Dieseltog udleder 23 gram CO2 pr. passager og kilometer, mens samme strækning for en passager i en fjernbus udleder 23,5 gram CO2.
Det viser et svar fra transportministeren, som henter sine oplysninger fra DSB's miljørapport 2018. Det oplyser Transportministeriet til Ingeniøren. Bussernes udledning stammer fra DTU's opgørelse over transportøkonomiske enhedspriser.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Nej.... der er hverken hoved eller hale i disse tal....
En detalje som også skal tages med i beregningen, er hvordan man kommer hen til togstationen, og hvor mange kilometer ekstra en tur tager, fordi skinnerne nu en gang ligger hvor de gør.
Jo færre passagerer der er i et transport middel, jo mere vil det køre den lige vej.
Jeg antager at du svarer mig? Når du bruger gennemsnitlig belægning for de andre transportfirmaer, giver det vel mest mening at gøre det samme for bilen?Det er der heller ikke tale om. Blot et eksenpel på hvad der er muligt og hvad det betyder. Man kan også være 5 i mange biler. Gennemsnittet er vist 1,3
Det er der heller ikke tale om. Blot et eksenpel på hvad der er muligt og hvad det betyder. Man kan også være 5 i mange biler. Gennemsnittet er vist 1,3
Ganske godt link ovenfor. Måske er netop de lavere service omkostninger værd at se på. Ofte er el-motor systemer billigere i vedligehold end diesel-motor-katalysator systemer. Dertil kommer mulighederne for automatisk kollonnekørsel og vupti så har vi et elektrisk vogntog som kan køre over Kattegat broen. Så måske vi burde holde op med at kræve skinner over denne forbindelse.
https://www.proterra.com/products/40-foot-catalyst/Her er din hyldevare. Og hvis du vil købe en fra Kina så er der mange muligheder
Nu kan man også sætte ekstra togsæt på de store afgange og fjerne på de små.Men med timedrift på toget kører der måske 16 tog til Århus med meget varierende belægning.
1000 togsæder med 60% siger 400 tomme.</p>
<p>Busser må formodes at benytte en mere tilpasset plan med færre afgangstider OG dublerede (multible) busser i peak.
Det må vel slå igennem ?
Bus til 600 siger højst een bus som ikke er fuld (eller 11 busser med 55 passagerer). Og måske x chauffører som går hjem.....
Tidligere har DSB haft en gennemsnitlig belægning på tog over storebælt på 80%
Ps. en IC3 har 151 pladser pr. togsæt...
Jeg undskylder, at jeg ikke kan finde et spansk tastatur ....
Fordi en 300+ km elbus ikke er hyldevarer idag, så udelukker det ikke at det findes om 5-7 år. Måske med brint, måske med batteri, måske med strømaftagere på dele af ruten, måske ...
Så det forhold at der synes god CO2-balance for busser allerede nu taler for asfalt, som har multi-anvendelighed - i modsætning til blodrøde Gladsaxe-skinner til dedikeret anvendelse og multi-milliard-investeringer. Busser kan være punkt-til-punkt. Skinner er trunk og backbone, som er rigide.
Jo, jo.
Men med timedrift på toget kører der måske 16 tog til Århus med meget varierende belægning. 1000 togsæder med 60% siger 400 tomme.
Busser må formodes at benytte en mere tilpasset plan med færre afgangstider OG dublerede (multible) busser i peak. Det må vel slå igennem ? Bus til 600 siger højst een bus som ikke er fuld (eller 11 busser med 55 passagerer). Og måske x chauffører som går hjem.....
Tallene fra Dansk Fjerntransport viser, at fjernbusser med den nyeste slags motorer udleder 6300 gram CO2 på en rejse fra København til Aarhus. Med 54 sæder i bussen og en belægsprocent på 63% betyder det 34 fyldte sæder og en forurening på ca. 21 gram CO2 pr. personkilometer.</p>
<p>Busvognmændenes organisation beregner IC3-dieseltoget til at udlede 7922 gram CO2 på samme rejse. Togene har i dette tilfælde 288 sæder med en belægsprocent på 64%, hvilket giver 184 fyldte sæder og 24 gram CO2 pr. personkilometer.
Et hurtigt overslag: Næste samme udledning for bus og tog. (6300 g/7922 g) Godt 5 gange så mage passagerer i tog. (34 /184) Og dog fås ca samme udledning pr. personkilometer. (21 g/24 g)
Forklaring?
Jeg føler mig ikke sikker på, at beregningerne er valide og derfor må der mere til at underbygge konklusionerne. Jeg ser bort fra personbiler fordi der næppe eksisterer et validt dataunderlag.
For fjernbusser, hvor der i vidt omfang bestilles billetter, må der gælde høj belægningsprocent og ekstra busser i populære afgangstider. Det udelukker ikke nogle afgange med lavere belægning. Kan det virkelig kun blive 6x% i gennemsnit ? Der synes god overensstemmelse mellem kapacitet og belægning.
For tog, som jo i høj grad køre efter fast plan og med fast kapacitet (nærlig ens togstammer uanset tidspunkt ?), er det svært at se tæt sammenhæng mellem kapacitet og belægning. Med den altid store egenvægt, som ikke kan afpasss efter belægningen, må regnestykket blive skævt ?
Måske savner jeg blot sandsynliggørelse af de nævnte belægningsprocenter i forhold til det kendte afgangsmønster .....
Vi burde holde op med at fokusere så meget på tog, men i stedet fokusere på elbusser. Eftersom hver bus er billigere og har færre sæder giver de muligheder for flere afgange. Samtidig er asfalt mere fleksibelt end skinner for ændringer i planer.
Der er ikke længere gode argumenter for letbaner, ud over politiker-ego-værdien i at klippe en snor. For længere strækninger er det kun HVIS vi kan få hurtige tog at der er værdi i dem over elbusser.
Samme tur i en el bil: 17 kg. (1 person i bilen) 5 km/kWh 200 g/kWh dk 2017
I hvilken verden kører en gennemsnitsbillist rundt med tre passagerer?Skal man fra København til Aalborg, 417 km, får man altså:
Tog: 15 kg/pass.
Bil EU norm: 49 kg/bil - /4 = 12 kg/pass.
Bus Euro 6: 9 kg/pass.
Fly (ATR 72): 28 kg/pass.
Den fremgår af DSB's miljødeklaration på togene: IR4: 9,1 g/pladskm. Afhængig af hvordan el produceres. Tallet er fra 2014.
Så indsat i ovenstående tur til Aalborg giver IR4 3,8 kg CO2
DSB's miljørapport viser CO2-udledning pr. personkilometer for lyntoge og Intercitytog på henholdsvis 37 og 38 gram pr. personkilometer.
Skal man fra København til Aalborg, 417 km, får man altså: Tog: 15 kg/pass. Bil EU norm: 49 kg/bil - /4 = 12 kg/pass. Bus Euro 6: 9 kg/pass. Fly (ATR 72): 28 kg/pass.
Mit indtryk var faktisk, at dieseltog og busser har nogenlunde ens CO2-udledning. Men på baggrund af de her tal er det er svært at tro, at et moderne dieseltog ikke udleder en del mindre end en moderne langtursbus.
De fleste busser i Danmark i dag er noget nyere end DSBs tog. Hvis de knap kan konkurrere med dieseltog designet i 80'erne, er der da næppe meget håb for dem målt op imod en moderne togflåde. Især taget i betragtning, at de kører væsentligt langsommere.
Uanset hvad får det her forhåbentlig endelig i-ved-hvem til at holde op med at pive om, hvor meget tog forurener i forhold til busser...
Er der nogen der ved hvad tallet så vil være for et el-drevet tog? (Evt IR4 eller nyere) Så har man 3 tal. Fly: 285 Tog: 23 Elektriske tog: xx g CO2 pr. personkilometer.