Den tabte generation søger ud

Ester Creixell Mediante er 24 år og kommer fra en landsby uden for Barcelona. Hun læser en kandidatgrad i lyd og akustisk teknologi på DTU, hvor hun også var på udvekslingsophold under sin bacheloruddannelse. Hendes væsentligste motivation for at have søgt til netop DTU og Danmark er faglig, fortæller hun:

»Jeg interesserer mig for akustik og lyd, og Danmark er et godt sted at læse fagene, da nogle af verdens førende virksomheder inden for akustik holder til her,« fortæller hun.

Men den økonomiske krise i hendes hjemland har været afgørende for, at hun har søgt nordpå for at uddanne sig:

»Jeg vil gerne arbejde med research and development i en stor virksomhed, men det er fuldstændig umuligt at finde et job i Spanien lige nu. Ingeniørvirksomhederne har folk, der har været ansat i mange år. Det er for dyrt at afskedige dem på grund af de fratrædelsesvilkår, de er ansat på. Derfor er det rigtig svært at få foden inden for som nyuddannet. Der er også virksomheder, som kun efterspørger folk med meget erfaring, og det holder os unge og nyuddannede udenfor. Men hvordan skal man nogensinde få erfaring, hvis man ikke kan blive ansat?« spørger Ester Creixell Mediante.

Flere af hendes venner er også taget udenlands for at tage deres kandidat - også med henblik på at få et job i udlandet efterfølgende.

»Vi taler meget om det sammen, og der er en bred opfattelse af, at det er svært at finde et job derhjemme, man kan lide, og som giver nok til, at man kan leve. Vennerne taler også om at bruge nogle år i udlandet for at opkvalificere sig, så de er bedre rustet til at vende hjem en dag,« siger hun.

Også på kollegiet og studiet her i Danmark møder hun unge fra Sydeuropa, der er i Danmark af samme grund som hun selv.

»Vi diskuterer situationerne i vores hjemlande hele tiden. Vi snakker om, hvad der skulle være anderledes, og om tingene nogensinde vender. Men det er ikke meget håb, man møder. Jeg har aldrig før i mit liv talt så meget om økonomi. Situationen derhjemme er meget usikker, og der er ingen, der ved, hvad der kommer til at ske. Derfor er det meget attraktivt at tage til udlandet, da forholdene er bedre. Alle de kvalificerede unge i Spanien tager væk. Jeg ved ikke, hvad der skal ske med Spanien i fremtiden. De dygtige, innovative mennesker er fremtiden, og dem, der en dag skal drive landet videre, men de forsvinder lige nu. Udsigterne er ikke særlig gode,« siger hun.

Niveauet er højt

På DTU er Ester Creixell Mediante glad for både det faglige niveau og metoderne:

»Der fokuseres meget på gruppearbejde, og vi skal ofte aflevere rapporter og opgaver. Der er rigtig meget praktisk arbejde, og det er godt, fordi det giver mig erfaring i at bruge det udstyr og de maskiner, jeg skal bruge ude i virkeligheden. Professorerne har et højt niveau og er engagerede i det, de laver. De går højt op i, at vi studerende lærer det, vi skal. De interesserer sig for os, og man kan altid komme til dem,« fortæller hun.

Ester Creixell Mediante har allerede fået et relevant studiejob hos et firma, der arbejder sammen med DTU, og hun håber, at det kan være medvirkende til, at hun kan få et fast job i Danmark efter uddannelsen. Under alle omstændigheder er hun overbevist om, at det bliver lettere at finde et godt job her end i Spanien:

»Der er flere virksomheder, der beskæftiger sig med akustik og lyd i Danmark, end der er i Spanien. Jeg ved ikke, hvordan situationen derhjemme ser ud om to år, når jeg er færdiguddannet, men jeg tror ikke, at krisen er vendt til den tid. Det kommer nok stadig til at være svært for mig at finde et job, når den tid kommer. Jeg har stadig ikke været så lang tid i Danmark, og jeg ved ikke, hvordan jeg har det med at være i Danmark om to år. Måske kommer jeg til at savne mit hjemland for meget. Med de nuværende forhold vil jeg dog foretrække at blive i Danmark i nogle år, efter jeg har fået min kandidatgrad. På den måde kan jeg også optjene noget værdifuld erfaring. Så kan det blive lettere at vende tilbage og få et godt job,« siger hun.