Designoptimering: Kurvefletterne hiver den matematiske værktøjskasse frem

Plus25. september 2021 kl. 11:002
Optimeringsprincippet
Hensigten med optimeringsprincippet er at lave en vævning, der så godt som muligt efterligner et givet design, her en fugl (a). Først vælges en topologisk graf, der bestemmer, hvordan båndene skal krydse hinanden (b). Herefter beregner algoritmen de bånd, der skal bruges (e), så den simulerede vævning (c) og den endelige prototype (d) bedst muligt approksimerer den ønskede form (a). Illustration: Ingeniøren.
Med buede bånd og en avanceret optimerings­metode kan man flette en lang række tredimensio­nelle strukturer, som er vanskelige eller helt ­umulige at fremstille på konventionel vis.
Artiklen er ældre end 30 dage

MATEMATIK Designoptimering af flettede 3D-strukturer

Kurvefletning er et håndværk, af og til ligefrem et kunsthåndværk. Og når det gælder mere komplicerede former, er det en udfordring, der skal løses med avanceret matematik og mekanisk optimering.

Det fremgår af en række nye artikler fra forskere ved det polytekniske universitet i Lausanne (EPFL) i Physical Review Letters og ACM Transactions on Graphics skrevet i samarbejde med kolleger fra USA og den britiske kunstner og væver Alison G. Martin.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
26. september 2021 kl. 11:05

Det er et interessant og sjovt emne, dog ikke helt nyt - jeg er medforfatter til en artikel vi fik udgivet i 2015 der er baseret på en række projekter med et kunstnerpar kaldet loop.ph. Artiklen kan ses her: https://www.researchgate.net/publication/308918423_Engineering_Archilace eller her: https://1drv.ms/b/s!AiLGMJyCA_TcqXP0EiaOCgCJAR-M

Loop.ph har igennem en årrække lavede skulpturer med ringe der er vævet efter samme mønster som artiklen herover også beskriver. Da kunstnerne i forbindelse med to nye projekter havde brug for en statisk rapport, udviklede vi en beregningsmetode, baseret på en parametrisk FE model, hvor vi kunne finde de bedste placeringer af disse indvævede forstærkninger. Beregningerne inkluderede selvfølgelig egenlaster og vind. De to skulpturer blev opført i England og Holland.

1
25. september 2021 kl. 20:52

Ville metoden kunne anvendes til at lægge baner af carbonvæv i skallen på møllevinger vejledt af belastningsberegninger?