Derfor skal du snart skifte tv-boksen - igen
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Derfor skal du snart skifte tv-boksen - igen

Da danskere med en tv-antenne på taget i efteråret fik at vide, at de skulle anskaffe sig MPEG4-bokse for at være fremtidssikret og klar til digitale kanaler efter 2012, var det en sandhed med modifikationer.

For inden for ganske få år taler sandsynligheden for, at boksene skal udskiftes igen, når krav om flere kanaler i HD - og en dag også i 3D - presser broadcasterne til at sende tv endnu mere effektivt for at kunne være i radiospektret.

I England er BBC begyndt at sende i anden generation af digitalt jordbaseret tv, DVB-T2, Sverige er begyndt at teste, mens Finland har taget skridtet fuldt ud og udstedt licenser til DVB-T2.

Inden for få år skiftes DVB-T ud med DVB-T2, så så skal familien Danmark endnu engang købe en tv-boks for at kunne se det seneste udbud af tv-kanaler.

I Danmark er bl.a. virksomheden Open Channel, som driver den lokale forsøgsmux i København, der sender Kanal København, begyndt at udforske de nye muligheder med DVB-T2.

På landsplan afgjorde et medieforlig imidlertid, at DR og Boxer TV skulle i gang med den digitale sending den 1. november 2009, hvor DVB-T2-udstyret endnu ikke var på markedet, og derfor var den oprindelige DVB-T-standard, også kaldet DTT (Digitalt Terrestrisk TV), eneste mulighed. Og det er denne standard, MPEG2- og MPEG4-boksene og -tv apparaterne i handlen lægger sig op ad.

DVB-T gør det muligt at udsende fire-ti tv-programmer i en samlet datastrøm, kaldet en Mux.

Præcist hvor mange kanaler, der kan udsendes, afhænger af komprimeringen. Således benytter Mux 1, hvor blandt andet DR1 og TV 2 befinder sig, MPEG2-komprimering, mens Mux 2, der indeholder de nye kanaler fra DR så som high definition-kanalen DR HD, bruger den mere effektive MPEG4-komprimering.

Men med DVB-T2 får man 1,5 gang større udnyttelse af radiospektrummet, og så bliver det muligt enten at presse flere programmer eller programmer i højere kvalitet igennem æteren inden for den båndbredde på 8 MHz, som en UHF-Mux stiller til rådighed. Og det er blandt andet interessant for DR.

»Der er ingen, der siger, at HD ikke er fremtiden. Det er evident, at det er det,« siger rådgiver inden for strategi og politik i DR, Carsten Corneliussen.

»Behovet for mere kapacitet, når man beslutter overgangen til HD på de øvrige kanaler, det er en realitet. Hvordan kan man gøre det teknologisk? Kun ved at få mere kapacitet med for eksempel DVB-T2,« siger han.

Udsagnet kæder han blandt andet sammen med den voksende skærmstørrelse på danskernes tv-apparater. Store tv-skærme kræver nemlig også en stor billedopløsning a la den, HD er garant for, hvis billedet ellers skal stå skarpt.

Samme melding kommer fra boks-leverandøren Strong Scandinavias markedschef Ole Thorslev.

»Der er ikke tvivl om, at DVB-T2 vil blive en nødvendighed i takt med det stigende krav om HD-tv,« siger han og vurderer, at de første DVB-T2 tiltag vil dukke op i løbet af tre-fem år.

Ole Thorslev peger på, at blandt andet DR's højdefinitionskanal, DR HD, vil være med til at øge kravet om mere HD i befolkningen.

Lokal-tv bygger selv ny sender

Open Channels direktør Kenneth Wenzel mener ikke, at der er nogen tid at spilde. Han lagde sammen med sin tekniker i sidste uge hånd på en egenproduceret DVB-T2-modulator, der bliver sat i test i foråret, når de første settopbokse og DVB-T2-tv kommer på markedet.

»Vi er nødt til at begynde at sende i HD for at kunne konkurrere, når de store gør det. Og det vil kræve, at vi tager DVB-T2 i brug,« siger Kenneth Wenzel.

»Vi sidder i øvrigt og ser på 3D-tv's muligheder, og det vil kræve fire gange så meget kapacitet at sende, så jeg glæder mig faktisk til den næste generation af sendere, efter DVB-T2,« siger han.

I første omgang skal forsøgene give lokal-tv-stationerne mulighed for og incitament til at opgradere deres udstyr til HD-produktion.

Landsdækkende tv kræver T2

Ud over kapacitet findes der også en anden grund til, at DVB-T2 ser ud til at blive uundgåeligt. De nuværende seks Mux'er bliver udsendt i det frekvensområde, der hedder UHF-båndet. Men i forbindelse med det kommende medieforlig, er det sandsynligt, at også VHF-båndet, hvor DR blev udsendt analogt før 1. november, skal bruges til at udsende tv digitalt i - den såkaldte Mux 8. Mux'en indeholder af historiske årsager kun 7 MHz i stedet for 8 MHz, som det er tilfældet ved de øvrige Mux'er.

»Hvis man ønsker landsdækkende tv-dækning med Mux 8, så kan det som udgangspunkt kun lade sig gøre med DVB-T2,« siger han.

Forklaringen er, at signalet fra de antenner, der bliver brugt til at udsende tv-programmer med, kommer til at interferere med hinanden, så Mux'en ikke kan dække hele landet, hvis den udsender med DVB-T.

Den nyere DVB-T2 standard indeholder derimod en anderledes måde at håndtere teknikken 'single-frequency network' på, så landsdækkende sending godt kan opnås.

Tv'et er blevet en computer

At sendeteknologierne løbende bliver udskiftet og dermed kræver ny hardware for forbrugerne, er imidlertid en udvikling, der bliver svær at stoppe, for DVB-T2 er næppe sidste skridt på vejen til bedre tv.

Derfor er det vigtigt, at forbrugeren ser sit tv som en computer, der kræver løbende opdateringer, lyder det fra Kenneth Wenzel, direktør i Open Channel.

»Vi er vant til at lave udskiftninger på en pc hvert tredje år, og hvis vi vil have HD-tv og 3D-tv, så er vi nødt til at lade teknologien udvikle sig på samme måde som mobiltelefonerne og købe nyt udstyr,« siger Kenneth Wenzel.

FAKTA: Mux 1 og 2

Udsendingen foregår i det, der hedder DVB-T. I fremtiden kommer DVB-T2, og det giver plads til 1,5 gange mere i en Mux, hvis man bruger DVB-T2 i stedet for DVB-T1. Det kan give sig udslag på to måder: Enten flere almindelige tv-kanaler - eller som det nok er mere sandsynligt: kanaler i HD. Det vil sige, at der ikke nødvendigvis kommer flere tv-kanaler, men at de tv-kanaler, der er, bliver i HD i stedet for. Forklaringen er, at en HD kanal fylder ca. det samme som to almindelige kanaler.

Tv-programmer i Mux 1

I forbindelse med digitalovergangen har DR fået rådighed over to gratis/free-to-air public service Mux, og det har bl.a. givet plads til ikke-kommercielt lokal-tv og udvidet sendetid for TV 2 Regionerne.
+ DR1
+ DR2
+ TV 2 Danmark inkl. den lokale TV 2 Region
+ Ikke-kommercielt lokal-tv (opdelt som TV 2 Regionerne)

Tv-programmer i Mux 2

Mux2 benytter - som Boxer TVs kommercielle Mux - MPEG-4 komprimering, og det betyder, at der er plads til flere kanaler i Mux2 end i Mux1 - også selvom DR HD fylder dobbelt så meget som de øvrige kanaler.
+ DR's børnekanal: Ramasjang
+ DR's Kultur kanal: DR K
+ DR's HD kanal: DR HD
+ DR-Update
+ Folketinget

Jeg tror ikke folk er så interesserede i HD som fagfolkene bilder sig selv ind. Jeg tror Hr. og Fru. Jensen har svært ved at se forskel, og hvis de kan, er det ikke sikkert, de synes forskellen er stor nok, til de vil investere i et nyt fjernsyn. Sidst fik man 3 kanaler "gratis" i forbindelse med konverteringen-, og der skal nogen lign. på bordet igen. Hvilket jeg tvivler på, man har råd til for den nuværende licens.

Man kan også se på udbredelsen af Blueray, som går langsomt, på trods at formatet også kan forbedre kvaliteten af billedet på samme måde som HD. Forskellen er for lille på et 40" fjernsyn.

På spillekonsol marked har Nintendo haft stor succes, med deres Wii. Dette på trods af maskinen ikke understøtter HD, som Xbox360 og Playstation3.

Jeg tror og håber der går politik i sagen, så vi ikke alle skal smide vores nye fjernsyn ud om 3 år. Selv om de nye OLED-versioner lyder meget lovende. Omvendt kan et 42" OLED tv, vel erhverves for 999 kr. i Bilka om 3 år :)

  • 0
  • 0

Hvorfor? Jeg ved godt, det har været oppe at vende i forbindelse med Bluray, men jeg forstår det ikke. At sende to forskellige billeder - ét til hvert øje - i stedet for bare ét kan da kun kræve dobbelt så stor kapacitet?

Med lidt udvikling af codecs burde man kunne få 3D med kun en lille ekstra datamængde, da videostreamen i forvejen er komprimeret ved hjælp af analyse af ændringer mellem keyframes - som jo ligner hinanden meget for de to øjne. Video-udgaven af "joint stereo" vel nærmest.

  • 0
  • 0

Er det ikke tankevækkende at jeg har to fjernsyn i huset men sidst jeg søgte efter kanaler fandt mit tv over 300 kanaler. Der er altså et spild af båndbredde på mindst 100 gange!!

Lad os skippe disse broadcast systemer og gå helt over til internet distribution i stedet.

  • 0
  • 0