Der kommer ingen ud fra DTU: Branche kan hyre 100 skibsingeniører om året

Plus1. februar kl. 05:353
Der kommer ingen ud fra DTU: Branche kan hyre 100 skibsingeniører om året
Skibsingeniørerne - også kaldet naval architechts - tegner et skib fra blankt papir. Her ses en koncepttegning fra Knud E. Hansen. Illustration: Knud E. Hansen PR.
Den maritime branche mangler skibsingeniører til at sikre den grønne omstilling af den globale skibsfart og bygge forsvarsskibe.
Artiklen er ældre end 30 dage

Mangel på danske skibsingeniører er en udfordring for den maritime sektor.

Flere skibsingeniører er på vej på pension, og branchen kræver kompetencer til den grønne omstilling af skibsfarten samt en ny forsvarsflåde.

Ifølge Danske Maritime vil branchen kunne ansætte ekstra 100 danske skibsingeniører hvert eneste år.

Hvis de altså var der.

Og det har de ikke været i adskillige år.

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
1. februar kl. 21:22

Et enkelt semesters kursus skaber ikke en skibsingeniør. Man laver jo heller ikke en IT-ingeniør med et enkelt programeringskursus. Som minimum skal 1/3 af fagene i be bachelor være målrettet området. Styrkelære er mindst 2 semestre og hydrodynamik og stabilitet er hver for sig et fag i sig selv. Endeligt er et centralt fag skibsprojektering som er kernen for en Naval Architect. Til dette hørere både viden om hvordan skibe bygges og hvordan de efterfølgende bruges. Desværre tror jeg ikke længere på, at vi kan genopbygge udddannelsen i Danmark. Vi har simpelt hen slået hele det forskningsmiljø ihjel som skal levere lærekræfterne. Derfor tror jeg mere på en samarbejdsløsning, hvor erhvervet finansiere, at sende danske studerende til f.eks. Trondhjem (NTNU) eller Strathclyde.

2
1. februar kl. 14:59

Der kommer et nyt kursus i skibsteknologi på Århus universitet.

Det er interessant at høre, at der mangler skibsarkitekter og skipsingeniører. På Århus Universitet starter vi nettop nu et nyt kursus i skibsteknologi på fredag d. 3. Februar. Det bliver netop det, som der efterspørges i artiklen. Men en bred indgang til skibsteknologi. Det bliver både stabilitet sikkerhed og konstruktion. Kurset sigter mod at give maskiningeniørstuderende på 6. og 7. semester en Introduktion til skibsteknologi. Vi starter dette nye kursus på baggrund af opfordringer og støtte fra bl.a. danmarks maritime fond. Hvis der er andre uden for Århus Universitet, som er interesseret i kurset, så kan man nok nå at tilmelde sig endnu. Kurset kører hver fredag fra 10 til 14 i foråret 2023. Der er plads til flere. Vi håber at kurset fremover vil blive afviklet hvert forår.

1
1. februar kl. 13:58

Nu er jeg selv skibsingeniør og M-Fysik, og er en af dem der aldrig kom til at arbejde på værft (måske lige undtagen Haugesunds og OMT - det er en helt anden historie).

Branchen lukkede stort set ned herhjemme da jeg dimitterede i 1983.

Min pointe er at branchen måske skulle kigge lidt rundt og prøve at tiltrække de ingeniører med en skibygningsmæssig baggrund der måske sidder rundt omkring i andre jobs fordi der ikke lige var plads i branchen da de kom ud ?

Så kunne de måske opgraderes i et samrbejde med DTU, NTNU og Chalmers, så der kunne komme nogle flere begejstrede skibsbyggere ind i faget.

mvh Jens