Roundup bruges af landmænd på korn og kvikgræs for at få det til at visne på kommando, lyder det fra konsulenter, der opfordrer til begrænset brug.

Når sommeren går på hæld, og der skal høstes, kan ukrudtsmidlet Roundup være landmandens måde at bestemme høsttidspunkt og få samme kornstørrelse.

Når han først sprøjter det ud over sine kornmarker, så slår det ikke alene ukrudtsplanter ihjel, men også kornplanterne, eller sagt med andre ord: Det får dem til at visne. Hvis der er uønskede sideskud med små korn, så visner de helt væk, før hovedplanten når at visne. På den måde får landmanden et ensartet produkt.

Læs også: Landmænd sprøjter med Roundup kort før høst for at modne korn

Ifølge landbrugskonsulenter har Roundup - trods kritik - været brugt i omkring 15 år herhjemme kort før høst. På dunken med Roundup fremgår det også, at ukrudtmidlet er beregnet til netop at fremme såkaldt nedvisning, og faktisk er midlet en erstatning for tidligere tiders langt giftigere midler til nedvisning, fortæller planteavlskonsulent Torben Bach Hansen fra Agri Nord i Aalborg.

Konsulent: Optimalt tidspunkt for sprøjtning

I Danmark bliver Roundup brugt før høst på 10 procent af arealet med korn og op mod 25 procent af arealet med raps. Og selvom mange landmænd vender sig mod den praksis, så er Roundup ikke nødvendigvis et problem, mener blandt andre Jens Erik Jensen, landskonsulent i Videnscentret for landbrug.

Når landmanden sprøjter med Roundup, bekæmper han også ukrudtsplanter som kvikgræs, der er vokset frem siden foråret og vil gøre mejetærskerens arbejde langt mere tidskrævende.

I hele vækstsæsonen er landmanden nemlig afskåret fra at bruge Roundup, da det vil slå planten ihjel. Men ved at bruge Roundup, lige inden høsten, rammer landmanden kvikgræsset på det tidspunkt, hvor der er flest blade over jorden i forhold til mængden af rodnet. Dermed optager planten mest muligt Roundup.

»Behandlingen lige før høst er optimal. Valgte man andre tidspunkter, ville det kræve flere behandlinger eller større brug af Roundup for at opnå samme effekt, «siger Jens Erik Jensen.

Sprøjtet korn tilladt til menneskeføde

I Videncentret for Landbrug anbefaler konsulenterne, at ikke alle bruger Roundup før høst. Metoden skal kun bruges af folk med problemer med ukrudt eller med uensartede afgrøder, lyder det.

Miljøstyrelsen har gentagne gange taget stilling til landmændenes praksis og har hver gang godkendt den. Faktisk tillader styrelsen også, at kornet bliver solgt til brug i f.eks. brød, hvis bare landmanden venter med at høste til 10 dage, efter at han har sprøjtet sit korn.

Jens Erik Jensen kender dog ikke til importører, der tager imod sprøjtet korn til mad eller drikke til mennesker, og f.eks. ølbryggere vil ikke bruge malt udvundet af sprøjtet byg, da det kan være svært at få til at spire.

»Hvert år får jeg henvendelser fra borgere og journalister, der vil høre, om det kan være rigtigt, at vi sprøjter løs i markerne. Hvert år bliver jeg ved med at sige, at der er nogle gode grunde til det. Men jeg kan da godt forstå, at det sender et lidt mærkeligt signal, som kan give bekymring,« siger Jens Erik Jensen.

Relaterede job