Den seneste VR-trend: Fanger virkeligheden med volumetrisk video

1. juni 2018 kl. 13:35
Den seneste VR-trend: Fanger virkeligheden med volumetrisk video
Peder Børresen i Holocap. Illustration: Eirik Helland Urke.
Norsk virksomhed satser på hologrammer.
Artiklen er ældre end 30 dage

Videoer er i det store hele stadig flade, men nu kommer filmene, hvor du kan bevæge dig ind i handlingen. Volumetrisk video er blandt de seneste tendenser inde for virtual reality (VR) og augmented reality (AR). Målet er at kunne kombinere fleksibiliteten i datagenererede rum med realismen i en video.

For mens datagenereret VR giver mulighed for at bevæge sig rundt i det virtuelle rum, såkaldt ‘Six Degrees of Freedom’ eller 6DOF, er det med normal 360-graders video kun muligt at dreje hovedet præcis der, hvor det befinder sig (3DOF).

Realistisk

Forskellen i niveauet af realisme beskrives af mange som betydelig. Ofte kan datagenereret VR opleves som mere realistisk end faktiske videooptagelser i 360 grader alene på grund af forskellen i bevægelsesfrihed.

Med volumetrisk video kan denne forskellen udjævnes. En af de mest kendte teknologier er light fields, som benytter sig af en stor mængde billedsensorer for at kunne beregne, hvordan et motiv ser ud fra alle vinkler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Virksomheden Lytro har benyttet teknologien siden 2012 for at kunne skabe billeder, hvor skarpheden justeres bagefter. Samme virksomhed har senere koncentreret sig om volumetrisk video i 360 grader med systemet Immerge, som genererede gigantiske datamængder for hvert sekund med video. I marts 2018 nedlagde Lytro forretningen uden af have slået igennem på markedet.

Volumetriske billeder

Ifølge The Verge og Techcrunch skal flere Lytro-ansatte være gået videre til Google. Uafhængigt af dette har Google for nylig lanceret projektet ‘Welcome to Light Fields’, der et GoPro-baseret system, der producerer volumetriske stillbilleder, som kan ses med de mest avancerede VR-briller.

Matt Whalen i Google fremviser sin eksperimentelle lightfield rig. Illustration: Eirik Helland Urke.

TU fik nylig demonstreret systemet af Google i Los Angeles, både selve kamerasystemet og billederne, som produceres.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Resultatet er volumetriske bilder med hidtil uhørt realisme. Det er altså ikke bare i 360 grader og i 3D – den volumetriske teknologien gør også, at du har en vis bevægelsesfrihed inde i billedet. Det er muligt at se rundt om hushjørner eller bag stole.

Det fungerer særlig godt med statiske motiver, som cockpittet i rumfærgen Discovery eller en stue med mange detaljer. Når mennesker vises som stillbilleder i dette format, opleves de næsten som mannequindukker.

Med 6 Gopro-kameraer er det mulig at skabe et volumetrisk billede. Illustration: Eirik Helland Urke.

Eksperimentet fra Google er baseret på 16 sammenkoblede GoPro-kameraer (Hero 4 Black), som bevæger sig langsomt både horisontalt og vertikalt i en stor cirkel. Hundredvis af enkeltbilleder bliver til sidst grundlaget for at generere et volumetrisk billede med Googles egen software.

Med VR-briller er det muligt at bevæge sig inde i billedet , men kun inden for en lille kvadratmeter i midten. Realismen er imponerende.

Facebook på banen

Facebook forsker også meget i volumetrisk video. For nylig afslørede de nye detaljer om deres kamerasystem Surround 360, hvor de samarbejder med kameraproducenten Red. Ved hjælp af mange billedsensorer af høj kvalitet og med indlagt dybdeinformation skal det være muligt at lave volumetriske videoer i 360 grader.

8i er et andet selskab, som har vist imponerende demonstrationer af volumetrisk video ved brug af mange kameraer i et avanceret studio.
Men der findes en relativt enkel metode til at vise mennesker, som bevæger sig i realtid i VR. Den har det norske selskabet Holocap benyttet sig af.

Sætter mennesker ind i VR

Facebook samarbejder med Red om at lave et volumetrisk kamera. Dette er et tidligere design. Illustration: Facebook.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ved hjælp af enkle volumetriske kameraer som Microsoft Kinect er det muligt at filme mennesker med indlagt dybdeinformation i videoen. Holocap kobler denne video sammen med et virtuelt rum, så det opleves, som om man er fysisk til stede med personen.

»Brugsområderne for volumetrisk video er egentlig alle oplevelser i AR, VR eller MR (mixed reality), som enten skal have eller bliver bedre af menneskelig tilstedeværelse. Volumetrisk video giver en langt stærkere følelse af at være til stede med ægte personer, end traditionel video gør, hvad enten det er optagelser af kendisser, chefens årlige tale eller optagelser af dine børns – hvor de bogstaveligt talt vokser sig større foran dine øjne,« siger Stian Børresen fra Holocap.

Han ser også en række brugsområder inden for sundhedsvæsenet og industrien.

»Inden en traumebehandling kan Holocap placere en læge inde i et virtuelt behandlingsmiljø, eller en arkitekt kan vise dig rundt i en fremtidig bygning. Mulighederne er mange. Vi tror, at når volumetrisk video bliver tilstrækkelig tilgængelig, kommer det til at blive benyttet i de fleste VR/AR-oplevelser i en eller anden form,« siger Stian Børresen.

Testvideo af Holocap:

Remote video URL

Artiklen er fra [tu.no[(https://www.tu.no/artikler/den-siste-vr-trenden-fanger-virkeligheten-med-volumetrisk-video-br/437231?key=sw0mvjd6)

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger