Designerstjerne i kredsløb vækker harme hos astronomer

31. januar 2018 kl. 16:46
Designerstjerne i kredsløb vækker harme hos astronomer
Illustration: Humanity Star.
Et newzealandsk firma har sat en 65-kantet kunstinstallation i kredsløb om Jorden, hvor den skal lyse på himlen de næste ni måneder. Astronomer kalder opfindelsen for forurenende rumskrot.
Artiklen er ældre end 30 dage

Den newzealandske rumfartsvirksomhed Rocket Lab har sat sindene i kog hos astronomer, der er vrede over firmaet seneste opfindelse: En skinnende designerstjerne, der er sendt i kredsløb om Jorden for at oplyse himlen de næste ni måneder. Det skriver The Washington Post.

Illustration: Screenshot fra thehumanitystar.com.

Remote video URL

Den 65-kantede, kunstige stjerne er egentlig en satellit og har fået navnet 'The Humanity Star'. Den er skabt som en kunstinstallation, der skal få folk over hele verden til at kigge op på himlen og blive nysgerrige på stjernerne og universet.

Men mange astronomer og stjernekiggere mener, at stjernen gør mere skade end gavn ved at 'forurene' himlen med lys. Udover at forstyrre stjernebilledet på himlen, som vi ser med det blotte øje, kan lysglimt fra satellitten ødelægge de billeder, som forskningen indsamler gennem teleskoper.

Læs også: Sejl på satellitter skal eliminere rumskrot

Unødvendigt rumskrot

En lang række amerikanske astronomer reagerede på Twitter, efter Rocket Labs annoncerede, at de havde sat 'The Humanity Star' i krebsløb. Flere kalder den funklende satellit for en tåbelig idé og har givet den tilnavne som diskokugle, rumgrafitti og rumskrot.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den første til at reagere på Rocket Labs udmelding var Benjamin Pope, der er astrofysiker ved New York University.

»Åh Gud, hvorfor gør I dette mod os astronomer,« skriver han på Twitter.

Remote video URL

Astrofysikeren påpeger dog, at han ikke ser udelukkende negativt på Rockets Labs arbejde og ønsker dem tillykke med, at opsendelsen lykkedes. Men overordnet bifalder han ikke denne type af projekter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Private opsendelser af lysende legetøj i rummet kan skade det internationale miljø for astronomi,« udtaler han til The Washington Post.

En anden Twitter-bruger, astronomen Eric Mamajek, bryder sig heller ikke om projektet. Han tilføjer, at Den Internationale Rumstation allerede er derude og kan ses med det blotte øje.

Remote video URL

Kulfiber opløses i atmosfære

I dag findes der nogle tusind satellitter i kredsløb om Jorden, og flere og flere kommer til i takt med udviklingen inden for rumfart. I februar sidste år slog Indien rekord ved at sende 104 små satellitter afsted fra én raket.

Lanceringen af 'The Humanity Star' prikker derfor til en frygt for, at flere private og kommercielle satellitter vil skæmme stjernebilledet yderligere og øge mængden af rumskrot.

Læs også: ESA roser Danmark for ny rumlov

Indtil videre er det dog primært det forstyrrende lysglimt, som astronomerne harcelerer over.

Den funklende designerstjerne er lavet af kulfiber og vil blive opløst i atmosfæren, når den forlader sin bane i løbet af oktober 2018.

hjemmesiden for projektet kan man følge dens kredsløb om Jorden, der løber en omgang på 90 minutter. Her er det muligt at se, hvornår designerstjernen er synlig fra Danmark.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger