Det skæve tårn i Pisa er stabiliseret for de næste 300 år

Det skæve tårn i Pisa er stadig skævt. Men tårnets hældning på omkring 4 meter i forhold til lodret har vist sig konstant i de seneste år.

Tårnets stilling har ikke ændret sig en millimeter siden 2001, hvor et stort ingeniørprojekt reducerede den oprindelige hældning med omkring 40 centimeter.

Ingeniør og geolog Michele Jamiolkowsky, der netop er blevet færdig med at måle tårnet igennem, lover, at det nu er stabiliseret og uden for fare - i det mindste i de næste 300 år.

Det skæve tårn i Pisa. (Foto: Wikimedia) Illustration: Wikimedia

»Alle vores beregninger har vist sig at holde,« siger han til det italienske dagblad Corriere della Sera om tårnet, som Galileo siges at have brugt til tyngdekraft-eksperimenter.

Indtil 1990 sank tårnet en millimeter hvert år. Det blev lukket for besøgende i 12 år, men genåbnet i i december 2001 efter at være blevet rejst til dets hældningsgrad i 1700.

Det 14.000 ton tunge fritstående klokketårn er bygget i flere tempi mellem 1174 og 1370. Men grunden, hvorpå det er bygget, viste sig ustabil, og tårnet begyndte allerede at hælde, mens tårnet stadig var under opførelse. I et desperat forsøg på at genoprette tårnets struktur til lodret brugte anlægsarbejderne trapezformede sten med indadgående hældning.

Under den stabilisering, som blev afsluttet i 2001, blev tårnet dels fastgjort til grunden med ankre, dels blev grunden under hældningen stabiliseret med cement-injektioner.

Restaureringsarbejderne bruger nu et specialdesignet, letvægts-stillads af en aluminiumsblanding, når de renser tårnets hvide og grå marmor.

Myndighederne har ingen planer om at rette det skæve tårn i Pisa op, fordi det ville mindske tårnets status som turisttrækplaster på linje med Colosseum i Rom.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Noget siger mig at stabiliseringen ikke er korrekt beskrevet i ovenstående indlæg. Tårnet står på en undergrund hvor halvdelen er blød og den anden halvdel hård, derfor hælder det over tid. Det problem løste ingeniørene ved at bore skråboringer ned i den hårde del af undergrunden og lade de åbne huller stå. Over tid kollapsede hullerne pga. belastningen ovenfra, grunden satte sig og vupti, tårnet var rettet så meget op som man havde beregnet.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten