der flere muligheder for at undgaa det. Den letteste er at bruge en service som fx www.bit-pay.com der tilbyder oejeblikkelig veksling af din modtagne betaling i Bitcoin til en konventionel valuta. Derved kan en virksomhed modtage betalinger i Bitcoin (og derved slippe for at aflevere 3-5% af omsaetningen til VISA/Matercard/Paypal), men fuldstaendig undgaa valutakursrisiko ved Bitcoin kursen OG kun bogfoere i kroner. Ingen problemer med skattevaesenet.

Dokumentation for modtagne betalinger er triviel idet Bitcoin's blockchain (den fil, alle i netvaerket deler via P2P) indeholder beloeb og tidspunkter for alle overfoersler. Saa virksomheden kan dokumentere alle transaktioner ved at henvise til sin(e) modtageadresser i blockchainen. Alle transaktioner er offentligt tilgaengelige. Check www.blockexplorer.com

Kurt Christensen ogsaa gode spoergsmaal, men proev lige foerst at saette "guld" ind i stedet for Bitcoin i dine spm. Hvem stoetteopkoeber guld, hvis kursen falder? Hvem erstatter franarret guld? Hvorfor giver minearbejde guld vaerdi?

Dette er vanskelige, men fundamentale spoergsmaal. Proev ogsaa at saette kroner ind. Hvad giver en valuta vaerdi? Svar: Udelukkende din overbevisning, at du kan finde en anden (idiot) der vil give dig reelle varer og ydelser for kroner, Bitcoin, guld eller matadorpenge.

ALLE disse er jo reelt ubrugelige og vaerdiloese, MEN de er i begraensede i antal og det kan give dem "vaerdi".

I modsaetning til kroner, Euro USD - ja selv guld - er det fuldstaendig deterministisk hvor mange Bitcoin, der vil vaere i cirkulation i morgen, om 6 maaneder, om 22 aar. Alle, der deltager i Bitcoin naetvaerket er enige om udstedelsen af Bitcoin (open source). Ingen kan forudse, hvor mange kroner, der vil vaere i omloeb i fremtiden. Det er endnu en styrke ved Bitcoin.

Se fx http://seekingalpha.com/instablog/530678-m...

 • 0
 • 0

Gad vide hvordan betalinger med f.eks. dankort bliver påvirket ved en ekstrem solstorm, som den "vi" havde i midten af 1800 tallet? Finansielle transaktioner bliver synkroniseret ved de atomure, der sidder i navigationssatelitterne, som højst sandsynligt vil blive ristet ved en kraftig solstorm.

Samtidig vil internettet formentligt bukke midlertidigt under.

https://videnskab.dk/teknologi-innovation/...

Måske er det en meget god ide at beholde kontanterne lidt endnu ;-)

 • 8
 • 3

Nu gik det så godt med elektroniske betalinger, så det må være en torn i øjet, at de ikke kan tjene penge på kontantbetalinger. Det er en uskik.

 • 6
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten