Det hidtil bedste satellitkort over Antarktis

En gruppe forskere fra Nasa, U.S. Geological Survey, National Science Foundation i USA og ritish Antarctic Survey har offentliggjort det hidtil mest detaljerede kort over Antarktis.

Kortet er sammensat ud fra 1.100 billeder, som Nasas Landsat-7-satellit tog mellem 1999 og 2001. Det viser kontinentet uden skyer og landskabet i de rigtige farver. Opløsningen er ti gange bedre end tidligere kort.

Det nye kortet dækker næsten hele Antarktis uden nogle nævneværdige huller, bortset fra et lille område omkring sydpolen, og overlappet mellem de 1.100 billeder kan næsten ikke ses. Området ved sydpolen kan ikke kortlægges fra Landsat på grund af dens bane.

Det nye kort over Antarktis er sammensat af 1.100 billeder fra Nasas Landsat-7-satellit. (Foto: Nasa/USGS) Illustration: Nasa/USGS

Andrew Fleming fra British Antarctic Survey i England, kalder det nye kort over Antarktis for et vigtigt bidrag til det Internationale Polar år, hvor mere end 60.000 forskere er involveret.

Ud fra de nye kort bliver det nemmere at planlægge ekspeditioner til Antarktis, ligesom det kan forbedre kortlægningen af klippeformationer og - typer.

Også almindelige mennesker gå på opdagelse via den frit tilgængelige Web-side. Herfra kan der hentes otte forskellige versions af den fulde mosaik af Antarktis hjem.

De første satellitbilleder af Antarktis blev tilgængelige i 1972 med Nasa Earth Resources Technology Satellite, som senere blev omdøbt til Landsat. Siden har en lang række af disse Landsat-satellitter kortlagt området store dele af Jorden. De første Landsat-satellitter havde en forholdsvis begrænset opløsning og kapacitet i forhold til de nyere Landsat-4, -5 og -7.

Indtil 1972 måtte forskerne benytte fly og skibsobservationer for at kortlægge Antarktis' isdækkede område.

Dokumentation

Kortet over Antarktis
Nasas pressemeddelelse