Det bliver bare ved: Nyuddannede kvindelige ingeniører starter arbejdslivet med løngab

Plus13. januar 2021 kl. 11:0014
Det bliver bare ved: Nyuddannede kvindelige ingeniører starter arbejdslivet med løngab
Lønforhandling og balance mellem arbejds- og privatliv er en del af forklaringen, når nyuddannede kvindelige ingeniører får mindre i løn end mænd, når de starter livet på arbejdsmarkedet, lyder det fra seniorforsker. Illustration: Bigstock/SritanaN.
Seniorforsker hos VIVE giver sit bud på, hvorfor indkomsten hos nyuddannede mænd i ingeniørfaget stadigvæk er væsentligt højere end kvindernes
Artiklen er ældre end 30 dage

Sådan var det også sidste år. Året før det. Og året før det.

Men hvorfor får de kvindelige nyuddannede civilingeniører, cand. scient og diplom- og eksportingeniører helt op til 2.000 kr. mindre om måneden end sine mandlige kollegaer?

Det spørgsmål rejser sig igen i kølvandet på, at en ny undersøgelse fra interesse- og fagforeningen IDA igen slår fast, at der er store forskelle på den gennemsnitlige startløn. I lønstatistikken med nyuddannede 662 deltagere får mænd i gennemsnit ca. fire pct mere ind på kontoen om måneden, når de tager hul på arbejdslivet, end kvinder.

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
14 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
15. januar 2021 kl. 10:21

Det er et rigtigt godt spørgsmål, måske fordi hvis alle bare løber væk, så kommer der ikke til at ske nogle ændringer. Nogle er nød til at sige fra, og gøre systemet opmærksom på problemerne med lønningerne i det offentlig (set i forhold til tilsvarende stillinger i det private).

Hvis man kigger på lægers løn, så kan man godt få det offentlige til lommerne (skatteydernes desværre).

Jo, hvis alle løber væk, så tvinger man det offentlige til at reagere, men det er rigtigt nok et stift system.

12
15. januar 2021 kl. 09:28

Hvorfor er det du bliver i det offentlige?

Det er et rigtigt godt spørgsmål, måske fordi hvis alle bare løber væk, så kommer der ikke til at ske nogle ændringer. Nogle er nød til at sige fra, og gøre systemet opmærksom på problemerne med lønningerne i det offentlig (set i forhold til tilsvarende stillinger i det private).

Lønningerne i det privale vil nok også falde en del, hvis alle i det offentlige sagde ders job op, for at finde et i det private.

10
15. januar 2021 kl. 07:18

jeg er civilingeniør, mand, og har mere end 12 års anciennitet i det offentlige. Hvorfor er det så at min løn (væsentlig) lavere, end startlønnen for alle ingeniør i det private? (Oversigt over lønforskel mellem nyuddannede kvinder og mænd inden for civilingeniør, diplom- og eksportingeniør og cand.scient.)

Selvfølig skal mænd og kvinder have det samme i løn for det samme arbejde, men hvorfor gælder det ikke, at ingeniør (k/m) i det offentlige, og i det private, skal have det samme i løn for det samme arbejde?

Hvis jeg bare kunne får det samme som en nyuddannet kvinde civilingeniør i det private, så ville det være den størte lønstigning i hele min karriere.

9
14. januar 2021 kl. 20:03

Til nyuddannede?

Ses på IDA's lønstatistik gælder lønforskellen ikke kun nyuddannede.

5
14. januar 2021 kl. 09:28

Jeg forventer/håber der også kommer kommentarer fra kvinder, så det ikke kun er mænd der kommenterer på kvinders lønefterslæb. Min personlige erfaring er, at større lønstigninger kun kommer ved at skifte job. Det har så også kostet nogle boligflytninger og tab på boligmarkedet.

4
13. januar 2021 kl. 21:12

Fortsat vigtigt emne. Faktisk så vigtigt at der bør rettes op på den tilhørende grafik. Det er pinligt at se et søjlediagram med en y-aksen, der ikke starter ved 0, i et forum som dette.

2
13. januar 2021 kl. 14:02

Mænd skal have større løn, for at blive motiveret til at bestille noget.

1
13. januar 2021 kl. 13:14

En del af forklaringen på lønforskellen mellem kvinder og mænd, der søger deres første job, kan til en start skyldes, at kvinder søger mod nogle andre arbejdspladser. Selv inden for samme branche ser det ud til, at kvinder vælger arbejdspladser med lavere løn.

Det burde kunne undersøges.

Findes der forskel i startløn mellem mænd og kvinder på de enkelte arbejdspladser.

Hvis ikke, så er det jo lidt svært at se den store uretfærdighed.