Designerstjerne brænder ud syv måneder for tidligt

23. marts 2018 kl. 15:032
Designerstjerne brænder ud syv måneder for tidligt
Illustration: Humanity Star.
Kunstprojektet 'The Humanity Star' drev tilbage til Jordens atmosfæren og brændte op efter kun to måneder i rummet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Den funklende designerstjerne 'The Humanity Star' skulle først forlade sin bane og brænde op i Jordens atmosfære til oktober.

Men i går forlod stjernen sit kredsløb og blev destrueret, da den nåede atmosfæren ca. syv måneder tidligere end planlagt, står der på The Humanity Stars hjemmeside.

Årsagen til den korte levetid skyldes, at stjernen blev udsat for en større luftmodstand end forventet, der trak den tilbage i Jordens atmosfære.

Kritik fra astronomer: Unødvendigt rumskrot

Den 65-kantede kunstige stjerne er egentlig en satellit, bygget af det newzealandske firma Rocket Lab. Formålet bag projektet var at få folk over hele verden til at kigge op på himlen og blive nysgerrige på stjernerne og universet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Humanity Star var designet til at være et flygtigt symbol i nattehimlen, der opfordrede alle til at kigge op, overveje menneskehedens sted i universet og tænke på, hvordan vi kan arbejde sammen som art for at løse de udfordringer, vi alle står over for,« skriver Peter Beck, stifter af Rocket Lab, på hjemmesiden.

Læs også: Designerstjerne i kredsløb vækker harme hos astronomer

Men idéen fik en lang række astronomer op af stolen og til tasterne på Twitter, hvor kritikken haglede ned over projektet, der blev kaldt for 'rumgrafitti' og 'rumskrot'.

I den noget håndholdte video herunder kan du se optagelser af Humanity Star over New Zealand 25. februar 2018 (ses bedst fra 0:25).

Remote video URL

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
28. marts 2018 kl. 15:40

Ikke syv måneder for tidligt.

1
23. marts 2018 kl. 22:36

Humanity star havde ikke nogen væsentlig videnskabelig værdi og var mere et irritationsmoment end noget andet for astronomer.