Derfor kommer der ingen data igennem, selv om mobilen viser fuld dækning

Du kender det måske. Mobiltelefonen viser fuld dækning med alle stregerne i toppen af skærmen, måske lyser både op- og nedadvendte pile endda op for at indikere, at datatransmissionen kører i højeste gear. Alligevel kommer der tilsyneladende ikke en eneste bit igennem, og efter et minut eller to giver browseren helt op og siger, at du er offline. Du prøver igen, men det går stadig meget langsomt.

Den slags forekommer oftest, hvis du for eksempel sidder i et kørende tog eller deltager i en stor sportsbegivenhed eller en koncert, hvor mange mennesker er samlet på ét sted. Men det kan også forekomme på andre tidspunkter.

Ingen standarder

Der er ingen standard for, hvordan mobilproducenterne skal vise, hvor godt signalet er. De implementerer det derfor vidt forskelligt, og de parametre, som mobilen måler på, kan også være forskellige fra producent til producent og fra mobil til mobil.

Læs også: Ny undersøgelse: Antenner i smartphones er gået fra dårlige til chokerende ringe

Det meste grelle eksempel, som mobilforskergruppen på afdelingen for elektroniske systemer på Aalborg Universitet henviser til, er forsinkelse. I nogle tilfælde kan der gå op mod et kvarter, uden at indikatoren bliver opdateret i forhold til det signal, som mobilen rent faktisk modtager. Det er tæt på en evighed, hvis ejeren bevæger sig i tog gennem landskabet.

»Signalstyrkeindikatoren implementeres forskelligt fra producent til producent. Jeg er endog villig til at tro, at designeren har haft mere indflydelse på den end ingeniøren,« som lektor Troels B. Sørensen formulerer det i mail.

Overbelastede lokaler master

Mange forskellige forhold kan spille ind på dækningen, og på hvad pindene i toppen af skærmen viser. Hvis den for eksempel udelukkende måler på signalstyrken, som fagfolk benævner RSSI (received signal strength indication), så siger den blot, at der er et kraftigt signal, men intet om kvaliteten.

Den oplagte årsag til, at der trods fuld signalstyrke ikke kommer data igennem, når mange mennesker er samlet ved en stor begivenhed, er, at cellerne i de lokale master er overbelastet. Der er ganske enkelt ikke kapacitet til at transmittere data til alle brugerne på én gang. I de tilfælde benytter mobilselskaberne sig ofte af ekstra mobile master eller ændret senderetning på eksisterende master for at sikre forbindelse til alle.

Læs også: DR-show overbelastede alligevel mobilnet

Der er dog langt flere forhold, som kan spille mobilens signalindikator et puds. Det illustrerer målinger, som aalborgforskerne har foretaget på 3G-nettet for en operatør på en togstrækning syd for Søften ved Aarhus med en særlig måletelefon. Den viste både signalstyrke, signalkvalitet, datahastighed og antallet af skift fra én celle i netværket til en anden.

Over en strækning på 3 kilometer, som det tog 1:45 minutter at køre, var der stort set ikke datadækning – som i tæt på 0 kbit/s.

»Signalkvaliteten var faktisk o.k., men signalstyrken meget svingende mellem god, middel og dårlig,« konstaterer Troels B. Sørensen.

Han formoder, at den manglende datadækning skyldes, at måletelefonen skiftede celle hele fem gange på blot et enkelt minut eller ni minutter over hele strækningen. Alle disse handovers, som de hedder i fagsproget, gjorde, at telefonen så at sige ikke lavede meget andet og ikke havde tid til at etablere en stabil datakommunikation, selv om styrken af signalet i perioder var god.

»Signalstyrkeindikatoren har ikke været meget bevendt under disse meget svingende forhold,« skriver Troels B. Sørensen.

Værst i dobbeltdækkertog

Researchen til denne artikel begyndte, fordi skribenten selv er togpendler og oplever, at datakommunikationen går ned selv på strækningen mellem Høje-Taastrup og Valby, uagtet at telefonen viser fuldt signal det meste af vejen. Det gælder hovedsageligt i dobbeltdækkertog, som skærmer mest, men også IC4 lukker mange signaler ude, mens der er langt bedre dækning i IC3/IR4-togsæt.

Den faktiske dækning afhænger naturligvis også netværket uden for toget og af telefonens antenne. Andre forskere på Aalborg Universitet har gentagne gange dokumenteret enorme forskelle i kvalitetens af telefonernes indbyggede antenner.

Læs også: Stor dansk antennetest: Nokia Lumia 925 dumper med et brag

Derimod er der næsten altid taledækning, når ellers signalindikatoren er i top. Det skyldes, at 3G-netværkene opretter en dedikeret kanal til tale, forklarer Benny Vejlgaard, der er mange år har arbejdet for Nokia, og som i denne uge begynder i et nyt job på Aalborg Universitet. Talekanalerne er mindre følsomme end datakanalerne, og samtidig behøver de kun 10 kbit/s for at fungere.

På 4G-nettene er der ikke tale om dedikerede kanaler, mens de gamle GSM-net har et andet problem: Deres datakapacitet er så lille, at brugerne her vil opleve fuld dækning, men deres app giver timeout, simpelthen fordi der kommer for få bits igennem.

Samlet er aalborgforskerne ikke i tvivl. Et ordentligt overblik over, hvilken dækning man rent faktisk har, fås kun med en app, som real time kan følge kvaliteten af transmissionen og signalet målt på flere forskellige parametre. Dem findes der flere af, og forskerne har selv udviklet en af dem, NetMap.

Del gerne dine egne erfaringer med, om den faktiske datadækning hænger sammen med indikatoren på mobilen, i debatten.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg har også erfaret at forbindelsen er betydeligt dårligere i Dobbeltdækkervognene, i forhold til IC3. Det betyder vel at det er tid at få de gamle dobbeltdækkervogne udfaset, de er også ualmindeligt dårlige at sidde i.

  • 0
  • 6

Området omkring Ringsted er fælt i tog, uanset hvilken slags tog. Signalet kan være fint og pludselig forsvinder det. Man kan heller ikke tale i telefon. Det er også tydeligt at høre i kupeen på andre passagerer, som ikke tidligere har gjort sig den erfaring. Telefonforbindelsen dør.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten