Det danske forsvar får tidligst Joint Strike Fighter om syv år

Hvis forsvaret og de danske politikere beslutter sig for, at det amerikanske F-35-kampfly skal afløse F-16, går der lang tid, før flyet for første gang sætter hjulene på dansk grund.

»Danmark har meddelt os, at man skubber leveringen til tidligst i 2020,« siger Jim Latham, der er chef for blandt andet den danske kampagne hos Lockheed Martin.

Danmark deltager som partnerland i F-35-programmet og opdaterer derfor løbende produktionsplaner. Lige nu er planen at købe 30 kampfly, hvilket er nedjusteret fra de 48, der oprindeligt blev planlagt.

Ifølge Lockheed, der har inviteret en gruppe danske journalister til Fort Worth i Texas, vil produktionen være langt mere moden på det tidspunkt og i fuld skala. Lockheed satser på at have indgået rammekontrakter kaldet Multiyear Procurement (MYP). Med dem vil prisen pr. fly lande på cirka 85 millioner dollars eller knap 500 millioner kroner, når Lockheed medregner den forventede inflation, fortæller Jim Latham.

Den pris dækker dog kun fly og motorer og inkluderer altså hverken træning, reservedele, simulatorer, våben eller andre nødvendige elementer af et samlet våbensystem.

Lige nu venter alle omkring den danske proces på, at Forsvarsministeriet udsender sit tilbudsmateriale til de fire potentielle leverandører, der ud over Lockheed er Boeing, Eurofighter og Saab.

Ministeriet har været fuldstændig tavse i flysagen, siden konkurrencen blev sparket i gang igen og giver ikke interviews. Ingeniøren erfarer dog, at udbuddet kommer i begyndelsen af det nye år og bliver holdt efter en procedure, der kaldes Request for Binding Information. Leverandørerne vil så have frem til sommer 2014 til at svare på udbuddet.

Den militærfaglige og økonomiske evaluering skal være klar, så politikerne kan godkende et typevalg inden juni 2015. Det vil altså være fem år, før leveringen af flyene begynder. Herefter skal forsvaret indlede kontraktforhandlinger med den udvalgte leverandør. Det er tidligere vurderet til at tage et til to år.

Ingeniøren var inviteret til Texas af Lockheed Martin

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Med dem vil prisen pr. fly lande på cirka 85 millioner dollars eller knap 500 millioner kroner, når Lockheed medregner den forventede inflation, fortæller Jim Latham.

Er der andet end ønsketænkning fra LMs side bag dette tal? I FY 2013 har DoD givet 153 mio USD i fly-away cost for deres LRIP F-35A eksemplarer. Altså end ikke bare en tilnærmet unit cost. Bevares, prisen skal da nok falde noget når samlebåndet efter planen starter i Q4/2016, men der er meget langt mellem 153 og 85 mio USD i fly-away.

 • 4
 • 3

Når der træffes en beslutning om hvilket fly der skal købes, vil det så være muligt at se denne afgørelse? Altså hvilke kriterier der har gjort, at netop dette fly blev valgt. Og ikke bare en standard sætning med "vi føler dette fly oplylder de kriterier vi har fastsat" bla bla...

 • 3
 • 0
 

Det er god skik at skrive forkortelser ud første gang de anvendes, Hvem her på sitet mener du er i stand til at tyde FY 2013, DoD og LRIP? Bevares Q4/2016 kan vel tydes med lidt god vilje, men det fremmer næppe forståelsen af kommentaren og det skulle jo nødigt være en MYP-øvelse at tyde dit indlæg?

 • 6
 • 0

Okay, jeg synes nu ikke det er så kryptisk.

FY: Fiscal year (finansår) DoD: Department of Defence (amerikanske forsvarsministerium) LRIP: Low rate initial production (værkstedsproduktion).

Alle findes på Wikipedia.

 • 1
 • 2

Er også sikker på at de 85 millioner USD er uden motor så prisen er så 101 - 103 millioner USD med motor. Samlebåndene kører nu med lav hastighed men man skal ikke bilde mig ind prisen falder til næsten det halve på 5 år.

Det er kun ren skønmaleri for at dække over alle de problemer flyene har (økonomisk og teknisk) men når først blækket på kontrakten er tør hænger vi på den "rigtige" regning de næste 30 år.

 • 1
 • 3
 
 • Det handler ikke så meget om hvilket fly der er bedst til prisen og hvilket der opfylder de kræv man objektivt kan stille op. Det handler om at tækkes sine strategiske venner - I Danmarks tilfælde USA

Siden Hækkerup og Nyrup i 98 indførte den "Aktivistiske udenrigspolitik" - er samarbejdet med fremmede magter blevet stadig stærkere og tættere. Vi har fået en NATO generalsekretær - Vi er blandt meget betroede partner i NSA samarbejdet. Et spionfortagende der skal infiltrere og opsamle kompromitterende materiale, der potentielt er en fare for staten. På baggrund af de sidste 25 års dansk udenrigspolitik - er det logiske og forventelige valg F35 - selv cirkusset om åben udbud og hele det fiktive konkurrence opsæt.

Vil Danmark have et andet fly må de - enten fjerne EU forbeholdet - så kan vi satse på E-Fighter eller hvis vi helt opgiver at være en offensiv militaristisk stat, og udelukkende satser på civile og humanitære indsatser og kun har militære støtte operationer til klar FN indsatser - ja så kan Grippen måske blive valgt. - Det kræver så en ny definition på Danmarks udenrigspolitik - et opgør med Hækkerup doktrinen og Danmarks plads ved USA's fødder Det kræver politikkere der tør bryde med denne doktrin og overbevise borgerne der findes en anden vej til fred og udvikling

 • 2
 • 1
 • Selvfølgelig har det det.

Teknisk set har Danmark det frie valg - praktisk valg er dog betinget af mere end objektive faktorer.

Det her valg handler om menneskelig psykologi og politisk positionering - mere end simpel hardware og mekanik.

 • Man køber og leger med det våben de store har, eller også laver man sine egne der er overlegne de stores. Det er og bliver ikke et valg på objektive militær økonomiske præmisser - men et valg om hvem vi vil lege med.
 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten