Det skal du huske inden køb af 3D-printer

En billig 3D-printer kan speede udviklingstiden gevaldigt op, men som mindre virksomhed skal man gøre sit forarbejde inden købet.

Kom ud i virkeligheden og se og rør ved teknologien, inden du køber. Og husk, at der skal sidde nogen foran computeren og lave de CAD-tegninger, som printeren skal fodres med.

Sådan lyder nogle af de gode råd fra innovationshuset MOEF til de små og mellemstore produktionsvirksomheder, som overvejer at investere i en af de billige desktop-printere til 3D-print.

For nok bliver printerne billigere og billigere i anskaffelsespris, og nok kan de blive et uvurderligt værktøj til hurtig produktudvikling og visuel kommunikation til sælgere og kunder, men som med enhver anden produktionsmaskine skal virksomheden gøre sig de rigtige overvejelser inden købet.

3D-printeren hos innovationshuset MOEF blev flittigt brugt under udviklingen af undervandskameraet WaterWolf. Men inden du farer ud og investerer i en af de nu prismæssigt overkommelige printere, bør du gennemtænke, om virksomheden har de nødvendige kompetencer til at tegne de 3D-modeller, den skal fodres med. (Foto: MOEF)

»De her desktopprintere er rigtig billige efterhånden, men det er ikke desto mindre en strategisk beslutning, om man vil købe én. Og der er nogle kriterier, som skal være opfyldt,« lyder det fra Kristoffer Kelstrup Sabroe, partner i MOEF.

Tegninger en udfordring

For det første skal man gøre sig det klart, at de billige desktop-printere udelukkende dur til simple, grove prototyper. Mere avancerede prototyper eller deciderede produktionsemner i dyre og komplicerede materialer kræver 3D-printere i en helt anden prisklasse.

Men som det måske allervigtigste skal man være klar over, at selv om printeren er rimelig simpel at bruge, skal den til enhver tid fodres med CAD-tegninger i 3D. Og lige netop tegningerne kan hurtigt blive en udfordring.

»Hvis man i forvejen har 3D-­tegnere i huset, så er det bare med at komme i gang – det kan kun gå for langsomt. Men har man ikke det, er det primært dér, man skal gøre sig nogle overvejelser. Vil man eksempelvis ansætte sig til de kompetencer, eller vil man videreuddanne en af sine medarbejdere?,« siger Kristoffer Kelstrup Sabroe.

Han er ikke selv stødt på programmer, der gør tegnedelen super brugervenlig. Ordentlige tegninger kræver tungere programmer som SolidWorks eller Inventor. Men kan man nøjes med simple, konceptuelle tegninger, er gratisprogrammer som Google SketchUp eller Tinkercad et godt sted at starte, anbefaler han.

Generelt får man, hvad man betaler for, bekræfter Thomas Tønnesen fra printleverandøren Protech, som understreger, at der stadig er langt fra desktopprintere til professionelle maskiner.

Hul til nyt marked

I hans optik er de vigtigste parametre, hvad der følger med købet i form af support, teknisk knowhow, garanti og service. Men at en desktopprinter til få tusinde kroner virkelig kan speede produktudviklingstiden op, er MOEF selv et glimrende eksempel på.

3D-printede prototyper– såkaldte iterationer – var et vigtigt værktøj, da MOEF skulle udvikle sit WaterWolf-undervandskamera til lystfiskere. I alt 24 iterationer blev det til, inden det endelige design (nederst) blev valgt.

Takket være et egenudviklet lyst­fiskerkamera, WaterWolf HD UW 1, der monteres direkte på fiskelinen under vandet, har det danske innovationshus åbnet dørene til et helt nyt marked, lystfiskerne, og solgt 20.000 eksemplarer i Europa på én måned. Kameraet er udtænkt af partner i MOEF Michael Trøst, der selv er ivrig lystfisker.

Undervejs i udviklingsprocessen lavede MOEF mere end 24 iterationer på designet af kameraet på meget kort tid.

3D-print blev brugt i alt fra konceptuelle modeller til egentlige prototyper, som lystfiskere havde med ude at teste.

Kommentarer (12)

Han er ikke selv stødt på programmer, der gør tegnedelen super brugervenlig.

Det har jeg. Programmet hedder OpenSCAD Det er super simpelt, sjovt og lynhurtigt at bruge.

 • 1
 • 1

Nu bruger jeg også selv OpenSCAD, men brugervenligt er det vel næppe? Folk der er vant til at programmere har nok ikke svært ved at gennemskue det, men alle andre tror jeg indlæringskurven er imponerende stejl :) Så er SketchUp nok en anelse mere brugervenligt ;)

 • 0
 • 0

Jeg er noget forundret over de mener det er CAD programmer som er det største problem. Altså hvis man laver prototyper er det fordi man senere har et produkt, og så skal det jo tegnes alligevel...

JEG mener slet ikke at CAD er problemet. Tværtimod er det nok det mest udviklede af alt indenfor 3d print. Netop fordi man direkte kan bruge gode programmer som SW.

Tværtimod er det min oplevelse at 3d printerne har problemer med:

 • Calibrering, at få et perfekt print er slet ikke trivielt og det er slet ikke automatiseret.

 • Slid og mystiske "crashs" - Et "glitch" og dit 20 timer lange print dør 4 timer før det er færdigt.

 • Tid, jeg er faktisk lidt i tvivl om hvorfor det hedder rapid prototyping. Ja, en lille terning eller smykke kan laves på få timer. Men jeg skyder på at den prototype, de har lavet i artiklen har taget mellem 7 og 10 timer - Og det er en lille ting de har lavet der. 3d printere er overraskende langsomme.

 • Pålidelighed, Sammenkoget af alt ovenstående er, at hvis jeg skulle bruge 3d print professionelt, så ville jeg ikke turde starte 3d printeren ved fyraften, gå hjem og forvente at min dims var klar til 9 mødet næste morgen. Der er simpelthen for mange ting som kan gå galt.

Det kommer alt sammen. Udviklingen går stærkt og der er mange spændende Kickstarter projekter. Men mit bud er, at 3d printere kun er relevant hvis der er en som er klar til at kæmpe for at få den til at virke. Vi er stadig (~5 år) langt fra CTRL+P gå til frokost og hent ens dims på vejen tilbage.

https://www.youtube.com/watch?v=9eDSRjDx1so - 10 timer feks.

Læs også: https://medium.com/@sandersk/why-i-broke-u...

Mvh Lars - Som stadig kæmper med sin Kossel clon.

 • 3
 • 0

Det kan du godt have ret i Lars. Det kræver en del viden om processen, at få det til at spille. Man skal designe med omtanke for at få et godt print ud, og man skal kende sin printer for at fintune parametrene til designet. Derfor er hverken CAD processen eller print processen særlig nem når man anvender fusede filament printere.
Man må nok se i øjnene at det at designe 3d objekter generelt har en stejl indlæringskurve uanset hvilket program man anvender. Jeg kan så personligt bedre forlige mig med at bruge lidt tid på at forstå nogle få geometriske kommandoer end jeg kan med at indlære de ca. 150 menu knapper der er i et program som f.eks. Rhino 3D. SketchUp er efter min mening komplet uanvendeligt til modeller som skal 3d printes. Det at generere en STL filen i SketchUp fungerer ikke særligt godt.

 • 0
 • 0

Prøv lige at se på analogier, og dem er der mange af.

Mange vanskelige processer er blevet simplificeret, men hver gang har brugerne skulle lære nyt, og hver gang er værktøjerne udviklet fra komplicerede til simple, brugervenlige.
Der må være læsere her som har oplevet tiden før " tekstbehandling", hvor sekretærer, layoutfolk, grafiske designere, typografer og andre var nødvendige for at producere trykte ting og sager.
Idag kan alle, med større eller mindre held, lave dokumenter og tryksager i fonte, med farver og grafik. Bliver det bedre af en professionel, ja ofte. Men til daglig brug går det.

Og sådan er det med andre ting også.
For år tilbage lavede vi tegninger og skitser som dygtige håndværkere omsatte til virkelighed i træ, metal, jern og senere plastik.
3-d-print er nu som tekstbehandling i 1980-85. Mon ikke kløgtige hjerner vil give os både bedre CAD og printere ?
Mon forhistorien, tryksagerne, var kommet så langt uden forsøg ?

Jeg er fortrøstningsfuld, men jeg har jo også engang tegnet med tusch og ridsefjer på et bræt med hovedlineal.

 • 2
 • 0

For en virksomhed der i forvejen laver CAD tegninger, ligger den jo lige for.
Jeg har dog mødt et par stykker som er begejstrede for teknologien og som bare skal have en 3D printer, men de ved ikke noget om 3D. Det kan de så komme til.

Sagen er bare den at skal 3D bryde nogle grænser og skabe ny kreativitet helt ind i nye fagområder, så kræver det, at der er nogle flere som kan lave CAD tegninger.

 • 0
 • 0

Min søn og jeg har haft en 3D'er i ca. et halvt år. Min søn har meget stor fornøjelse af at downloade stl-filer og printe.
Det har for mig været helt fantastisk at kunne lave nogle af de skøre smådimser jeg ellers ikke har kunnet lave uden besværlighed og tilgang til maskiner.

Jeg har rodet lidt med CAD programmer, men det langt tilbage i tiden. Jeg prøvede SketchUp først fordi jeg havde brugt det før, men det var vanskeligt at få STL filer ud af det uden fejl. FreeCad er ganske anvendeligt, men lidt tungt at danse med. 3D Printhuset sagde at jeg kunne prøve Cubify Invent ( ca. kr. 400) og det program har jeg brugt til at modelere ca. 10 forskellige objekter. Om det egner sig til større projekter tror jeg ikke, men til at komme i gang er det rigtig godt.

Jeg havde ikke forventet få problemer med selve 3D printeren (Ultimaker 2), men der har været knas som beskrevet i denne blog - men meget lærerigt.

Den bedste kilde til fif og fiduser er andre der har fingrene i sovsen. Det er lidt svært at få den fysiske kontakt med andre, men der er meget værdifulde blogs "derude" og meget stor hjælpsomhed.

Det mest overraskende er at det kan lade sig gøre at printe noget håndgribeligt. Derefter er det overraskende hvor meget jeg konstruerer med den gamle tankegang. Hvorfor dog tænke i skruer/samlinger/tætninger hvis det hele kan printes i et hug ?

Plasten er dog ikke af en styrke så det kan holde til det vilde, men når man nu kun er "part-time" amatør, så kommer der nok snart en teknologi der kan printe i noget der kan holde til en pengepung der også kan holde - og så er vi måske mere flyvefærdige :-)

 • 1
 • 0

Plasten er dog ikke af en styrke så det kan holde til det vilde, men når man nu kun er "part-time" amatør, så kommer der nok snart en teknologi der kan printe i noget der kan holde til en pengepung der også kan holde - og så er vi måske mere flyvefærdige :-)


Nu ved jeg ikke hvad du mener med "det vilde", men der er mange faktorer som har indflydelse på styrken. Man skal f.eks. være opmærksom på at plasten er hygroskopisk, så hvis man vil have fuld styrke på emnet, så skal filamentet opbevares i en lukket beholder sammen med noget tørre middel.

 • 0
 • 0

Plasten er dog ikke af en styrke så det kan holde til det vilde, men når man nu kun er "part-time" amatør, så kommer der nok snart en teknologi der kan printe i noget der kan holde til en pengepung der også kan holde - og så er vi måske mere flyvefærdige :-)

Hvis du vil have virkelig styrke så kommer det... Se her:

https://www.indiegogo.com/projects/sintrat...

Ellers så vil jeg sige at styrken i printet (jeg printer i ABS) har været overraskende høj i mine øjne men det er nok også meget et spørgsmål om hvad man forventer. Jeg har stadig ikke printet noget som jeg rent faktisk bruger i dagligdagen så min erfaring er nok også mindre end din. Jeg tror / forventer at langt hen af vejen er styrken noget man kan designe sig ud af hvis man kan regne med at printeren hver gang levere et print med en bestemt styrke.

 • 1
 • 0

Det firma som jeg er i har for nylig købt en 3D printer for selv at kunne printe prototyper, en af de billige FDM typer. Vi har tidligere fået lavet en del ved underleverandører, men fik lyst til selv at lege lidt med teknikken. Jeg vil mene at en forudsætning for at få noget ud af sådan en, er at man kan arbejde i 3D. Hvilket tegneprogram man bruger er op til en selv, blot det er et professionelt program, hvis man forventer at få et professionelt resultat ud af det. Hverken Sketchup eller lignende regner jeg som professionelle. Outputtet bliver aldrig bedre end inputtet. Vi har haft printeren i 3 måneder og har indtil videre ikke haft nogen tekniske problemer. Vi har lavet en 5-6 print indtil videre, og jeg er først ved at lære den at kende. Jeg forventer ikke at vi kan lave alle vores prototyper på den i fremtiden, men den giver mig en ret god fornemmelse af hvad der kan lade sig gøre.

 • 0
 • 0

Hej Alle,

Tak for et genialt indlæg! :) Jeg har lige i fredags bestil et Craftbot Plus fra http://www.3dnielsen.dk/ Steen derfra virkede helt ekstremt serviceminded, og brugte den bedre halvdel af 45 minutter, på at rådgive mig i den rigtige "lidt billigere" retning... Det blev dog til Craftbotten, efter insistering fra jeg! :) Den kommer snart, og jeg glæder mig som et lille barn til juleaften...

I forhold til tegneprogram mener jeg at jeg er dækket godt ind? :) Jeg har i mine yngre dage arbejdet en del med Lightwave 3D & Photoshop - Begge understøtter stl-filer?

 • 0
 • 0