Derfor er det svært at søge job flere gange i samme virksomhed

Ingeniøren genudgiver løbende de bedste karriereartikler, der med tiden har vist sig relevante for vores læsere. Denne artikel blev oprindeligt udgivet: 02/07-2014

At modtage et afslag efter en jobsamtale kan gøre ondt i selvtilliden. Væk er troen på egne fortrin og fortræffeligheder. Tilbage er kun de selvdestruktive tanker om alt det, man burde have sagt og gjort.

Tanken om at skulle søge samme virksomhed igen virker derfor ganske utænkelig for mange. Men i stedet for at lade sig bremse af afslaget bør man granske sig selv og forstå baggrunden for, hvorfor man reagerer, som man gør.

Skal du videre? Tjek de nyeste job på Jobfinder

Sådan lyder det fra Marianne Skettrup, der er certificeret coach i konsulentvirksomheden Team Personal.

»Der kan være flere årsager til, at man tøver med at søge den samme virksomhed flere gange. Også flere end vi umiddelbart kan forestille os. Det vigtigste er at finde ud af præcis, hvad der holder én tilbage, og det kan man kun, hvis man tør mærke efter i sig selv,« vurderer Marianne Skettrup.

Hun peger på, at der kan være mange følelser på spil samtidig. Såret stolthed kan eksistere side om side med andre barrierer som for eksempel frygten for endnu et nederlag eller skuffelse over virksomheden. For andre handler det om, at de opfatter sig selv som typen, der konstant er i bevægelse – og derfor hurtigst muligt vil videre. Det er afgørende at forstå, hvorfor man føler, som man gør.

Læs også: Novo Nordisk vil ansætte flere afviste kandidater

»Handler det om virksomheden, eller er det primært noget i ens egen bagage, der blokerer? Find motivet til dine reaktionsmønstre og vurder derefter, om det er reelt og konstruktivt i den aktuelle situation. Er det ikke det, er der noget at arbejde med,« fastslår hun.

Hun opfordrer til, at man visua­liserer jobsamtalen og minutiøst gennemgår dialogen igen.

For eksempel ved at prøve at huske, hvem der sagde hvad og hvornår? Opstod der usikkerhed om, hvorvidt ens personlige værdier passede til virksomheden? Var det noget ved chefen, der virkede utroværdigt? Eller var det først, da afslaget kom efterfølgende, og følelsen af nederlag meldte sig, at modstanden mod at prøve igen opstod?

Genopliv de personlige følelser

»Ved at iagttage samtalen udefra er det muligt at genoplive nogle af de personlige følelser, der opstod undervejs, og forstå dem bedre,« pointerer hun.

Det kan ifølge Marianne Skettrup være en god idé at spørge om begrundelsen for afslaget for at forsøge at få afmystificeret årsagerne.

Læs også: Hvad er dine svagheder? Sådan svarer du til jobsamtalen

Måske er afslaget givet, fordi der var en foretrukken intern kandidat og ikke pga. af manglende faglige kompetencer hos ansøgerne. En uddybende forklaring giver svar på, om der er noget, man kunne have gjort anderledes.

»Alt i livet er en læring – også et afslag. Hvis man ser sådan på det, kan det ikke alene være nemmere at acceptere, at man ikke fik jobbet. Det betyder også, at man udvikler sig og står bedre rustet næste gang, man søger,« fastslår Marianne Skettrup.

Læs også: Sådan tjekker du en kommende chef under jobsamtalen