Desinficerende UV-teknologier vælter frem - men måske går det for stærkt

Plus17. august 2020 kl. 03:143
Desinficerende UV-teknologier vælter frem - men måske går det for stærkt
Under ebola-epidemien i 2014 udviklede det amerikanske firma Xenex en robot, der kunne desinficerer hospitalstuer. Robotten kunne også bruges imod MERS, en fætter til Covid-19. Illustration: xenex.
Billige LED-pærer og en pandemi, der skaber behov for desinfektion, har sat gang i udviklingen af desinficerende UV-teknologi. Men behovet for en hurtig løsning risikerer at tilsidesætte viden og dokumentation.
Artiklen er ældre end 30 dage

Teknologier, der bruger UVC-lys til at sterilisere overflader, pibler frem i takt med at Covid19 har gjort behovet for desinficering større. The Guardian kan berette, hvordan det allerede bliver brugt til at desinficere luften ved busstoppesteder i Sydkorea.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
18. august 2020 kl. 00:21

Koldplasma er heller ikke en silver bullet. En del af effekten fra koldplasma når man taler om desinficering stammer netop fra dannet UV-stråling, men også fra andre kraftige reaktanter såsom O3. Der er i lige så høj grad tale om at tilpasse koldplasma-atmosfæren til applikationen/de eksponerede materialer, som er tilfældet med ren UV-belysning.

Og hvor nødvendig eksponeringstid med koldplasma måles i minutter, så vil den ofte være sekunder med eksempelvis UVC. Til gengæld kan koldplasma med det rette flow trænge ind i hulrum, hvor belysning er offer for skyggevirkninger.

Ligegyldigt teknologi er artiklens præmisser helt valide: behandling og emne skal være afstemte til hinanden.

2
17. august 2020 kl. 14:42

Helt enig med Hans Jørgen Kolmos i at anvendelsen af UV-lys ofte virker som overkill. Er faktisk lidt rystet over det der virker til at være en ret ukritisk tilgang til i stigende grad at anvende UV-lys til desinfektion. Ud over de sikkerhedsmæssige udfordringer, selve den mikrobielle effektivitet (som artiklen ovenfor omtaler og som jeg ikke har forstand på) er der et potentielt problem med fotodegradering af de materialer som eksponeres. Ofte er indendørs materialer ikke designet UV eksponering - kig på børnelegetøj i sandkassen som et eksempel. Har skrevet lidt om det her https://www.ipu.dk/blog/beware-not-to-create-unnecessary-post-covid19-materials-disaster/ - vil ønske at profetien ikke bliver opfyldt, men der ligger altså en ubehagelig sidegevinst ved hovedløst at bruge UV lys...