Det bobler af liv i sø under fire kilometer tyk iskappe
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Det bobler af liv i sø under fire kilometer tyk iskappe

Ifølge russiske forskere er der nu fundet liv i et af Jordens mest barske miljøer. Det drejer sig om søen Lake Vostok, der ligger begravet under 3.800 meter is i Antarktis.

Det er for første gang nogensinde lykkedes forskerne at hente vandprøver op fra søen, og prøverne viser over 3.500 selvstændige gensekvenser. 94 procent af gensekvenserne repræsenterer bakterier, men de sidste seks procent dækker over mere komplekse og flercellede arter.

Nogle af bakterierne kan associeres med fisk, og forskerne udelukker ikke, at der måske er fisk i søen.

Hvordan der er kommet liv i søen, kan forskerne ikke sige med sikkerhed. Men det er muligt, at underjordiske flodsystemer i Antarktis forbinder søen til havet og på den måde tillader, at liv strømmer til søen.

En anden teori er, at vulkansk aktivitet på søbunden giver næring til liv i søen. Den teori bliver understøttet af, at forskerne har fundet liv, som ofte viser sig i varme vandmiljøer.

Lake Vostok er blandt verdens største søer, og den dækker et område på 15.000 kvadratkilometer. Forskere mener, at søen ikke at været udsat for atmosfæren i flere millioner år.

Miljøet er muligvis ikke så fjernt fra, hvad der findes på Jupiter-månen Europa og Saturn-månen Enceladus, hvilket giver håb om liv i solsystemet.

Dokumentation

BBC's artikel

Emner : Dyr
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ja, liv findes allesteder. Det siger sig selv, hvis bevidsthed har skabt det fysiske univers, som mange efterhånden tror på.

  • 1
  • 12

Ja, liv opstår alle steder hvor betingelserne for livs opståen er til stede. Også selv om - modsat hvad mange efterhånden tror - bevidsthed ikke har skabt det fysiske univers.

  • 1
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten