Det nye plastproblem? Tekstiler kan blive affaldssektorens smertensbarn

Plus16. oktober 2021 kl. 12:008
Tekstil affaldhierarki
Kemisk genanvendelse dækker over alle processer, hvor materialerne skilles fra hinanden via kemiske eller enzymbaserede processer. Fordelen er, at materialerne her reduceres til deres molekylære byggesten, som så kan spindes og bruges til fremstillingen af nye tekstiler af samme kvalitet, som hvis de var produceret med jomfruelige råvarer. Selvom der forskes i mange forskellige teknologier, er de fleste kemiske processer stadig dyre og ikke i industriel skala. Illustration: Ingeniøren.
Senest i 2025 skal EU-landene begynde at indsamle og genanvende borgernes aflagte tøj og andet affald af tekstil – den fjerdestørste kilde til CO2-udledning.
Artiklen er ældre end 30 dage

Affald DeT nye plastproblem?

Den her fraktion kan blive den nye plast – ja, måske endnu værre, lyder det ­indimellem fra affaldsfolk, når snakken ­falder på det tekstilaffald, som alle danskere om få år skal begynde at sor­tere ved husstanden. Det siger ikke så lidt, da udfordringerne med at håndtere og genanvende vores plastaffald – som tidligere beskrevet i Ingeniøren – er en saga i sig selv.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
19. oktober 2021 kl. 18:18

Figuren viser nok også hvor man skal prioritere, og dermed også bortprioritere nogle ting. Det kan godt lyde kættersisk men. Når man ser på plast så er der en rigtigt god muligthed for genbrug af klar plast. Det er penge værd. Derimod er farvet plast noget man skal betale for at komme af med. Måske var det vejen frem at det er klar plast man indsamler, lader farvet plast blive restaffald, og arbejder på at så meget som muligt af plasten ikke farves. Man skulle nok også undgå at "opfinde" den ekstra fraktion der hedder "mælkekartoner" men bare håndtere det som pap. Ellers bliver det en alt for lille fraktion.

Genbrug af tøj er en sag helt for sig selv. Alt stof er kendetegnet ved at det, fra begyndelsen af, består af lange fibre, men for at skuille det ad bliver der kun korte fibre tilbage. Det vil gøre det meget svært at genbruge uld og bomuld.

Generelt er vi, i vores velstillede verden, nået der til at arbejdsløn er blevet så dyr at den i den grad hæmmer genanvendelse. Reparerer vi en cykel, eller køber vi en ny, lavet i Kina? Hvad med nogle af de hårde hvidevarer?

7
19. oktober 2021 kl. 18:00

økonomiske årsager valgte kartonen

Net det er det ikke. Der er et bl.a. sundhedsaspekt. Den kemi der skal til for at rengøre en flaske er ikke for "sarte sjæle". De er energikrævende at håndtere og der bruges rigtigt meget energi ved produktion / genvinding. De har samtidigt en ret kort levealder. Som jeg husker det havde en øl/sodavandsflaske et "liv" på 6 til 7 gange.

6
19. oktober 2021 kl. 17:52

end en plastikcoated pap-kartorn.

I dag leverer Rema 1000 deres "egen" økologiske mælk fra Gram Slot 1 liters plastposer. De har luftfyldt "håndtag" står pænt af sig selv og kan rulles sammen når de er brugt. Det er min erfaring at deres mælk har længere holdbarhed end papkartoner. Den eneste ulempe jeg kan se er at plasten indeholder 30% kridt. Det er vist fordi mælk helt ikke skal udsættes for lys. Hvad genbrugsverden siger til det ved jeg ikke.

5
18. oktober 2021 kl. 11:59

så tekstilbranchen og kunderne betaler den fulde pris for bortskaffelse og teknologisk udvikling af tekstilgenbrug. En prisforhøjelse vil desuden sænke forbruget.

Nu man alligevel er igang. Forbedre kvaliteten af ikke mindst pige- og dametøj. Især dette har alle dage været præget af sjusket og fortænkt design. Hellere tidløst og holdbart.

4
18. oktober 2021 kl. 11:24

For ca. 30 år siden kunne man købe 2 liter mølk i en plasbeholder med skruelåg. Begge dele mener jeg var fremstilles i PE. Altså to dele som burde være nemmere at genanvende/omsmelte end en plastikcoated pap-kartorn.

3
18. oktober 2021 kl. 08:42

Design out waste

Mens de færreste ønsker at overtage andres aflagte mælkekartoner, så trives genbrugstøjbutikkerne

God artikel og godt at Ingeniøren har fokus på disse områder.

Jeg håber dog virkelig, at vi snart begynder at kigge mere på designet af produkterne end blot på affaldshåndteringen, når vi skal løse disse problemer på lang sigt.

Mælkekartoner er et godt eksempel på et område, hvor vi havde en genbrugelig løsning, men (formentlig) af økonomiske årsager valgte kartonen, der hverken kan genbruges eller genanvendes (ihvertfald i DK). Genbrug var standarden for blot 50 år siden. Har vi virkelig glemt det? Jeg siger ikke, vi skal skrue tiden tilbage til hestetrukne mælkevogne med fløjtende kuske, men vi kunne måske lade de gamle dyder spille mere ind i problemløsningen, når vi nu ved, at genbrug ligger højest i affaldshierakiet:

Langtidsholdbart design. Robuste produkter, der kan holde til at blive genbrugt. Rene materialefraktioner, der kan genvendes 100% når de til sidst ikke kan genbruges længere.

Det gælder for tekstiler som for stort set alle andre produkter: hvis vi stiller lovmæssige krav om at designe dem, så de med fordel kan genbruges (adskilbarhed, rene materialer osv.), så vil vi komme til at genbruge dem mere og ikke blot blive ved med at diskutere de evigt stigende mængder AFFALD.

Affaldshåndtering er symptombehandling. Kuren mod affald ligger i produktdesignet.

1
16. oktober 2021 kl. 14:13

Denne rangordning kan godt skygge for den reelle CO2 belastning, hvor tekstiler er opgjort til ca. 1/10 af hver danskers CO2 udledning, som skulle være 5 til 6Mt/år.

Hvor megt af det kan så genbruges, og hvor meget CO2 vil det koste at gøre det?

Grafikken i artiklen mangler i den grad nogle tal og procenter, så man kan vurdere virkningen af dette genbrug.