Det skal du huske inden køb af 3D-printer
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Det skal du huske inden køb af 3D-printer

Kom ud i virkeligheden og se og rør ved teknologien, inden du køber. Og husk, at der skal sidde nogen foran computeren og lave de CAD-tegninger, som printeren skal fodres med.

Sådan lyder nogle af de gode råd fra innovationshuset MOEF til de små og mellemstore produktionsvirksomheder, som overvejer at investere i en af de billige desktop-printere til 3D-print.

For nok bliver printerne billigere og billigere i anskaffelsespris, og nok kan de blive et uvurderligt værktøj til hurtig produktudvikling og visuel kommunikation til sælgere og kunder, men som med enhver anden produktionsmaskine skal virksomheden gøre sig de rigtige overvejelser inden købet.

3D-printeren hos innovationshuset MOEF blev flittigt brugt under udviklingen af undervandskameraet WaterWolf. Men inden du farer ud og investerer i en af de nu prismæssigt overkommelige printere, bør du gennemtænke, om virksomheden har de nødvendige kompetencer til at tegne de 3D-modeller, den skal fodres med. (Foto: MOEF) Illustration: MOEF

»De her desktopprintere er rigtig billige efterhånden, men det er ikke desto mindre en strategisk beslutning, om man vil købe én. Og der er nogle kriterier, som skal være opfyldt,« lyder det fra Kristoffer Kelstrup Sabroe, partner i MOEF.

Tegninger en udfordring

For det første skal man gøre sig det klart, at de billige desktop-printere udelukkende dur til simple, grove prototyper. Mere avancerede prototyper eller deciderede produktionsemner i dyre og komplicerede materialer kræver 3D-printere i en helt anden prisklasse.

Men som det måske allervigtigste skal man være klar over, at selv om printeren er rimelig simpel at bruge, skal den til enhver tid fodres med CAD-tegninger i 3D. Og lige netop tegningerne kan hurtigt blive en udfordring.

»Hvis man i forvejen har 3D-­tegnere i huset, så er det bare med at komme i gang – det kan kun gå for langsomt. Men har man ikke det, er det primært dér, man skal gøre sig nogle overvejelser. Vil man eksempelvis ansætte sig til de kompetencer, eller vil man videreuddanne en af sine medarbejdere?,« siger Kristoffer Kelstrup Sabroe.

Han er ikke selv stødt på programmer, der gør tegnedelen super brugervenlig. Ordentlige tegninger kræver tungere programmer som SolidWorks eller Inventor. Men kan man nøjes med simple, konceptuelle tegninger, er gratisprogrammer som Google SketchUp eller Tinkercad et godt sted at starte, anbefaler han.

Generelt får man, hvad man betaler for, bekræfter Thomas Tønnesen fra printleverandøren Protech, som understreger, at der stadig er langt fra desktopprintere til professionelle maskiner.

Hul til nyt marked

I hans optik er de vigtigste parametre, hvad der følger med købet i form af support, teknisk knowhow, garanti og service. Men at en desktopprinter til få tusinde kroner virkelig kan speede produktudviklingstiden op, er MOEF selv et glimrende eksempel på.

Illustration: MOEF

Takket være et egenudviklet lyst­fiskerkamera, WaterWolf HD UW 1, der monteres direkte på fiskelinen under vandet, har det danske innovationshus åbnet dørene til et helt nyt marked, lystfiskerne, og solgt 20.000 eksemplarer i Europa på én måned. Kameraet er udtænkt af partner i MOEF Michael Trøst, der selv er ivrig lystfisker.

Undervejs i udviklingsprocessen lavede MOEF mere end 24 iterationer på designet af kameraet på meget kort tid.

3D-print blev brugt i alt fra konceptuelle modeller til egentlige prototyper, som lystfiskere havde med ude at teste.

Han er ikke selv stødt på programmer, der gør tegnedelen super brugervenlig.

Det har jeg. Programmet hedder OpenSCAD Det er super simpelt, sjovt og lynhurtigt at bruge.

  • 1
  • 1

Nu bruger jeg også selv OpenSCAD, men brugervenligt er det vel næppe? Folk der er vant til at programmere har nok ikke svært ved at gennemskue det, men alle andre tror jeg indlæringskurven er imponerende stejl :) Så er SketchUp nok en anelse mere brugervenligt ;)

  • 0
  • 0

Jeg er noget forundret over de mener det er CAD programmer som er det største problem. Altså hvis man laver prototyper er det fordi man senere har et produkt, og så skal det jo tegnes alligevel...

JEG mener slet ikke at CAD er problemet. Tværtimod er det nok det mest udviklede af alt indenfor 3d print. Netop fordi man direkte kan bruge gode programmer som SW.

Tværtimod er det min oplevelse at 3d printerne har problemer med:

  • Calibrering, at få et perfekt print er slet ikke trivielt og det er slet ikke automatiseret.

  • Slid og mystiske "crashs" - Et "glitch" og dit 20 timer lange print dør 4 timer før det er færdigt.

  • Tid, jeg er faktisk lidt i tvivl om hvorfor det hedder rapid prototyping. Ja, en lille terning eller smykke kan laves på få timer. Men jeg skyder på at den prototype, de har lavet i artiklen har taget mellem 7 og 10 timer - Og det er en lille ting de har lavet der. 3d printere er overraskende langsomme.

  • Pålidelighed, Sammenkoget af alt ovenstående er, at hvis jeg skulle bruge 3d print professionelt, så ville jeg ikke turde starte 3d printeren ved fyraften, gå hjem og forvente at min dims var klar til 9 mødet næste morgen. Der er simpelthen for mange ting som kan gå galt.

Det kommer alt sammen. Udviklingen går stærkt og der er mange spændende Kickstarter projekter. Men mit bud er, at 3d printere kun er relevant hvis der er en som er klar til at kæmpe for at få den til at virke. Vi er stadig (~5 år) langt fra CTRL+P gå til frokost og hent ens dims på vejen tilbage.

https://www.youtube.com/watch?v=9eDSRjDx1so - 10 timer feks.

Læs også: https://medium.com/@sandersk/why-i-broke-u...

Mvh Lars - Som stadig kæmper med sin Kossel clon.

  • 4
  • 0