Det Økologiske Råd: Så meget skal det koste at have en brændeovn
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Det Økologiske Råd: Så meget skal det koste at have en brændeovn

Hvis det står til Det Økologiske Råd, skal det koste 8.000 kroner årligt i en såkaldt grøn ejerafgift at have en nyere brændeovn, hvis man bor i byen.

Sådan lyder forslaget til en ny afgiftsstruktur, som interesseorganisationen Det Økologiske Råd har sendt til miljøministeren og skattekommissionen i kølvandet på den seneste tids diskussion om forurening fra brændeovne. Og diskussionen fortsætter. Blandt andet har Miljøstyrelsen har indkaldt til et møde mandag. Her skal alle med interesse for regulering af luftforurening fra brændovne diskutere en opdatering af brændeovnsbekendtgørelsen.
Bor man i stedet på landet, slipper man med en afgift på 4.000 kroner årligt, foreslår Det Økologiske Råd. Det er samme beløb, som en svanemærket brændeovn skal koste at have i byen. Og har man en svanemærket ovn og bor på landet, hvor der muligvis ikke er andre varmekilder, så skal brændeovnene være ganske gratis at have stående.

Begrundelsen fra Det Økologiske Råd for at gå efter at få afgifter på brændeovne er blandt andet, at det er et nødvendigt værktøj for at imødekomme den stramning af EU's National Emission Ceiling (NEC)-direktiv, der kommer næste år. Her bliver der stillet krav til de enkelte medlemsstaters partikeludslip.

»Det er en overordnet regulering, hvor man allerede nu kan begynde at tage højde for kravene i det nye NEC-direktiv om luftforurening. Det betyder, at vi skal til at reducere partikel-udslippet fra danske forureningskilder, og da brændefyring står for cirka 60 procent af udslippet fra danske forureningskilder, så skal vi selvfølgelig til at reducere den forurening - ellers kommer vi aldrig i mål,« siger civilingeniør og ph.d. Kåre Press-Kristensen fra Det Økologiske Råd, der blandt andet beskæftiger sig med luftforurening.

Læs også: DMU: Brændeovnen oser mere i stuen end i haven

Kåre Press-Kristensen hæfter sig desuden ved, at det er paradoksalt, at brændeovne i dag, som en af de eneste varmekilder, ikke er afgiftsbelagt, når det samtidig er den største kilde til partikelforurening.

Ifølge Det Økologiske Råd dækker brændefyring 10 procent af varmebehovet, mens den står for omkring 60 procent af det danske partikeludslip.

Med en ejerafgift på brændeovne mener han derfor, at man også vil opnå en mere fair afgiftsbelægning af varmekilder, så de kilder, der forurener mest, også beskattes.

Og han er ikke i tvivl om, at et sådant afgiftssystem vil begrænse forureningen fra brændeovne betragteligt.

»Hvis vores afgiftssystem blev gennemført, ville det i hvert fald betyde, at selvom alle brændeovnsejere ønsker stadig at have brændeovn, ville de skifte den ud med nye brændeovne, og alene det vil give en halvering af forureningen. Så det vil minimere problemet, dels på grund af udskiftning af ældre brændeovne, og dels på grund af, at flere vil skifte til mere miljørigtige varmekilder,« siger Kåre Press-Kristensen.

http://denkorteavis.dk/2012/4947/
"Selv om navnet lyder officielt, så er Det Økologiske Råd et helt igennem privat foretagende, der økonomisk er dybt afhængig af Dansk Energi. Dansk Energi repræsenterer blandt andre Dong Energy A/S, SEAS-NVE plus en række el-selskaber og fjernvarmeværker.

Af årsregnskabet for 2010 fremgår det således, at Det Økologiske Råd blev finansieret med 2,4 millioner kroner fra Dansk Energi ud af et samlet budget på 5,2 millioner kroner."

  • 1
  • 0

Jeg kan se at artiklen flere steder bruger begrebet brændefyring, men brændefyring foregår ikke kun i brændeovne, altså hvis min tankegang om brændeovne er korrekt. Jeg tænker på en brændeovn som en pejs. Når artiklen skriver brændefyring, kommer dertil vel også brændefyr fra centralvarme anlæg i huse. Endvidere må jeg tro at pillefyr også kommer ind under dette begreb, dog uden at jeg kan forankre det i noget. Et så vagt udtryk som 'brændfyring' kunne også sidestilles med de centralvarmeværker der bruger flis eller træpiller. Jeg håber at forfatteren af artiklen vil søge noget opdateret information og i artiklen fortælle hvad udtrykkene 'brændeovn' samt 'brændefyring' står for.
God weekend

  • 0
  • 0