Det er en tysker: Egtvedpigen stammer fra Schwarzwald

Den 16-18 årige pige, der for ca. 3.400 år siden blev lagt i en gravhøj ved Egtved nær Vejle, er et af de vigtigste fund fra Danmarks fortid.

Men hun stammer fra et område uden for Danmarks nuværende grænser.

Det fremgår af en ny undersøgelse, som er gennemført af danske forskere med Karin Margarita Frei fra Nationalmuseet i spidsen og offentliggjort i tidsskriftet Scientific Reports, der udgives af Nature-gruppen.

Undersøgelsen viser også, at Egtvedpigen rejste over store afstande de sidste to år af sin levetid og først kom til Egtved kort tid før sin død.

Karin Margarita Frei og de øvrige forskere konkluderer på den baggrund, at der i bronzealderen var en høj grad af mobilitet, hvor individer rejste over store afstande i løbet af ganske kort tid.

Hår, negle og tøj

Det er analyser af Egtvedpigens hår, negle og tøj, der har givet anledning til de nye opdagelser.

Når man ser på isotopsammensætningen for strontiumatomer (Sr-87/Sr-86), finder man en sammensætning for Egvtedpigens kindtænder og knoglerne for det 5-6 årige barn, hun lå begravet sammen med, som er markant forskellig for isotopsammensætningen for personer, der er født inden for Danmarks nuværende grænser (bortset fra Bornholm).

Forholdet mellem de to strontiumisotoper er bestemt af geologiske aflejringer. Man skal enten syd for en linje gennem Midttyskland eller til Sverige og Bornholm for at finde de nærmeste steder, hvor isotopsammensætningen har en værdi, der svarer til Egtvedpigens kindtand, som er dannet tidligt i pigens barndom.

Når forskerne kombinerer dette med arkæologiske fund fra bronzealderen, der viser, hvordan håndværksfremstillede objekter har spredt sig fra det sydlige Tyskland og nordpå, kommer forskerne frem til, at Egtvedpigen sandsynligvis stammer fra Schwarzwald eller et område i nærheden - selv om et andet oprindelsessted med et højt forhold mellem Sr-87 og Sr-86 ikke kan udelukkes.

På konstant rejse

Forskerne delte hendes 23 centimeter lange hår i fire sektioner og undersøgte strontiumisotopsammensætningen for at få kendskab til de steder, hun havde været de seneste 23 måneder får sin død, som er den tid, det tog håret at vokse ud.

Den ældste prøve, som stammer fra mellem 13 og 23 måneder før hendes død, har et højt forhold mellem Sr-87 og Sr-86, som ikke kan være opnået ved ophold i Danmark.

De to midterste sektioner, der tilsammen dækker en periode på ni måneder, har en værdi, der er karakteristisk for Danmark og eksempelvis det nordlige Tyskland. Det yngste hår, som er vokset de sidste 4-6 måneder af pigens liv, har igen et højt isotopforhold.

En analyse af en fingernegl, som også dækker de seneste 4-6 måneder af pigens liv, har ligeledes et højt isotopforhold.

Det indikerer, at pigen er kommet fra et område langt borte fra Egtved kort før hendes død.

Fra pigens hår blev taget en dna-prøve med henblik på yderligere at kunne karakterisere pigen.

Denne viste sig dog ikke at være anvendelig, da dna-materialet var ødelagt efter det langvarige ophold i sur jordbund og forurenet efter mange års udstilling.

Emner : Kemi
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ja, eller Bornholm måske - hvis man skal tro artiklen?

Kunne hun ikke bare have rejst frem og tilbage over noget is til det svenske eller bornholmske område, hvor strontiumforholdet passer med fundet? Hvor kom Schweiz lige ind i billedet? Der henvises bare til helt generelle fund (ikke i hendes grav som jeg læser det) om artefakter der bevæger sig op sydfra. Men der har vel også været øst-vest interaktion?

Og hvordan skulle en bronzealderpige, muligvis endda enlig mor med et 5-6 årigt barn, på sølle 23 måneder kunne rejse fra Schweiz til Danmark, retur til Schweiz, og retur igen til Danmark? Det lyder som om det ville have været svært for H C Andersen i postdiligence; Egtvedpigen kan vel maksimalt have siddet på en okse?

  • 2
  • 4

Sorry - Schwarzwald... Men det er da tæt på, og stadig noget længere væk end Bornholm :)

Det er i alt tre gåture på hver 1.000 km; 3.000 km i alt. Det tager ca. 600 timer - i træk - at gå dem med 5 km/timen. Det er 25 døgn.

Men hvis nu hun kun kan gå 25km om dagen, så vil det tage hende 120 døgn; ca. 4 mdr.

Lægger man så til, at hun måske har et barn på 5-6 år med sig, må man gå ud fra at hastigheden sættes ned til måske det halve. Så er vi på 8 mdr's vandring - hvor hun går hver dag. Antager man, at hun skal hvile, eller der er uro eller dårligt vejr, så man må afvente gunstigere forhold, bliver det måske til 12 måneder...

Og da hun vel er vandret med et eller andet formål, har hun vel også opholdt sig i Schwarzwald, hhv. Danmark, et stykke tid. (Dog ikke den sidste tid i DK, åbenbart - den fik en brat ende...)

Men det bliver altså lidt presset med 23 måneder? Eller hvad?

  • 1
  • 4
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten