Derfor sprøjter landmænd med Roundup inden høst
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Derfor sprøjter landmænd med Roundup inden høst

Når sommeren går på hæld, og der skal høstes, kan ukrudtsmidlet Roundup være landmandens måde at bestemme høsttidspunkt og få samme kornstørrelse.

Når han først sprøjter det ud over sine kornmarker, så slår det ikke alene ukrudtsplanter ihjel, men også kornplanterne, eller sagt med andre ord: Det får dem til at visne. Hvis der er uønskede sideskud med små korn, så visner de helt væk, før hovedplanten når at visne. På den måde får landmanden et ensartet produkt.

Læs også: Landmænd sprøjter med Roundup kort før høst for at modne korn

Ifølge landbrugskonsulenter har Roundup - trods kritik - været brugt i omkring 15 år herhjemme kort før høst. På dunken med Roundup fremgår det også, at ukrudtmidlet er beregnet til netop at fremme såkaldt nedvisning, og faktisk er midlet en erstatning for tidligere tiders langt giftigere midler til nedvisning, fortæller planteavlskonsulent Torben Bach Hansen fra Agri Nord i Aalborg.

Konsulent: Optimalt tidspunkt for sprøjtning

I Danmark bliver Roundup brugt før høst på 10 procent af arealet med korn og op mod 25 procent af arealet med raps. Og selvom mange landmænd vender sig mod den praksis, så er Roundup ikke nødvendigvis et problem, mener blandt andre Jens Erik Jensen, landskonsulent i Videnscentret for landbrug.

Når landmanden sprøjter med Roundup, bekæmper han også ukrudtsplanter som kvikgræs, der er vokset frem siden foråret og vil gøre mejetærskerens arbejde langt mere tidskrævende.

I hele vækstsæsonen er landmanden nemlig afskåret fra at bruge Roundup, da det vil slå planten ihjel. Men ved at bruge Roundup, lige inden høsten, rammer landmanden kvikgræsset på det tidspunkt, hvor der er flest blade over jorden i forhold til mængden af rodnet. Dermed optager planten mest muligt Roundup.

»Behandlingen lige før høst er optimal. Valgte man andre tidspunkter, ville det kræve flere behandlinger eller større brug af Roundup for at opnå samme effekt, «siger Jens Erik Jensen.

Sprøjtet korn tilladt til menneskeføde

I Videncentret for Landbrug anbefaler konsulenterne, at ikke alle bruger Roundup før høst. Metoden skal kun bruges af folk med problemer med ukrudt eller med uensartede afgrøder, lyder det.

Miljøstyrelsen har gentagne gange taget stilling til landmændenes praksis og har hver gang godkendt den. Faktisk tillader styrelsen også, at kornet bliver solgt til brug i f.eks. brød, hvis bare landmanden venter med at høste til 10 dage, efter at han har sprøjtet sit korn.

Jens Erik Jensen kender dog ikke til importører, der tager imod sprøjtet korn til mad eller drikke til mennesker, og f.eks. ølbryggere vil ikke bruge malt udvundet af sprøjtet byg, da det kan være svært at få til at spire.

»Hvert år får jeg henvendelser fra borgere og journalister, der vil høre, om det kan være rigtigt, at vi sprøjter løs i markerne. Hvert år bliver jeg ved med at sige, at der er nogle gode grunde til det. Men jeg kan da godt forstå, at det sender et lidt mærkeligt signal, som kan give bekymring,« siger Jens Erik Jensen.

Har læst en omtale af det samme i BT eller Ekstrabladet.
Her var ikke omtalt de besparelse i energi og slid på maskinerne sprøjtningen medføre. Heller ikke en omtale af besparelse i brug af Roundup, ved at sprøjte når kvikgræs er i fuld vækst. At de umodne kerne fra sideskuddene kan ødelægge hele høsten ved at gære/rådne var heller ikke omtalt.

  • 13
  • 6

"In June of 2013, the Medical Laboratory in Bremen published a report that glyphosate was present in human urine samples from 18 European countries. Malta showed the highest test results with the chemical showing up in 90% of samples and the average for all countries was 43.9%. Diet was stated as the main source."

Det er fortvivlende at skulle kigge efter "indeholder ingen roundup" når man skal købe brød...

  • 8
  • 8

Personligt ville ville jeg fortrække en garanti for at der ikke er svampetoksiner i (som roundup mindsker risikoen for).

  • 11
  • 8