Det blev en sommer med rekord i CO2 fra naturbrande

10. december 2021 kl. 12:1516
Det blev en sommer med rekord i CO2 fra naturbrande
Illustration: Brendan O'Reilly / U.S. Forest Service / Wikimedia Commons.
Et tørrere og varmere klima har ført til »nogle ekstremt store og hurtigt udviklende brande« i naturen. CO2-udledningen herfra satte i løbet af sommeren nye rekorder, lyder det fra EU's Copernicus Atmosphere Monitoring Service.
Artiklen er ældre end 30 dage

Ødelæggende naturbrande hærgede i løbet af 2021 store dele af Sibirien, Nordamerika, Tyrkiet, Grækenland og Nordafrika og medførte - udover menneskelig lidelse og materielle skader - i løbet af sommeren rekordhøje CO2-udledninger.

Sådan lyder meldingen i en nyhed fra EU's Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS), der peger mod klimaforandringerne som medskyldig i »nogle ekstremt store og hurtigt udviklende brande, der varede ved i lang tid«.

Læs også: Global rekord-hedetur: Vi oplever nu vejr, som er utænkeligt uden mennesket

»Efterhånden som året lakker mod enden, har vi set store regioner opleve intense og langvarige naturbrande. Tørrere og varmere regionale forhold under et klima, der ændrer sig, har øget risikoen for brændbarhed og brandrisiko for vegetation,« lyder det fra Mark Parrington, der er naturbrandsekspert ved CAMS.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I april medføre usædvanligt høje overfladetemperaturer i Sibirien og Canada intense og vedvarende naturbrande. I løbet af juli blev der udledt hele 343 megatons kulstof til atmosfæren som følge af naturbrande. Mere end halvdelen af udledningen skyldtes brande i Nordamerika og Sibirien - to af de områder i verden, der er hårdest ramt.

I august var situationen endnu værre, hvor den samlede kulstofudledning fra naturbrande steg til estimerede 378 megatons. Dermed satte dette års sommer et rekordhøjt niveau med en større samlet udledning, end CAMS tidligere har registreret, siden de begyndte på dette i 2003.

For hele året er der dog ikke tale om en ny rekord. Alligevel var naturbrande over hele verden skyld i kulstofudledninger på samlet set 1760 megatons svarende til 6450 megatons CO2-ækvivalenter. Til sammenligning var den samlede CO2-udledning fra fossile brændsler i EU sidste år på 2600 megatons. Naturbrandene udledte altså omkring 2,5 gange mere.

Ifølge CAMS kommer udledningerne dog sandsynligvis til at stige, efterhånden som effekterne af klimaforandringerne udfolder sig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Illustration: Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS).

Ødelæggelser og evakueringer

I Yakutia i det nordøstlige Sibirien blev der denne sommer udledt rekordhøjt meget CO2 fra naturbrande over sommeren siden 2003, mens et »enormt antal« brande i det vestlige Sibirien medførte CO2-udledninger langt over gennemsnittet for 2003-2021.

Læs også: Zombie-brande i Arktis udledte fem gange Danmarks CO2-udslip

I Nordamerika hærgede naturbrande i Canada, Californien og i den nordvestlige del af landet og udledte omkring 83 millioner tons CO2 sammen med enorme røgfaner, der drev hen over Atlanterhavet og ind over Europa. Den enorme skovbrand i Californien, der er blevet kaldt for ‘Dixie’, hærgede over et areal på næsten en million hektar.

En usædvanligt varm og tør sommer i landene omkring Middelhavet udløste voldsomme naturbrande i blandt andet Tyrkiet og Grækenland, hvor tusindvis af mennesker måtte evakueres fra deres hjem. Derudover medførte brandene høje niveauer af sundhedsskadelige partikler i luften og en forringelse af regionens luftkvalitet, lyder det fra CAMS.

16 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
17
1. maj 2022 kl. 15:09

græshoppere

Tak for din kommentar.

Du har helt ret i at det var forkert af mig at bruge det udtryk. Det er en grov generalisering og uretfærdighed over for alle de fornuftige mennesker der er født i samme periode. Det er ikke et ord, som er en del af mit normale ordforråd. Jeg har måske brugt det én gang herinde, men ellers aldrig.

Jeg vil gerne kigge alle, der føler sig uretfærdigt ramt, i øjnene og sige undskyld.

Jeg fortrød mit ordvalg lige efter at redigeringstiden udløb. Jeg kunne have skrevet et korrigerende indlæg, men valgte at håbe tråden hurtigt ville synke til bunds igen.

Men jeg burde have forudset at Hans Jørgen eller én af de to andre ville være så tiltrukket af lort, at de ikke kunne dy sig for at stikke en pind i den.

Resten af mit indlæg står jeg 100% ved.

15
1. maj 2022 kl. 11:42

Do not feed the (obvious) troll ⬆️

14
1. maj 2022 kl. 11:09

Venlig hilsen græshoppegenerationen.</p>
<p>og #12; "OK. boomer"

Når man googler disse fænomener kan man læse at brugerne af disse udtryk har en ret lav tolerancetærskel overfor disse "græshoppere" og "boomere". Skal man lære mere om hvordan denne grænsende til had italesættes, kan man bare læse med på ing.dk/debat hvor en celle spytter økologisk blod af bar' arrigskab over de formastelige, som tillader sig at give udtryk for deres holdninger til virkeligheden.

Pudsigt nok blev 68-generationen også i sin tid opfattet som venstreorienteret, men så voksede de op og blev bedsteborgere. I dag er der alle aldersgrupper i cellen med intolerante klimabekymrede og den er altovervejende venstreorienteret og bor i byerne

Læste i dag en kronikaf Rune Toftegaard Selsing som beskriver den lave tolerance fra venstrefløjen. Ytringsfriheden synes at være overvurderet og krænkelsesparatheden er knivskarp her. Nu er der så sket det svært uheldige at selveste Elon Musk, som jo ellers er højt besunget her på sitet, har købt Twitter og varsler at give adgang til mere ytringsfrihed.

OUCH!!

Skal vi så invitere Trump ind igen, og typer som cellen har brugt tusinder af indlæg på at bekæmpe på ing.dk/debat, i stedet for at ignorere samme?

Tjah - personligt er jeg absolut ikke fan at Trump og befinder mig midt i omtalte spektrum, men censur er altså et værre skræmsel, som vi for tiden ser i et andet land med en tosset leder.

Herunder vil den lave tolerancetærskel helt sikkert blive udstillet med tallet til højre ?

og med er hurtighed, som indikerer at man ikke kan have nået at læse mine links.

11
29. april 2022 kl. 14:26

Nordamerika og store dele af Sydamerika blev brændt af for 12.800 år siden. Det var formodentlig en komet der i fragmenter blev spredt ud over Canada og Nord- og Sydamerika, som startede afbrændingen med temperaturer over 2.000 grader, og de vintre der efterfølgende kom, varede mange år, og verden fik 1.200 år med ekstra dyb istid - The Younger Dryas.

Var det rester af samme komet, der 1.200 år efter fik temperaturen til at stige, og havet til at stige 125 meter da isen smeltede meget hurtigt, så hurtigt at man den dag i dag ikke kan forklare hvor energien kom fra til den afsmeltning, hvis ikke der er faldet flere kometer.

Det korte og det lange i den historie er, at vi ved ikke hvad der kan ramme os, og vi ved heller ikke om Putin skal have ødelagt verden i en atomkrig, så under alle omstændiigheder kan staten Danmark godt spare på miliaderne for at bremse CO2 udledning, og f. eks. bruge pengene på ældeomsorg i stedet.

Vi kan alligevel ikke nå de klimamål, som iøvrigt ikke vil gavne noget som helst.

10
10. december 2021 kl. 20:10

Danmark er gennem biomasseafbrænding er foregangsland indenfor naturhærværk, så naturens amatørforsøg på at ødelægge sig selv, skal vi bare grine af.

9
10. december 2021 kl. 16:16

Problemet er at selv nyheden fra EU's CAMS ikke læses grundigt. Der er ejensyunligt nogle der konkluderer videre i fri fantasi (fristil). Der er mange der ikke kan holde sig til det der reelt står og de DATA det bygger på.

7
10. december 2021 kl. 14:39

Realiteterne kan læses her:

Man kan - som absolut hovedregel - ikke læse realiteter på klima”realisme”.dk.

Måske netop på grund at det totale fravær af realiteter, de har følt sig kalder til st vælge det navn

???

6
10. december 2021 kl. 14:39

High-five ;-)

Lige så neutralt som at købe en CO2-kvote

5
10. december 2021 kl. 14:10

Det der udtrækkes fra CAMS, viser højeste niveau set over 2017-21. Det er en temmelig kort periode for at det viser noget der i klimamæssig sammenhæng viser en rekord eller tendens. "En fjer bliver til fem høns."

3
10. december 2021 kl. 13:54

Pudsigt - når skovene brænder, giver det CO2 udledning, men når man brænder skovene i kraftværker, er det CO2 neutralt....