Det danske el-dilemma

Klodens mange forskellige standarder for stikkontakter har til fælles, at de skal sikre bygninger mod brand og mod, at menneskeliv går tabt. Ingen kan påstå at det ene system i sig selv er mere usikkert end det andet.

Trods anstrengelser er der aldrig skabt enighed om et standardiseret stikkontaktsystem for hele verden eller bare Europa, og det er ikke sikkert, det nogensinde vil lykkes. Så alene i Europa har vi en snes forskellige systemer til boliginstallationer og de har alle eksisteret i årtier. Langt mest udbredt er det tyske Schuko-system. Her over for står en række unikke systemer bl.a. det danske, der kun kan anvendes med fuld sikkerhed i hjemlandet.

Sammenbragte stikdåsesystemer

For ikke at få EU på halsen besluttede myndighederne i midten af 90'erne at acceptere den tyske Schuko-stikprop monteret på apparater, som sælges i Danmark. Under visse omstændigheder skal den udskiftes med en dansk stikprop.

Hermed åbnede vi for sammenbragte systemer med tyske stikpropper, der ikke er designet til at passe til danske stik. Set i bakspejlet var det måske en diskutabel beslutning, da der i en række tilfælde kan rejses tvivl om elsikkerheden.

Nu ønsker kritikere, at det mere udbredte Schuko-system for stikkontakter også skal godkendes i Danmark. Primært af økonomiske grunde.

Schuko-systemet dækker omkring 300 mio. indbyggere og er derfor et langt større marked end et særligt dansk system til fem mio. indbyggere. Så det kan næppe undre, hvis manglende konkurrence betyder højere forbrugerpriser.

Teknisk er der intet til hinder for at udskifte det danske stikdåsesystem med det tyske. Det tobenede tyske stikkontaktsystem er allerede lovligt i Danmark, men ikke meget udbredt.