Det grønne Europa udvandt 300 millioner ton kul i 2020

Plus22. februar 2022 kl. 10:106
Det grønne Europa udvandt 300 millioner ton kul i 2020
Illustration: Global Energy Monitor’s Global Coal Plant Tracker | Screendump 21/02-2021.
Til trods for at huse de 10 grønneste lande i verden, bliver der stadig hevet sort brændsel op af jorden i Europa i en mængde, der skal måles i millioner af tons.
Artiklen er ældre end 30 dage

På den lille tange af Polen, der kiler sig ned mellem Tjekkiet på østsiden og Tyskland mod vest ligger Turow-minen. En mine, der årligt udvinder lige knap fem millioner tons stenkul. Mens resten af den vestlige verden har vendt sig mod VE-kilder og alternativer til det sorte brændsel, så bliver der fortsat gravet masser af den CO2-tunge energikilde op af undergrunden i Turow-minen.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
24. februar 2022 kl. 00:25

Men mht. artiklen må Europa måske trækkes nogle år ekstra med kul for vi har gjort os alt for afhængige af russisk gas i jagten på "billige" CO2 reducerede udledninger.

Med Europa på vej ind i en krigssituation er man nødt til at ændre sine prioriteringer, så man blandt andet sikrer sin energiforsyning bedst muligt. Det kan man i den aktuelle situation gøre med kul og hvis det er nødvendigt er der ingen vej udenom at øge kulforbruget betragteligt indtil man kan finde en mere pålidelig gasleverandør.

Kigger man på FN's 17 verdensmål så vil man også se at grøn energi rangerer på en 7. plads og klima på en 13. plads, så de er altså ikke en anbefaling af at droppe kul hvis det sætter muligheden for at opnå de øvrige mål overstyr!

Så aktuelt har Tysklands udfasning af atomkraft og Storbritanniens udfasning af kul uden at have mere pålidelige alternativer end russisk gas ført til en sikkerhedspolitisk katastrofe og udover at binde centraleuropa og formentlig også Danmark til kul i mange år frem, så har det også været med til at lokke Putin ud på et eventyr som kun kan komme til at koste Rusland dyrt i del lange løb:

https://denkorteavis.dk/2022/ukraine-konflikten-goer-det-aetsende-klart-hvor-fatale-konsekvenser-angela-merkel-har-haft-for-europa/

5
23. februar 2022 kl. 18:58

Der behøver vel ikke at være noget formål, det kan betragtes som en oplysning.

I andre mål svarer det i brændværdi til et middelforbrug på 240GW. En del af kullet bruges nok i jernindustrien, hvor det er svært at erstatte.

4
23. februar 2022 kl. 11:39

Jeg må nok indrømme at formålet med denne artikkel forvirrer mig... Er der nogen på redaktionen der har troede at Europa var færdig med at anvende kul? Er der nogen der har haft som forventning af vi i Europa var færdig med den grønne omstilling? Ser det ud til at vi ikke holder målsætningen om at have udfaset kul i Danmark inden 2030 og vist nok senere i resten af Europa?

300 milioner tons lyder af meget, især når det ikke sættes i forhold til en historisk udvikling... Og en stigning fra 2020 til 2021 på 46% er lige til en overskrift, men er der sket noget der ikke var forventet ud fra den aktuelle situation?

Personligt så jeg gerne at der var stoppet for al kulafbrænding i Danmark allerede nu, at vi allerede var i mål med alternativerne, men der er vel ingen der forventer at en så massiv omlægning af energiforsyningen vil blive gennemført 8 år før det er planlagt?

3
22. februar 2022 kl. 13:30

Kan man ikke cracke noget af overskudsolien til den manglende gas og herunder arkivere den forurenene svovl?

2
22. februar 2022 kl. 11:44

Nej ret beset handler i krigen i Ukraine om, at Putin ønsker Rusland igen bliver en stormagt og underliggende at Rusland er MEGET bange for en muslificering af landet.

Uden Ukraine intet Storrusland

Det var selv Jeltsin klar over i sine alkoholtåger

https://nsarchive.gwu.edu/document/23634-memorandum-telephone-conversation-between-president-bush-and-president-yeltsin

"That would dramatically change the balance in the Union between slavic and islamic nations. We can't have a situation where Russia and Byelorussia have two votes as slavic states against five for the Islamic nations."

Men mht. artiklen må Europa måske trækkes nogle år ekstra med kul for vi har gjort os alt for afhængige af russisk gas i jagten på "billige" CO2 reducerede udledninger.

1
22. februar 2022 kl. 10:25

Er det i virkeligheden det krigen i Ukraine drejer sig om - En af verdens største kulforekomster?

Jamen det lover da godt for den grønne omstilling :-(