Den selvbetalte holm er væk: Profitabel jordmodtagelse skiftet ud med værdiløst slam

Plus13. juni 2022 kl. 05:4516
Lynetteholm
Mod betaling modtager By og Havn overskudsjord fra andre byggerier i København. Illustration: By og Havn.
For anden gang i år, skal prisen for jordmodtagelse hæves i businesscasen for at få økonomien i Lynetteholm til at hænge sammen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Siden byggeriet af Lynetteholm blev sat i gang i starten af året, er anlægsomkostningerne steget flere gange, og anlægsprojektet er nu ikke længere selvfinansierende.

Det viser en gennemgang af økonomien i projektet, som Ingeniøren har foretaget.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
16 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
15. juni 2022 kl. 08:03

Hej hvad betyder bagerposebetragtning?

Er formodentligt en forvanskning af udtrykket "bagerposenavigation". Dette drejer sig om (manglende) evne til navigation, nemlig at man ikke ved hvor man er når man går i land,. Her går man så op til den lokale bager og køber noget, hvorved man på posen kan læse hvor man er kommet i land.

15
14. juni 2022 kl. 12:10

Det fremgik jo helt klart i det oprindelige "kinderæg" at et af formålene var flere indbyggere til Københavns Kommune, da Lynetteholmen jo kommer til at ligge her. Jeg behøver ikke at mistænkeliggøre formålet om fuld selvfinanciering (det har mange andre slllerede gjort), men jeg tilslutter mig dem der tvivler på det.

14
14. juni 2022 kl. 09:54

Københavns politikere er åbenbart villige til ødelægge hele havnefronten blot for at få flere indbyggere i Københavns Kommune.

...hold nu op.... Suk! Det handler om at kombinere beskyttelse mod havniveaustigninger med noget som potentielt giver vækst / er helt eller delvist selvfinancierende.

Om man kan lide Lynetteholm eller ej - så hold dog op med at mistænkeliggøre alt og alle! Dét er bare for useriøs diskussion.

12
13. juni 2022 kl. 23:52

Stridens "æble", bb-udtrykket, forekommer i kommentar #2:

Hvorfor må vi ikke se "Ingeniørens gennemgang" - men skal spises af med nogle bagerpose betragtninger.

Som begrebet bruges der tillader mig at antage, at det er brugt "negativt", som noget nedsættende - begrundet af vendingen, "men skal spises af med". Men jeg kan jo misforstået noget; hvilket tydeligvis andre også her.

Det andet udtrykt, "back of an envelope" calculation, betegner et "overslag", hvor man f.eks regner i frugter i stedet for at i detaljer ved at tælle, æbler, bananer og pærer.

"På bagsiden af en serviet" stammer i min erfaring fra Niels Bohr Institutets kantine, hvor der lå servietter og blyanter, da jeg gik der i 1975-76. Det var helt centralt i kvantemakaniske og newtonske argumenter/diskussioner.

Udtrykket "bagerpose betragtninger" fører kun til tilbud på bagerposer, når udtrykket deles i to ord - ellers fører det ingen steder hen og må nok anses for at være en personlig kreation; men vi kan ikke gå på jagt i kaninhuller i disse tråde, hvor slagfejl og ufrivillige udeladelser kan forekomme. Så fred med det.

10
13. juni 2022 kl. 18:08

udtrykket findes i mange varianter ala "på bagsiden af en serviet".

Der hentydes nok at de beregninger der ligger bag kana klares på bagsiden af en bagerpose - altså ret simple beregninger der nok ofte ikke er ret tæt på virkeligheden - gætter jeg på

9
13. juni 2022 kl. 12:59

Endnu er der tid. Endnu kan det nås. Slut holmeprojektet her - tag tabet på det beløb det nu er, og afskriv det hele som en ond drøm. Herved spares et ukendt stort antal milliarder. (Og med kommede havstigninger, hvad mon så et område ude ved havet er værd alligevel.) Brug i stedet nogle penge (Meget færre) på at anlægge, endnu en sattellit by et sted vest for københavn. Og start med at lave en rigtig god "oven jords" tog og bus forbindelse ind til hovedbanen, og ind til (Hvor det end er københavnere gerne vil ind)

Fordele: Det er billigere. Det kan ligge højere og dermed havstignings sikret. Der er mere plads. Vi får borgerne væk fra det i forvejen proppede område - København.

Selvfølgelig vil Københavns politikere gøre alt for at hente flere skatteborgere til det udgifttunge område. Men "Nogen" burde tænke på hvad der er bedst for landet, og ikke bedst for nogle få politikere. Prøv nu for en gang skyld at tænke med en horisont på 200 år - Mon ikke vort land er bedre tjent med et landbaseret projekt, i stedet for at bygge sandslotte i vandkanten.

Problemet er bare - Hvilke politikere vil indrømme at de tog fejl, og være den m/k der afslutter et dødfødt projekt. Det kræver mere end mod - det kræver fremsyn.

8
13. juni 2022 kl. 12:30

Bagerposebetragtning

Det har noget at gøre med om der er rent mel i posen :-)

7
13. juni 2022 kl. 11:41

Hvad er formålet med hele dette projekt? Københavns politikere er åbenbart villige til ødelægge hele havnefronten blot for at få flere indbyggere i Københavns Kommune. Hvis det kun drejede sig om at få plads til flere indbyggere Hovedstadsområdet er der jo masse af plads ude på vestegnen (fingerplanen var en rigtig god plan). Man kan kun håbe at sund fornuft vil tage over før projektet for alvor bliver gennemført.

6
13. juni 2022 kl. 10:56

Det oprindelige "luftkastel" kender jeg ikke, men første idé var at planen var at blive landfast med Skåne - da Øresund næppe kan forventes at "fryse over" igen.

Helsingke modellen - se nævnte bys udvikling - ville resultere i "opfyldning" af kanalen mellem Malmø og København. Det ville (sammen med NATO-udvidelsen) sætte smugler-eventyret, når vi flygter til Sverige over styr.

Selvbehagelighed - Niels Bohrs udtryk ikke mit.

Regnskabet er da indkluderet i artiklen og sammen den enorme gæld blåsnuderne fik presset Mette ud i (og klimaændringer) er DK det "nye" Spanien. Rightsizing? Vi bliver fattigere.

4
13. juni 2022 kl. 10:04

Hej hvad betyder bagerposebetragtning? Kender ikke lige udtrykket

3
13. juni 2022 kl. 09:17

Når politikerne specifikt af bedt om en miljørapport der viser anlægget ikke skader Øresund, skulle det da undre meget om de ikke også har insisteret på at Business casen skulle vise en sund økonomi. Om man også har fundet nærmest antik data frem for at underbygge en løgn eller man bare har være selektiv med data, kunne være et interessant graverprojekt for en ihærdig journalist. Håber nogen tager den op.

2
13. juni 2022 kl. 08:56

Hvorfor må vi ikke se "Ingeniørens gennemgang" - men skal spises af med nogle bagerpose betragtninger.

Det må være muligt at vise de ændrede forudsætninger over tid i tabel form. Ja, jeg vælger at tro at sådanne er foretaget som en del af "Ingeniørens gennemgang". Vær gennemsigtig og vis tabellen - hvis den eksisterer.

Mvh

Blas

1
13. juni 2022 kl. 08:53

Projektet bliver som så mange andre offentlige projekter sikkert så forsinket at jeg er død når regningen skal betales.