Det nye klimavalg: En ødelagt verden eller en meget ødelagt verden

25. september 2007 kl. 15:495
Vi har alle været vant til at snakke om at klimaændringer vil ramme vores børnebørn. Nu ved vi, at de rammer os. Sådan lyder det fra en britisk professor, efter et udkast til en dyster slutrapport fra FN's klimapanel er sluppet ud.
Artiklen er ældre end 30 dage

»Vi kan vælge mellem en ødelagt verden og en meget ødelagt verden.«

Sådan lød beskeden forleden fra en af vismændene i FN's klimapanel (IPCC), Martin Parry. Nu viser et udkast til klimapanelets slutrapport, som den norske avis Aftenposten refererer, at der er stor sandhed bag de ord.

Ifølge udkastet er det allerede for sent forhindre alvorlige klimaændringer, fordi forsinkelser i klimasystemets respons og såkaldte feedback-effekter uundgåeligt vil føre til yderligere klimaændringer.

Med andre ord er vi for sent ude med at forhindre omfattende udryddelser af dyrearter og koralrev, havstigninger og voldsomme stormvejr, lyder konklusionerne i udkastet til slutrapporten fra IPCC ifølge Aftenposten.

Klimaændringer rammer os før vores børnebørn

Ifølge IPCC er der kun mellem en og ti procent sandsynlighed for, at den globale temperatur kan forhindres i at stige de magiske to grader, som EU og andre lande har sat som en grænse for, hvornår klimaændringerne bliver alvorlige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stiger temperaturen med mere end to grader, vil millioner af mennesker dø af sult og tørke, mens 20 til 30 procent af verdens dyrearter risikerer at bukke under, lyder konklusionen fra IPCC.

»Vi har alle været vant til at snakke om at klimaændringer vil ramme vores børnebørn. Nu ved vi, at de rammer os,« siger Martin Parry, professor ved det meteorologiske institut i Storbritannien, til Aftenposten.

På tide at gøre klar til fremtidens klima

Ifølge Martin Parry er der stadig mulighed for at bremse de værste klimaforandringer, men samtidig bør vi i fællesskab begynde at tilpasse os den kommende globale hedetur.

Ifølge IPCC vil havisen i Arktis med meget stor sandsynlighed være væk om sommeren inden udgangen af dette århundrede, og selv om de store havstrømme i Atlanterhavet ikke nødvendigvis kollapser, så vil de svækkes betydeligt.

Lange udsigter til klimaaftale

Udkastet til FN's klimarapport kommer, samtidig med at 150 lande er blevet færdig med et klimamøde i New York.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fra Danmark deltog statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og miljøminister Connie Hedegaard (K), og statsministeren måtte erkende, at trods snak om høje ambitioner så er der meget, meget langt igen.

»Det er positivt, at vi har fået bekræftet det tætte politiske fokus på klimapolitik. Men diskussionerne og talerne viser også, at på nuværende tidspunkt er det meget runde vendinger og meget lidt forpligtende. Der er en meget stor opgave foran os,« siger Anders Fogh Rasmussen til Berlingske om udsigten til at skabe en klimaaftale på topmødet i København i 2009.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
26. september 2007 kl. 00:33

har tænkt sig at bruge en del af den danske udviklingsbistand til at bekæmpe global opvarmning.

  • Vil det sige, at han mener de fattigste mennesker i verden, skal være med til at løse et globalt problem, som vi i den industrialiserede del af verden har skabt????
4
25. september 2007 kl. 23:08

Jeg tillader mig at bede dig bruge "Kontakt", istedet for at komme med off topic posts.

3
25. september 2007 kl. 18:24

Jeg tillader mig hermed, at spørge ”ingeniøren” om, hvor mit ydmyg indlæg i klimadebatten fra 2003 , papirudgaven, med titlen ” Danmark og verdens sande tilstand ” er blevet af. Den er ikke at finde ved søgning i arkivet

1
25. september 2007 kl. 17:16

»Vi kan vælge mellem en ødelagt verden og en meget ødelagt verden.«

Dette udsagn minder mig om datterens meget kraftige udbrud, da bedemanden tabte hendes fars kiste på vej ud af huset:

"Ahhh - du har slået min far ihjel"

"Åh ja - det er meget beklageligt - men han var jo død da."

"Uhhh nej, nu er han meget mere død."

Da må man unægtelig spørge: Hvor mange gange skal jorden være ødelagt, før den begynder at blive uegnet at bo på?