Der kommer ingen ud fra DTU: Branche kan hyre 100 skibsingeniører om året
Mangel på danske skibsingeniører er en udfordring for den maritime sektor.
Flere skibsingeniører er på vej på pension, og branchen kræver kompetencer til den grønne omstilling af skibsfarten samt en ny forsvarsflåde.
Ifølge Danske Maritime vil branchen kunne ansætte ekstra 100 danske skibsingeniører hvert eneste år.
Hvis de altså var der.
Og det har de ikke været i adskillige år.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Et enkelt semesters kursus skaber ikke en skibsingeniør. Man laver jo heller ikke en IT-ingeniør med et enkelt programeringskursus. Som minimum skal 1/3 af fagene i be bachelor være målrettet området. Styrkelære er mindst 2 semestre og hydrodynamik og stabilitet er hver for sig et fag i sig selv. Endeligt er et centralt fag skibsprojektering som er kernen for en Naval Architect. Til dette hørere både viden om hvordan skibe bygges og hvordan de efterfølgende bruges. Desværre tror jeg ikke længere på, at vi kan genopbygge udddannelsen i Danmark. Vi har simpelt hen slået hele det forskningsmiljø ihjel som skal levere lærekræfterne. Derfor tror jeg mere på en samarbejdsløsning, hvor erhvervet finansiere, at sende danske studerende til f.eks. Trondhjem (NTNU) eller Strathclyde.
Der kommer et nyt kursus i skibsteknologi på Århus universitet.
Det er interessant at høre, at der mangler skibsarkitekter og skipsingeniører. På Århus Universitet starter vi nettop nu et nyt kursus i skibsteknologi på fredag d. 3. Februar. Det bliver netop det, som der efterspørges i artiklen. Men en bred indgang til skibsteknologi. Det bliver både stabilitet sikkerhed og konstruktion. Kurset sigter mod at give maskiningeniørstuderende på 6. og 7. semester en Introduktion til skibsteknologi. Vi starter dette nye kursus på baggrund af opfordringer og støtte fra bl.a. danmarks maritime fond. Hvis der er andre uden for Århus Universitet, som er interesseret i kurset, så kan man nok nå at tilmelde sig endnu. Kurset kører hver fredag fra 10 til 14 i foråret 2023. Der er plads til flere. Vi håber at kurset fremover vil blive afviklet hvert forår.
Nu er jeg selv skibsingeniør og M-Fysik, og er en af dem der aldrig kom til at arbejde på værft (måske lige undtagen Haugesunds og OMT - det er en helt anden historie).
Branchen lukkede stort set ned herhjemme da jeg dimitterede i 1983.
Min pointe er at branchen måske skulle kigge lidt rundt og prøve at tiltrække de ingeniører med en skibygningsmæssig baggrund der måske sidder rundt omkring i andre jobs fordi der ikke lige var plads i branchen da de kom ud ?
Så kunne de måske opgraderes i et samrbejde med DTU, NTNU og Chalmers, så der kunne komme nogle flere begejstrede skibsbyggere ind i faget.
mvh Jens