Denguefeber nu den største tropesygdom i Danmark

Denguefeber er den nye pandemiske plage, som rammer over 50 millioner mennesker årligt ifølge WHO. Heraf dør cirka 24.000.

Herhjemme var der sidste år 108 registrerede udbrud af denguefeber mod 80 tilfælde af malaria. En voldsom stigning fra kun 28 tilfælde af denguefeber i 2005.

»Dengue breder sig ligesom chinkungunya og har nu overhalet malaria som den tropesygdom, flest danskere bringer hjem,« siger direktør Kåre Mølbak fra epidemiologisk afdeling på Statens Serum Institut.

»Dengue har haft en langsom start, men spreder sig nu hurtigt globalt og herhjemme,« tilføjer han.

Ingen behandling

Behandling findes der ingen af, kun opbygning af immunforsvaret, pleje og krydsede fingre. Eksperter mener, at denguefeber er umulig at udrydde. Kun giftig sprøjtning af boliger og boligområder og en - endnu ikke eksisterende - vaccine kan holde smitten nede.

De senere år har denguefeber hærget blandt andet i Singapore og nu også i Thailand og Malaysia. De smittebærende myg befinder sig fint i nærheden af mennesker og nyder varme og fugtighed. De klarer sig i små mængder stille vand, der giver udklækningsmuligheder for næste generation. Et enkelt gammelt bildæk er nok.

»Man mener, at det var import af brugte bildæk, der indførte Chikungunyamyggen i Europa,« fortæller Kåre Mølbak.

»Den bredder sig nu nordover fra Italien. De franske myndigheder er meget på vagt efter flere tilfælde,« siger han.

Chikungunyamyggen spreder sig

Dengue og chinkungunaya adskiller sig især ved, at førstnævnte også giver udslæt mens der med sidstnævnte følger ledsmerter; begge har influenzalignende symptomer.

»Chikungunyamyggen var først dårlig til at sprede sig i Europa, men siden har den muteret og er desværre blevet god til det,« siger Kåre Mølbak.

Også andre nye sygdomme er på vej til Danmark blandt andet vestnilfeber. Mølbak mener, at det især skyldes en blanding af klimaforandringer, global turisme og international handel.

Ihærdig udryddelseskampagne

I Nicaragua, hvor dengue hærger hårdt, har myndighederne i hovedstaden Managua siden maj i år foretaget en stor udryddelseskampagne og sprøjtet massivt ved 350.000 boliger og en million vandcontainere, og 23.000 mennesker har fået pleje. Denne indsats har betydet, at antallet af folk, som er blevet testet positive er faldet fra 7,7 procent af befolkningen til 3,4 procent.

Malaysia er også hårdt ramt og forsøger nye veje: Regeringen har indledt et samarbejde med den britiske virksomhed Oxitec om at skabe millioner af gensplejsede hanmyg af arten Aedes aegypti, der er programmerede til at dø, medmindre de har adgang til det almindelige antibiotikum tetracyklin.

Ideen er, at hanmyggene slippes ud for at parre sig med den almindelige smittebærende hunmyg, hvorefter afkommet vil dø, fordi det ikke får tetracyklin.

Generation efter generation vil det formindske antallet af denguesmittebærende myg. Den lokale græsrodsorganisation mener dog, at projektet er for usikkert blandt andet i forhold til, om der kan ske mutationer - som det er sket med andre udsatte arter over alt i verden.

Fakta: Denguefeber

  • Rammer sunde, velnærede mennesker fra industrialiserede lande relativt mildt med influenzasymptomer som høj feber og enorm træthed.

  • Der er dog risiko for at udvikle DSS (Denque Shock Syndrom) og DHF (Dengue Hæmorrhagisk Feber) der begge giver forøget risiko for at dø.

Ø Myggen Aedes aegypti overfører såvel gul feber som denque - også fra et menneske til et andet. Nogle forskere mener, at smitten også kan overføres fra aber til mennesker og derfra videre.

  • Blandt tropiske områder er Asien og Sydamerika hårdest ramt.

Fakta: Chinkungunya

  • Chinkungunya myggen har plaget på Seychellerne, Mauritius og især øen Reunion. Da de tigerstribede myg var på deres højeste i 2007, var en tredjedel af Reunions 750.000 mennesker smittede.

  • Forskerne mener, at disse specielle myg er en muteret art tilbage fra malariabekæmpelsen i 1960'erne, der startede i Tanzania i 1952. Sidste år viste de første tilfælde sig i det nordøstlige Italien.

  • En smittet person, importerede bildæk og en mild vinter gav 300 udbrud. I udbrud giver Chinkungunya nogenlunde de samme symptomer som denguefeber.

  • Sygdommen er normalt ikke dødelig, men giver risiko for, at personen rammes af andre sygdomme, som kan slå til, når kroppen er nede og immunforsvaret dårligt.