Den skjulte sø med det hemmelige indhold
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Den skjulte sø med det hemmelige indhold

Den russiske ekspeditionsleder Vladimir Zubkov fra mineinstituttet i Skt. Petersborg får travlt til vinter. Lige så snart den korte antarktiske sommer sætter ind, skal han af sted til den russiske forskningsstation Vostok på Antarktis.
Her har russiske forskere gennem 47 år bogstaveligt talt siddet oven på den verdensberømte isdækkede sø Lake Vostok, som med stor sandsynlighed indeholder en af klodens sidste store hemmeligheder.
Hvad det helt præcist er, den berømte sø indeholder, er der ingen, der ved med sikkerhed, men håbet er at finde en eller anden form for biologisk liv i søen. Vel at mærke biologisk liv, som har været uden kontakt med omverdenen i minimum en million år, fordi isen har isoleret søen fra omverdenen.
Søen ligger under et næsten fire kilometer tykt istæppe, og hidtil har ingen – ikke engang det mindste lille sugerør – rørt den skjulte søs vand.
Russiske forskere har boret en 3.623 meter lang kanal ned gennem isen, således at der nu kun er ca. 150 meter ned til søvandet. De sidste boringer blev foretaget i 1998, og siden har borearbejdet ligget stille.Denne vinter bliver det så Zubkov-holdets opgave at genoptage boringen.
»Vi håber på at nå yderligere 25 meter ned, så vi ender med at have blot 125 meter is tilbage mellem os og søens vand«, forklarer Vladimir Zubkov i et telefoninterview med Ingeniøren.

Det sidste prik

Næste og afsluttende stadie bliver den sidste, ultimative og altafgørende boring, der skal prikke hul ned til søens vand.

Det er drømmen om dette sidste prik, der får alverdens forskere og polarfreaks til at sukke af længsel. Længsel efter at se, hvad der lever af mikroskopisk krimskrams i Lake Vostok.

Men ligeså ekstatiske drømmene om den endelige slutboring er, ligeså frustrerende er de tekniske forhindringer, der skal overvindes først.

I princippet er det ikke noget problem at bore hul gennem isen til søens vand. Men ved enhver form for boring er der en stor risiko for at komme til at forurene søens vand med nutidige kemikalier og måske ligefrem bakterier, som kan gøre uerstattelig skade på det liv, som søen formentlig indeholder.

Der er også risiko for et vaskeægte gyserfilmsscenarie: at sygdomsbringende bakterier skal finde vej fra søen til resten af verden.

Disse risici er der ingen, der tør løbe, og derfor er Lake Vostoks hemmelighed endnu ikke afsløret.

Lake Vostoks hemmelighed blev grundlagt for 20 millioner år siden, da geologiske kræfter skabte et bassinformet hul under den ca. 40 millioner år gamle is. Senere begyndte de nederste ismasser at smelte, og en sø af flydende vand blev skabt under det tykke isdække.

Sådanne isdækkede søer er ikke noget særsyn i Antarktis: Mere end 150 af slagsen skjuler sig under de antarktiske isdækker.

Lake Vostok er dog den ubetingede konge over alle Antarktis' isdækkede søer: Lake Vostok er gigantisk stor – faktisk verdens fjerdestørste ferskvandssø, og så er den langt ældre end de andre.

Hvordan søvandet kan holde sig flydende i Vostoks frysende kolde omgivelser er lidt af en uløst gåde: Måske sørger radioaktiv varme fra Jordens indre for at varme vandet op. Måske fungerer isdækket som et isolerende tæppe, der hindrer frostgrader i at nå søvandet. Eller måske forhindrer det kraftige tryk fra den overliggende is vandet i at bevæge sig fra flydende til fast form.

Hvorom alting er, står det dog fast, at søvandet er flydende, og at der med stor sandsynlighed lever ukendte livsformer i det. Seismiske målinger og radarmålinger har afsløret det første, og analyser af de nederste islag har afsløret det andet. De nederste islag består af ca. 420.000 år gammelt genfrossent overflade- vand fra søen, der indeholder tegn på mikrobielle livsformer.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten