»Det er billigst at opdage fejlene selv«

ArkitektGruppen topper Ingeniørens liste over de større totalentreprenører, der afleverer byggerier med færrest fejl. Og det er ikke nogen tilfældighed. Den lave svigtprocent på 19,2 er resultatet af en målrettet indsats, lyder det fra virksomhedens stifter, hovedaktioner og adm.direktør, Jørgen Witting.

»Uden at forklejne konkurrenterne, så bruger vi nok flere mandetimer og ressourcer på at kontrollere vores byggerier løbende. Vi har en målsætning om at aflevere fejlfrit, og hvis man alene ser på vores nyeste byggerier, er jeg overbevist om, at tallene vil være bedre, end dem I præsenterer her,« siger Jørgen Witting. I 1986 stiftede han ArkitektGruppen i Odense. Siden har virksomheden udvidet med en afdeling i København og har i dag cirka 50 ansatte. ArkitektGruppen koncentrerer sig om boligbyggeri, hvor virksomheden både udvikler projekterne i samarbejde med arkitekter og opfører dem som totalentreprenør.

Ingeniørens statitsik gælder alene offentligt støttede byggerier, som Byggeskadefonden har kontrolleret – og som udgør en forholdvis lille del af Arkitektgruppens projekter. Firmaet bliver som oftest bestilt af landets store pensionskasser og private ejendomsselskaber. Desuden sælger virksomheden andels- og ejerboliger direkte til private.

Uanset om kunden er offentlig eller privat, skal antallet af svigt helt i bund, understreger Jørgen Witting. Ikke kun for kundens skyld.

»I al sin enkelhed er det meget billigere at opdage fejlene selv og få dem rettet tidligt i byggeriet. Det bliver ikke lettere at udbedre fejl, når folk er flyttet ind,« siger Witting.

Systematisk kamp mod fejl

Witting nævner flere nøglepunkter i kampen mod fejl og svigt.

»Vi starter allerede i projekteringen. Her udpeger vi særligt vanskelige konstruktionsdele eller ukendte materialer, som giver anledning til skærpet tilsyn. Det er meget væsentligt at have fokus på de kritiske elementer fra begyndelsen,« siger Jørgen Witting.

Skærpet tilsyn kan f.eks. indebære, at samtlige lejligheder får kontrolleret en særlig konstruktionsdel. Ud over de særlige bygningsdele fører ArkitektGruppen også skærpet kontrol på en række faste områder, som erfaringsmæssigt giver mange problemer. Det gælder bl.a. vandtætningssystemer og dræn i kældre.

Kommunikation er et andet nøgleord, når fejl skal identificeres. Hos ArkitektGruppen er samtlige byggeledere coachet i at følge den enkelte håndværker i byggeriets kritiske faser. De skal også henvende sig personligt til underentreprenører i stedet for kun at sende e-mails, som ofte risikerer at blive glemt. Endelig er der den afsluttende kontrolfase, hvor ArkitektGruppen altid bestræber sig på at være færdige med byggeriet en måned før afleveringsdatoen.

»Vi ved, vi skal igennem to til tre kontrolgennemgange, før alle punkter er udbedret. Selv om vi skriver en udførlig mangelliste, er det langt fra alle svigt, der er udbedret, når vi tager anden runde. Sådan er det bare i byggebranchen, og derfor afsætter vi ekstra tid til at kontrollere byggeriet mere end en enkelt gang.«

Grundighed overrasker nyansatte

Hvor meget adskiller I jer fra andre entreprenører?

»Nu ved jeg jo ikke præcis, hvordan vores konkurrenter griber opgaverne an, men jeg kan konstatere, at mange af vores underentreprenører og de medarbejdere, vi rekrutterer, er overraskede over de grundige systemer, vi kører efter,« siger Jørgen Witting.

Der stadig svigt i 19,2 pct. af de bygningsdele, I afleverer. Er det tilfredsstillende?

»Nej. Det er da for dårligt.«