Derfor kan en halv grad gøre en verden til forskel

Plus13. oktober 2018 kl. 12:0013
Derfor kan en halv grad gøre en verden til forskel
Illustration: MI grafik.
En halv grad fra eller til i global opvarmning har drastiske konsekvenser, viste den nye rapport fra FN's klimapanel i denne uge. Men der er ingen let vej til at holde opvarmningen under halvanden grad.
Artiklen er ældre end 30 dage

Da den nye rapport fra FN’s klimapanel, IPCC, om konsekvenserne ved en global opvarmning på halvanden grad ramte offentligheden i mandags, undrede mange sig over de enorme forskelle i konsekvenserne af en blot en halv grads opvarmning mere eller mindre.

Dog ikke Jens Hesselbjerg Christensen, der er professor på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet, som ikke fandt de store overraskelser i rapporten:

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
13 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
15. oktober 2018 kl. 20:55

</p>
<p>For at supplere Niklas:
Hvis vi venter med at reagere, indtil alle mener, der er bevis nok, vil det helt sikkert være for sent. Så i min optik: Når så stor en del af den etablerede videnskab en enige, er det bevis nok for mig.mvh Flemming

Jeg spørger efter beviserne og hvor de findes - specielt med henblik på professorens eget område modellering, specielt har han jo interesse i polarområdet med Grønland og Polarhavet. Det er helt sikkert at modeller overvurderer opvarmningen og at de ikke fanger forskellige fænomener. Som jeg omtaler i mine to indlæg ovenfor. Jeg spørger ikke efter beviser eller noget der kunne bekræfte det ene eller andet. Jeg vil bare gerne høre hvordan professoren har taget højde for disse ting som er et problem i klimamodeller. Det vil du da vel også som et intelligent menneske der interesserer sig så meget for verden og slet ikke kan nøjes med bare at tage IPCC konsensus til efterretning. Eller det vil du måske? Hvis du vil det så er det din personlige sag - jeg vil gerne vide hvad der foreligger som gør disse modeller så gode til at forudsige fremtiden - med de problemer som alle vedkender sig eksisterer for modellerne - også IPCC skam. Som en anden indlægsholder ovenfor har sagt er det en smal sag "med internettets hjælp at finde ud af det i vor tid" Enhver der ikke kan det er en trold efter mandens mening, God help me ...

12
15. oktober 2018 kl. 20:44

</p>
<p>Hvis man, i 2018 med adgang til internettet, ikke er i stand til at finde videnskabelige beviser for klimaforandringer, så kan man kun betegnes som troll.

Jeg spørger bare efter professorens videnskabelige - hverken benægter eller bekræfter noget som helst. Der er ikke noget mærkeligt i det. Det er helt sikkert at klimamodeller overvurderer opvarmningen. Ikke desto mindre bruger professoren andres klimamodeller med påkoblede regionale modeller for Grønalnd f. eks. for at sige noget om Grønlands afsmeltning og polarhavets isudbredelse i fremtiden. Så du tager fejl ligesom andre der tror jehg benægter eller bekræfter noget som helst.

Her er det sidste man kan se om temperaturens udvikling - i IPCC modeller og de målte data.

https://wattsupwiththat.com/2018/10/14/a-very-quick-introduction-to-noaas-new-pause-buster-2-sea-surface-temperature-dataset-ersst-v5/

IPCC Modellerne har 0,18 grad C opvarmning per dekade. Det drejer sig om de dataset man bruger i IPCC sammenhæng

Data siger meget mindre 0,12 grad c per dekade på det sidste i samme tidsrum.

Se Figur 2 i linket.

Så hvor mener du så jeg benægter/bekræfter noget som helst, når jeg blot beder om data og gerne vil have et svar på hvorfor professoren mener hans modeller kan bruges til noget som helst med den betydelige ekstra opvarmning man ser.

Du er i øvrigt anmeldt for personangreb, da du kalder mig trold . når jeg bare stiller spørgsmål som er relevante. Ingeniørens debatregler tolererer ikke personangreb.

10
15. oktober 2018 kl. 19:55

Kunne ikke være mere enig - enten troller man, eller også er man "flat earther" - og ingen af typerne giver det mening at gå i dialog med. Man må simpelthen nøjes med at tilbagevise deres sludder.

Og den tilbagevisning består så i at kalde folk trolle, og iøvrigt kun læse halvdelen af sætningerne. Jeg sagde: Nu er det ikke beviser for klimaforandringer der tales om, det er årsagerne og den fremtidige udvikling. Ingen påstår at klimaet ikke ændrer sig. Det skulle da lige være de klimatroende, som vist mener at konstant klimagas indhold vil give konstant klima. Selvom de vender det om og siger at al klimaændring skyldes ændring i klimagasserne. IPCC kunne svinge sig op til at 50% eller mere skyldtes menneskelig indflydelse, og ECS har de nærmest opgivet at vurdere. Intervallet er ikke blevet snævret ind selv efter 30 år.

Klimaet er nærmest en slags omvendt hypokondri. Det er alle "lægerne" der hele tiden ser sygdomstegn og prøver at kurere dem med mere og mere drastiske midler. Det de foreslår nu, er en gevaldig åreladning. Det har ikke rigtig virket før, men vi gir den bare en tand til.

7
15. oktober 2018 kl. 10:42

Svend:

Det er en alvorlig påstand, som burde kræve mere bevis.

For at supplere Niklas: Hvis vi venter med at reagere, indtil alle mener, der er bevis nok, vil det helt sikkert være for sent. Så i min optik: Når så stor en del af den etablerede videnskab en enige, er det bevis nok for mig.

mvh Flemming

6
15. oktober 2018 kl. 10:29

Niklas:

(bemærk at "historisk bevisførelse", altså at vente 50 år og se hvad der sker, ikke er relevant i denne sammenhæng)

Ja, og er det i virkeligheden ikke en stor del af problemet med "fornægterkulturen" - det kommer jo alligevel ikke til at gå (rigtigt) galt i deres tid, så hvorfor i alverden skulle de så vælge at give afkald på deres firehjulstrækker?

Hvis man, i 2018 med adgang til internettet, ikke er i stand til at finde videnskabelige beviser for klimaforandringer, så kan man kun betegnes som troll.

Kunne ikke være mere enig - enten troller man, eller også er man "flat earther" - og ingen af typerne giver det mening at gå i dialog med. Man må simpelthen nøjes med at tilbagevise deres sludder.

mvh Flemming

4
15. oktober 2018 kl. 00:19

Betyder det eksempelvis, at rovdriften på urskovene og den voksende fældning rundt omkring i den mest økonomisk truede del af naturudbytningen i verden, indirekte - alt andet lige - er med til at øge CO2-indholdet i atmosfæren, og ved nogen, gerne en specialist, tilfældigvis med hvor meget – for det har man vel medregnet i sine matematiske kaosmodeller …

Her må vi vist straks politisk se nærmere på hurtigt at få indført nogle flere strafbehæftede forbud, ud over fortæringen af kød, naturligvis i første omgang de drøvtyggende køer, også levering af eksempelvis ’Ingeniøren’ og andre mediers papirudgaver samt udgivelsen af bøger, nodehæfter, fartbøder, rudekuverter, kulørte ugeblade, pas, offentlige blanketter og fine eksamensbeviser mm. – mageløst …

3
14. oktober 2018 kl. 22:19

Hvis man, i 2018 med adgang til internettet, ikke er i stand til at finde videnskabelige beviser for klimaforandringer, så kan man kun betegnes som troll.

Nu er det ikke beviser for klimaforandringer der tales om, det er årsagerne og den fremtidige udvikling. Så vidt jeg kan se af rapporten er al opvarmning fra 1900 tilskrevet menneskelig indflydelse, og åbenbart først og fremmest stigningen i CO2/klimagasser. Det er en alvorlig påstand, som burde kræve mere bevis. Og hvor meget er temperaturen egentlig steget? Anomalien er steget 1 grad, men en del af denne ene grad er åbenbart fremkommet ved ændrede beregningsmetoder. Se climate4you. Men bevares, så er det jo antropogen påvirkning. Det passer jo ind i fortællingen om at vi bare skal skrue ned for CO2, så stiger temperaturen ikke mere. Det næste usikre punkt er de ret vilde påstande om hvad der sker med henholdsvis 1,5 og 2 graders stigning. Den første grad har jo ikke udløst nogle observerbare ændringer, næsten tværtom.

1
14. oktober 2018 kl. 13:13

"klimaprofessoren" som man ynder at kalde professorer, der har forstand på et snævert udsnit af klimaet, hævder at der findes "videnskabelige" beviser. Hvilke?

Professoren er kendt for sit arbejde med computermodeller , som ingen har vist er videnskabelige endnu når det gælder fremskrivninger og evne til at simulere naturens processer. Det er specielt samspillet mellem oceaner og atmosfæren, der halter. Har man på NBI fået styr på alle de naturlige oscillationer, så man kan hævde at man har en videnskabelig model? Hvad med modeller for skydække og nedbør (hydrologien), som også er et svagt punkt, der gør modeller aldeles ubrugelige til at fremskrive noget som helst.

Se her angående forsøgene på at lave globale computermodeller:

https://inference-review.com/article/physical-theories-and-computer-simulations-in-climate-science

Professoren har på det sidste beskæftiget sig med Grønland kan jeg forstå. Herunder regionale modeller for indlandsisens opførsel koblet til globale cirkulationsmodeller.Hvad har man på NBI begået af modeller som kan vise noget der ligner en realistisk beskrivelse af indlandsisen de sidste 3-4 år? Der er jo tale om fænomener som ændrer de havstrømme med varmt vand der har smeltet isbræers udløb, en PDO (Pacific Decadal Oscillation) såvidt jeg har forstået, der har ført til opvarmning af det arktiske hav samt en fænomenal ændring i massebalancen de sidste par år, hvor der ikke længere sker nogen nettotilførsel af vand til verdenshavene. Det har jeg aldrig set omtalt som fænomener man kan simulere. Hertil kommer at havisen i Arktis synes at vende tilbage. Grønland har haft kulderekorder i sommer etc etc. Ting som man ikke hører om.

Hertil kommer jo at de tal man citerer i artiklen er forkerte. Der står jo:

"Den globale opvarmning udregnes som et gennemsnit af observationer over 30 år. Det udjævner naturlige variationer. I perioden 2006-2015 var den globale opvarmning 0,87 +/- 0,12 grader relativt til 1850-1900. I 2017 nåede den globale opvarmning 1 grad, og hvis den nuværende stigningstakt på 0,2 +/- 0,1 grad pr. årti fortsætter, vil den nå 1,5 grader omkring 2040"

Der er tale om en naturlig stigning på ca 1 grad grader per 100 år før man ser noget der kan ligne en indflydelse fra CO2. Det står der nogenlunde korrekt i teksten. Men hvor får man så resten af tallene fra? Hvis man vælger 2017 og påstår opvarmningen har nået en grad har man effekten af en meget kraftig el Nino der giver en spids i temperaturkurven men ikke siger noget om hvor stor den globale opvarmning er (og endnu mindre hvad årsagen kan være). Hvis man tager de sidste tal med fra NASAs målinger ser man at temperaturen er faldet kraftigt - tilbage til niveauet man havde i den periode man citerer som 2006-2015. Yderligere er der slet ikke tale om nogen opvarmning der er forskellig fra det man ser fra 1900 og fremefter- hvor man har perioder med stigning og fald. Lige så stor stigning fra 1910-1945 ca som man har haft fra ca 1975 til 2000 ca - derefter en pause rundt regnet uden stigninger.

Se her f. eks. angående temperaturer beskrevet ovenfor - dels for troposfærens nederste del dels for temperaturen ved havoverfladen - IPCC bruger jo en blanding af begge temperaturer for at beskrive den "globale middeltemperatur":

https://www.climate4you.com/GlobalTemperatures.htm#Quality class 1: Satellite record of recent global air temperature change

https://www.climate4you.com/SeaTemperatures.htm#Sea surface temperatures